Γαλλία: Γυναίκα επέλεξε για πρωθυπουργό ο Μακρόν -Ποια είναι η Ελίζαμπεθ Μπορν

Ο πρόσφατα επανεκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του στα Ηλύσια, λίγο πριν αντιμετωπίσει ακόμα μία μάχη τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, στις γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξάγονται 12 και 19 Ιουνίου, ο Εμανουέλ Μακρόν θα έρθει αντιμέτωπος με έναν έξυπνο αριστερό υποψήφιο που θέλει να γίνει πρωθυπουργός, τον Ζαν Λικ Μελανσόν.

Σήμερα, όμως, ο Γάλλος πρόεδρος διόρισε τη νέα του πρωθυπουργό στο πλαίσιο της δεύτερης συνεχόμενης πενταετούς θητείας του. Πρόκειται για την Ελίζαμπεθ Μπορν, υπουργό Εργασίας, πρώην υπουργό Οικολογίας και υπουργό Μεταφορών, μέλος του κόμματος La République En Marche! υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ.

Κατά το γαλλικό Σύνταγμα, ο Γάλλος πρόεδρος δεν υποχρεούται να ανακοινώσει αμέσως μετά την έναρξη της θητείας του το όνομα του νέου πρωθυπουργού, με τον οποίο θα επιλέξουν στη συνέχεια τους υπουργούς, ωστόσο είθισται να το πράττει.

Πριν λάβει την απόφασή του, είχε δηλώσει ότι θέλει για νέο πρωθυπουργό «κάποιον που είναι αφοσιωμένος στα κοινωνικά και οικολογικά ζητήματα και στο θέμα της παραγωγικότητας».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ παρέστη την Πέμπτη 12 Μαΐου σε αποχαιρετιστήριο δείπνο με τους υπουργούς του, στην επίσημη κατοικία του στο Ματινιόν, ενώ σήμερα υπέβαλε την παραίτησή του.

Γαλλία: Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για τον πρωθυπουργικό θώκο

Σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε ξανά γυναίκα πρωθυπουργό και μάλιστα 30 χρόνια πριν. Η Εντίτ Κρεσόν διορίστηκε πρωθυπουργός τον Μάιο του 1991, ως μέρος της κυβέρνησης του προέδρου Μιτεράν. Ανέλαβε τη σκυτάλη από τον Michel Rocard.

Για το 2022, πάντως, ανάμεσα στα άλλα πρόσωπα που είχαν προταθεί για τον πρωθυπουργικό θώκο ήταν:

  • Βαλερί Ραμπό - Πρόεδρος του κόμματος PS στο Assemblée Nationale. Αριστερή, νέα, με διασυνδέσεις σε υπερπόντια εδάφη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, της προσφέρθηκε ο ρόλος και αρνήθηκε.
  • Βερονίκ Μπεντάγκ - Πρώην διευθύντρια του υπουργικού συμβουλίου του Manuel Valls, πλέον νούμερο δύο στο γαλλικό μεσιτικό γίγαντα Nexity. Επίσης αναφέρθηκε ότι της προσφέρθηκε ο ρόλος αλλά αρνήθηκε.
  • Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ - Πρώην πολιτικός στο κόμμα της δεξιάς Les Républicains, που πλέον εργάζεται ως μηχανικός.
  • Νικόλ Νοτάτ - Πρώην γενική γραμματέας του σωματείου CFDT, τώρα επικεφαλής εταιρείας βιώσιμης ανάπτυξης.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS