Γάζα: «Άνθρωποι καιγόντουσαν ζωντανοί» – Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν το Ισραήλ για «σφαγή» εκτοπισμένων στη Ράφα

Γάζα: «Άνθρωποι καιγόντουσαν ζωντανοί» – Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν το Ισραήλ για «σφαγή» εκτοπισμένων στη Ράφα

Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ πως διέπραξε «σφαγή» αμάχων στοχοποιώντας κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό να λέει από την πλευρά του ότι έπληξε συγκρότημα όπου κατ’ αυτόν δρούσαν «σημαντικοί τρομοκράτες».

«Αυτή η φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς» και τη διεθνή «νομιμότητα», υπογράμμισε η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας πως ο ισραηλινός στρατός «έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα» τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ράφας.

Σύμφωνα με τις αρχές της Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό.

Μετά «τη φρικιαστική σιωνιστική σφαγή που διέπραξε απόψε ο εγκληματικός στρατός κατοχής βάζοντας στο στόχαστρο σκηνές εκτοπισμένων, καλούμε τις μάζες του λαού μας στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, στα κατεχόμενα εδάφη και στο εξωτερικό να σηκωθούν και να κάνουν πορεία οργής», τόνισε σε ανακοίνωσή το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως ασθενοφόρα της διακόμισαν «μεγάλο αριθμό» νεκρών και τραυματιών.

Τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα από την επίθεση των Ισραηλινών στο κέντρο υποδοχής στη Ράφα μαρτυρούν την κόλαση που επικράτησε στο κέντρο την στιγμή της επίθεσης. Ανάμεσα στα θύματα και ένα παιδί, όπως φαίνεται στα βίντεο ενώ το χτύπημα προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά με αποτέλεσμα «άνθρωποι να καούν ζωντανοί στις σκηνές τους».

«Σημαντικοί τρομοκράτες»

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι εξαπέλυσε βομβαρδισμό με «πυρομαχικά ακριβείας» εναντίον «κτιριακού συγκροτήματος της Χαμάς στη Ράφα» όπου κατ’ αυτόν «επιχειρούσαν σημαντικοί τρομοκράτες» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, προσθέτοντας ότι είναι «ενήμερος» για το ότι «έπαθαν κακό άμαχοι» στην περιοχή και ότι το συμβάν τελεί «υπό εξέταση».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος ήταν δυο αξιωματούχοι της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, ο Γιασίν Ραμπία και ο Χαλέντ Ναγκάρ.

«Η επιδρομή έγινε εναντίον θεμιτών στόχων δυνάμει του διεθνούς δικαίου, με τη χρήση πυρομαχικών ακριβείας, στη βάση ακριβών πληροφοριών για τη χρήση της περιοχής από τη Χαμάς», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 7η Μαΐου επιχειρήσεις για να καταστρέψει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Ράφα. Οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν το σαββατοκύριακο, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) της Χάγης την Παρασκευή, με την οποία διέταξε το Ισραήλ να αναστείλει τη δράση του στρατού του στον τομέα αυτό, νευραλγικής σημασίας σε ό,τι αφορά την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.

Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης σε άλλους τομείς στη Ράφα χθες. Το νοσοκομείο του Κουβέιτ ανέφερε πως διακομίστηκαν σε αυτό τρία πτώματα, ανάμεσά τους αυτό εγκύου.

Στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ, ήχησαν σειρήνες συναγερμού χθες το απόγευμα, για πρώτη φορά εδώ και μήνες. Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για οκτώ ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Ράφα και πρόσθεσε πως βομβάρδισε την πόλη σε αντίποινα.

Σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια της νύχτας διεξήχθη συνεδρίαση της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου για τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

«Φρικαλεότητες»

Εκείνη την ημέρα, η έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.170 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 252 άνθρωποι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο. Έπειτα από την κατάπαυση του πυρός μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο, που επέτρεψε να απελευθερωθούν περίπου εκατό, 121 όμηροι θεωρείται πως εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους όμως 37 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας, καταστροφικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 35.984 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, οργάνωσης που χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση η ισραηλινή κυβέρνηση, όπως και αυτές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως υπέστη άλλες δυο απώλειες. Επισήμως, έχουν σκοτωθεί 289 ισραηλινοί στρατιωτικοί αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις στον πολιορκημένο μικρό θύλακο, την 27η Οκτωβρίου.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης πολέμου χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στον θύλακο, ο Γιαχία Σινουάρ, «συνεχίζει να απαιτεί το τέλος του πολέμου, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και να αφεθεί σώα η Χαμάς, ώστε να μπορεί να διαπράξει κι άλλες φρικαλεότητες όπως αυτές της 7ης Οκτωβρίου», προσθέτοντας ότι «εναντιώνεται σθεναρά» στην απαίτηση να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Πείνα και δίψα»

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει καταστροφική. Το σημείο διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό αφότου άρχισε η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Ως τις αρχές του μήνα, αυτή ήταν η βασική πύλη από την οποία εισερχόταν η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Υποφέρουμε (…) από την πείνα, από τη δίψα, από την έλλειψη βοήθειας», είπε ο Μουάζ Αμπού Τάχα, 29χρονος Παλαιστίνιος, στην πόλη από όπου τράπηκαν σε φυγή κάπου 800.000 άνθρωποι μέσα στις τελευταίες δυο εβδομάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Η Αίγυπτος, η οποία αρνείται να ανοίξει τον τερματικό σταθμό στη Ράφα όσο κατέχουν την παλαιστινιακή πλευρά του οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε χθες πως φορτηγά με βοήθεια από την αιγυπτιακή επικράτεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα.

Σύμφωνα με το μέσο αυτό, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, περίπου «200 φορτηγά» κατευθύνονταν προς το Κερέμ Σαλόμ. Δεν διευκρίνισε πόσα από αυτά εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακο μετά τους ισραηλινούς ελέγχους.

Οργή στην ΕΕ για το ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα – Ζητούν από τον Νετανιάχου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου
Σε μια οργισμένη δήλωση σήμερα Δευτέρα ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ επιτέθηκε στο Ισραήλ λέγοντας ότι προωθεί τη στρατιωτική δράση στη νότια Γάζα παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που καλεί τη χώρα να σταματήσει αμέσως την ενέργεια αυτή.

«Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συζητήσουν για το πώς να συμφωνήσουμε στην εφαρμογή της απόφασης του παγκόσμιου δικαστηρίου. Το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική του δράση παρά το γεγονός πως του ζητήθηκε να σταματήσει. Η απόφαση του παγκόσμιου δικαστηρίου την προηγουμένη βδομάδα για τη Γάζα πρέπει να εφαρμοστεί» είπε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ σε σύντομες δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση που έχουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και πρόσθεσε ότι «θα εργαστεί επίσης για την επίτευξη μιας πολιτικής απόφασης για την έναρξη ειδικής αποστολής συνοριακής βοήθειας της ΕΕ για τη συνοριακή διέλευση της Ράφα, γνωστής και ως EUBAM».

To EUBAM (Αποστολή Συνοριακής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Σημείο Διέλευσης της Ράφα) είναι μια μη στρατιωτική ευρωπαϊκή αποστολή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) με σκοπό τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος της Ράφα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg η ενεργοποίηση του EUBAM θα πάρει χρόνο, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η αποστολή που ιδρύθηκε αρχικά το 2005 βρισκόταν σε «χειμερία νάρκη» τα τελευταία χρόνια.

Την υποχρωτικότητα της εφαρμογής της απόφασης του Διεθνούς Δικατηρίου τονίζουν την ίδια ώρα και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας – των τριών χωρών που θα αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος την Τρίτη.

«Νομίζω ότι και οι τρεις μας λέμε εδώ και μήνες ότι ανησυχούμε ότι το ισραηλινό στυλ πολέμου στη Γάζα παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Τώρα ξέρουμε. Έχουμε μια υποχρεωτική εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης που διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα. Είναι υποχρεωτικό. Είναι δεσμευτικό, πράγμα που σημαίνει ότι η συνέχιση… στη Ράφα συνιστά ουσιώδη παραβίαση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου του κόσμου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Espen Barth Eide.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας περιγράφει τη χθεσινοβραδινή επίθεση σε καταυλισμό σκηνών στη Ράφα ως «βάρβαρη».

«Η Γάζα είναι ένας πολύ μικρός θύλακας, πυκνοκατοικημένος», λέει, προσθέτοντας, «Δεν μπορεί κανείς να βομβαρδίσει μια περιοχή όπως αυτή χωρίς συγκλονιστικές συνέπειες όσον αφορά τα αθώα παιδιά και τους αμάχους. Θα παροτρύνουμε το Ισραήλ να σταματήσει, να σταματήσει τώρα, τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα».

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι θα ζητήσει από τα άλλα 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχουν επίσημη υποστήριξη στο Διεθνές Δικαστήριο και να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα σέβεται τις αποφάσεις του.

«Πρόκειται να ζητήσω από τους άλλους 26 εταίρους να δηλώσουν την υποστήριξη του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης και την απόφασή του, και επίσης, εάν το Ισραήλ συνεχίσει να αγνοεί τη γνώμη του Δικαστηρίου, θα προσπαθήσουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να το επιβάλουμε την απόφαση», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ