Γιατί ο Εβραίος διάσημος «κυνηγός» των Ναζί Σερζ Κλάρσφελντ λέει ότι θα ψηφίσει Λεπέν
Η Μπεάτα και ο Σερζ Κλάρσφελντ

Γιατί ο Εβραίος διάσημος «κυνηγός» των Ναζί Σερζ Κλάρσφελντ λέει ότι θα ψηφίσει Λεπέν

Σοκ προκάλεσαν στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας τα σχόλια του ορκισμένου κυνηγού των Ναζί, γιου Ρουμάνου Εβραίου που πέθανε στο Άουσβιτς, Σερζ Κλάρσφελντ υπέρ της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν.

Ο Κλάρσφελντ και η Γερμανίδα σύζυγός του, Μπεάτε, - που είχε κατεβεί υποψήφια πρόεδρος της Γερμανίας με το αριστερό κόμμα Die Linke το 2012 - είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στον εντοπισμό πρώην ναζί.

Το ζεύγος Κλάρσφελντ εντόπισε το 1971 στη Βολιβία τα ίχνη του πρώην επικεφαλής της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι, γνωστού ως «Χασάπη της Λιόν», που είχε διατάξει την εκτέλεση χιλιάδων Εβραίων το 1971. Μαζί με τον Σίμον Βίζενταλ οι Κλάρσφελντ ήταν οι γνωστότεροι κυνηγοί Ναζί εγκληματιών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το 2016 είχαν μιλήσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα για τον αγώνα τους για τη µνήµη των θυµάτων του Ολοκαυτώµατος.

Φανταστείτε, λοιπόν, την έκπληξη των Γάλλων όταν άκουσαν το βράδυ της Κυριακής τον Σερζ Κλάρσφελντ να δηλώνει στο δίκτυο LCI ότι ενόψει των βουλευτικών εκλογών θα ψηφίσει μεν στον πρώτο γύρο κεντρώο κόμμα, αλλά στον β΄ γύρο της 7ης Ιουνίου θα στηρίξει υποψήφιο του κόμματος της Λεπέν, αν αντίπαλός του είναι κάποιος από την αριστερή «Ανυπόταχτη Γαλλία» (LFI) του νεοκομμουνιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Ο κυνηγός των Ναζί υποστηρίζει ότι έχει αλλάξει η ακροδεξιά της Λεπέν

Ο 88χρονος Κλάρσφελντ εξήγησε ότι κατά την άποψή του το κόμμα της Λεπέν έχει αλλάξει από την εποχή που ο πατέρας της, Ζαν Μαρί έκανε αντισημιτικές δηλώσεις και χαρακτήριζε «λεπτομέρεια της Ιστορίας» το Ολοκαύτωμα και ισχυρίστηκε ότι η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση τάσσεται τώρα με το μέρος των Εβραίων.

Ο Κλάρσφελντ είπε ότι θα ψηφίσει το κόμμα της Λεπέν «χωρίς δισταγμό» επειδή «ο άξονας της ζωής μου είναι η υπεράσπιση της εβραϊκής μνήμης, των διωκόμενων Εβραίων και του Ισραήλ και τώρα είμαι αντιμέτωπος με μια ακροαριστερά, που βρίσκεται υπό την επήρεια της “Ανυπότακτης Γαλλίας” με αντισημιτική και βίαια αντισιωνιστική ρητορική».

Το κόμμα του Μελανσόν, που τάσσεται αναφανδόν υπέρ των Παλαιστινίων στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, είναι «σαφώς αντι-εβραϊκό», πρόσθεσε, ενώ ακροδεξιά κόμματα στη Δυτική και κεντρική Ευρώπη «απαρνήθηκαν τον αντισημιτισμό και υποστήριξαν τους Εβραίους» όπως είπε, παρά τη χρήση ναζιστικών σλόγκαν ή θετικών αναφορών στα SS από πολιτικούς ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων, όπως ο Μπγιορν Χέκε της γερμανικής AfD.

Αναταραχή με τις δηλώσεις του Κλάρσφελντ

Τα σχόλιά του υπέρ της ακροδεξιάς της Λεπέν προκάλεσαν αντικρουόμενες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας.

«Ο φόρος τιμής στον γαλλικό λαό αυτής της μεγάλης συνείδησης και φύλακα της μνήμης του Ολοκαυτώματος, που είναι ο Σερζ Κλάρσφελντ, μας υπενθυμίζει ότι, ακόμα κι αν μπορεί να αποκλίνουν οι εκλογικές μας επιλογές, υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να ενωθούμε για να πούμε όχι στον τρομερό κίνδυνο που φέρει σήμερα μια αριστερά, η οποία εγκαταλείπει την ψυχή της και την αξιοπρέπειά της και συμβιβάζεται με τον εξτρεμισμό», σχολίασε η Μαρίν Λεπέν σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X.

Για τον καθαιρεθέντα – και προσωρινά αποκατασταθέντα με δικαστική εντολή – πρόεδρο της γκωλικής δεξιάς, Ερίκ Σιοτί, που τάσσεται υπέρ της συμμαχίας των Ρεπουμπλικανών με το κόμμα της Λεπέν, «ο Σερζ Κλάρσφλεντ δείχνει τον σωστό εχθρό! Ο πραγματικός κίνδυνος για τη γαλλία είναι η συμμαχία των ακροαριστερών. Η μόνη λύση για να ξεφύγουμε είναι η συμμαχία της δεξιάς», σχολίασε στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Αντίθετα, ο Μανουέλ Μπομπάρ της «Ανυπότακτης Γαλλίας», δήλωσε στο δίκτυο BFMTV «σοκαρισμένος» κρίνοντας ότι «κάνει λάθος» Σερζ Κλάρσφελντ κι ότι τα σχόλιά του «λένε πολλά για τον τρόπο που δαιμονοποιηθήκαμε στην προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών». Ο απερχόμενος βουλευτής του κόμματος του Μελανσόν υποστήριξε ότι «η μάχη μας κατά του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της Ισλαμοφοβίας είναι στο επίκεντρο των δεσμεύσεών μας».

Ο Λοράν Ζολί, ιστορικός που ειδικεύεται στο Ολοκαύτωμα και τον αντισημιτισμό επί του καθεστώτος Βισύ στη Γαλλία, χαρακτήρισε «τρομερά λυπηρά» και «εσφαλμένα» τα σχόλια του Κλάρσφελντ υπέρ του κόμματος της Λεπέν. «Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι η ακροδεξιά προστατεύει τους Εβραίους, αφού πάντα αντιτάχθηκε με όλη της τη δύναμη στους αντιρατσιστικούς νόμους».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ