H Αμάλ Κλούνεϊ ήταν μία εκ των ειδικών που πρότειναν να διωχθούν ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου

H Αμάλ Κλούνεϊ ήταν μία εκ των ειδικών που πρότειναν να διωχθούν ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου

Η δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμμετείχε ως ειδική σύμβουλος στην έρευνα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο οποίος ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς για τη φερόμενη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, προκαλώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν ευχαρίστησε την Κλούνεϊ στην ανακοίνωσή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, περιγράφοντάς την ως μέλος «μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων στο διεθνές δίκαιο» στην οποία είχε απευθυνθεί για συμβουλές και βοήθεια στην εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων της υπόθεσης. Πολλοί από τους κατονομαζόμενους εμπειρογνώμονες είναι Βρετανοί. «Η ομάδα αποτελείται από εμπειρογνώμονες με τεράστιο κύρος στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές ποινικό δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαν.

Σε μια δήλωση που εξέδωσε το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη, η δικηγόρος ανέλυσε το πώς κατέληξε να εμπλακεί στην υπόθεση του ΔΠΔ, η οποία έχει προκαλέσει αιτήματα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον υπουργό Άμυνας του, Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για τους ηγέτες της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, Ισμαήλ Χανίγια και Μοχάμεντ Ντέιφ, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σε μια δήλωση που εξέδωσε το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη, η δικηγόρος, που είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ, εξηγεί το ιστορικό της συμμετοχής της στην έρευνα του ΔΠΔ, η οποία κατέληξε στο αίτημα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για τους Μπενιαμίν Νετανιάχου, Γιοάβ Γκαλάντ και τρεις ηγέτες της Χαμάς.

«Πριν από τέσσερις και πλέον μήνες, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μου ζήτησε να τον βοηθήσω να αξιολογήσει στοιχεία για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ισραήλ και τη Γάζα. Συμφώνησα και εντάχθηκα σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων που θα αναλάμβανε αυτό το έργο. Μαζί ξεκινήσαμε μια εκτενή διαδικασία εξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων και νομικής ανάλυσης, στο πλαίσιο και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης... Παρά το διαφορετικό υπόβαθρο που έχει ο καθένας μας [στην ομάδα], τα νομικά μας πορίσματα είναι ομόφωνα. Αποφασίσαμε ομόφωνα ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην Παλαιστίνη και από Παλαιστίνιους υπηκόους. Συμπεράναμε ομόφωνα ότι υπάρχουν εύλογες ενδείξεις ότι οι ηγέτες της Χαμάς Γιάχια Σίνγουαρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγιε έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγης, της δολοφονίας και εγκλημάτων σεξουαλικής βίας. Συμπεράναμε ομόφωνα ότι υπάρχουν εύλογες ενδείξεις ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης λιμού ως μεθόδο πολέμου, της δολοφονίας, των διώξεων και της εξόντωσης».

Η Κλούνεϊ, η οποία είχε δεχθεί επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή δεν έχει μιλήσει δημόσια για τον πόλεμο στη Γάζα, ανέλυσε επίσης τους λόγους για τους οποίους αποδέχθηκε την πρόσκληση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Συμμετείχα σε αυτήν την επιτροπή επειδή πιστεύω στο κράτος δικαίου και στην ανάγκη προστασίας της ζωής των πολιτών. Η νομοθεσία που προστατεύει τους αμάχους στον πόλεμο αναπτύχθηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια και ισχύει σε κάθε χώρα του κόσμου, ανεξάρτητα από τα αίτια της εκάστοτε σύγκρουσης... Ως δικηγόρος που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν δέχομαι ότι οποιαδήποτε σύγκρουση μπορεί να είναι εκτός της δικαιοδοσίας του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου. Έτσι, υποστηρίζω το ιστορικό βήμα που έκανε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα των θηριωδιών στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

Έντονες διεθνείς αντιδράσεις

Ενώ συνεχίζονται οι σκληρές μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, και τα δυο μέρη καταφέρθηκαν εναντίον των ενταλμάτων σύλληψης ηγετών τους που ζητήθηκε να εκδοθούν από εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε «με αηδία τη σύγκριση από τον εισαγγελέα της Χάγης του Ισραήλ», χώρας «δημοκρατικής», με τους «σφαγείς της Χαμάς». Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Ισραέλ Κατς, κατακεραύνωσε τη «σκανδαλώδη απόφαση» και την «ιστορική ατιμία» του δικαστηρίου της Χάγης.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από την πλευρά του καταδίκασε τις «προσπάθειες του εισαγγελέα (...) να εξισώσει το θύμα με τον δήμιο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πιο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το αίτημα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του κ. Νετανιάχου, απορρίπτοντας κάθε «εξίσωση» του Ισραήλ και τη Χαμάς. Ενώ «απέρριψε» τον όρο «γενοκτονία», που χρησιμοποιείται για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την αμερικανική εβραϊκή κληρονομιά στον Λευκό Οίκο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «ντροπή» το αίτημα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ισραηλινών ηγετών, προειδοποιώντας πως θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πρόσθεσε πως το ΔΠΔ δεν έχει «δικαιοδοσία» στο Ισραήλ.

Απεναντίας, η διπλωματία της Γαλλίας τόνισε πως το Παρίσι «υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και τον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις» μετά τις ανακοινώσεις του εισαγγελέα του.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε την πιο πολυαίμακτη επίθεση στην ιστορία στην ισραηλινή επικράτεια από ιδρύσεως κράτους, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων απήγαγαν παράλληλα 252 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επίθεσης, από τους οποίους 124βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Τα πτώματα τεσσάρων ομήρων που εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα βρίσκονταν μέσα σε υπόγειες σήραγγες στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, ανέφερε χθες η ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίστηκε σε αντίποινα να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κίνημα που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται έκτοτε στην πολιορκημένη και ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 35.562 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 106 σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που ανακοινώθηκαν χθες.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις προκαλούν επίσης ανθρωπιστική καταστροφή. Η μεγάλη πλειονότητα των 2,4 εκατ. κατοίκων του θυλάκου απειλούνται από λιμό και οι μισοί και πλέον εκτοπίστηκαν βίαια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ