Γερμανία-ευρωεκλογές: «Χαστούκι» για τον Όλαφ Σολτς, πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες, δεύτερη η ακροδεξιά AfD

Γερμανία-ευρωεκλογές: «Χαστούκι» για τον Όλαφ Σολτς, πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες, δεύτερη η ακροδεξιά AfD

Σύμφωνα με exit poll για τις ευρωεκλογές στη Γερμανία, μεγάλος νικητής της μάχης αναδεικνύονται τα δύο χριστιανοδημοκρατικά κόμματα, με δεύτερη δύναμη την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ οι Σοσιαλιστές του Όλαφ Σολτς, επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, καταποντίζονται.

Έτσι, η CDU/CSU λαμβάνει ποσοστό 29,5% σε μια αναμέτρηση που βλέπει ως πρόβα τζενεράλε και για τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025.

Ακολουθεί η Εναλλακτική για τη Γερμανία με 16,5% (+5,5%) και τρίτο κόμμα είναι το SPD, του Σολτς, με 14% (-1,8%).

«Χαστούκι» για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού

Οι Πράσινοι υποχωρούν στο 12%, χάνοντας 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι (FDP) εξασφαλίζουν ποσοστό 5% (-0,4%), με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για «μεγάλο χαστούκι» στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.

Οι φετινές ευρωεκλογές ήταν το πρώτο εκλογικό τεστ για το κόμμα της αριστερής Σάρα Βάγκενκνεχτ, το BSW, που φαίνεται να εξασφαλίζει ένα ποσοστό μεταξύ 5,5% και 6% και να κοιτάζει στα μάτια τους Φιλελεύθερους.

Σύμφωνα με την πρώτη πρόβλεψη της ARD, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές κυμάνθηκε στο 64%, έναντι 61,4% το 2019

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ