«Είμαστε χαρούμενοι που είναι θαμμένος στη Μέκκα», λέει η κόρη νεκρού που πέθανε στο Χατζ ενώ πήγαινε για προσκύνημα

«Είμαστε χαρούμενοι που είναι θαμμένος στη Μέκκα», λέει η κόρη νεκρού που πέθανε στο Χατζ ενώ πήγαινε για προσκύνημα

Η οικογένεια ενός ηλικιωμένου Ινδονήσιου που πέθανε κατά τη διάρκεια του φετινού Χατζ είναι ευτυχισμένη που θάφτηκε στην ιερή πόλη της Μέκκα, σύμφωνα με την κόρη του.

Το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας θρηνεί εκατοντάδες πολίτες του που έχασαν τη ζωή τους στην υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια του ετήσιου ισλαμικού προσκυνήματος. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι πέθαναν στο φετινό Χατζ με «πολλά περιστατικά» να αποδίδονται στη ζέστη, σύμφωνα με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια προσκυνητές συμμετείχαν στο ισλαμικό προσκύνημα παρά την εκτόξευση των θερμοκρασιών σε επικίνδυνα επίπεδα. Οι αρχές στην Ινδονησία, την χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο, δήλωσαν ότι τουλάχιστον 215 Ινδονήσιοι είναι μεταξύ των νεκρών.

Μιλώντας στο CNN την Κυριακή, η Heru Jumartiyah είπε ότι ο 86χρονος πατέρας της, Ngatijo Wongso Sentono, πέθανε στις 17 Ιουνίου στη σκηνή του στη Mina, νοτιοανατολικά της Μέκκα, καθώς περίμενε για τις μεσημεριανές προσευχές. «Κοιμόταν και δεν είχε συμπτώματα ασθένειας πριν. Όλοι είπαν ότι ήταν υγιής κατά τη διάρκεια της πομπής Χατζ», είπε. Ο Sentono είχε εγγραφεί για το Χατζ το 2018 και ταξίδεψε στη Μέκκα με την 83χρονη σύζυγό του και τους γείτονές του από την πόλη Yogyakarta της Ινδονησίας, είπε η Jumartiyah. «Ο πατέρας μου ήταν πολύ ενθουσιασμένος που πήγαινε στο Χατζ. Ήθελε να φύγει αμέσως», σημείωσε.

Το Χατζ είναι ένας από τους Πέντε Στύλους του Ισλάμ, που απαιτεί από κάθε μουσουλμάνο που είναι σωματικά και οικονομικά ικανός να κάνει το ταξίδι στην ιερή πόλη της Μέκκας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Σύμφωνα με την ισλαμική πίστη, το να πεθάνει και να ταφεί κανείς στη Μέκκα θεωρείται ευλογία, και πολλοί μουσουλμάνοι ταξιδεύουν σε μεγάλη ηλικία αφού έχουν κάνει αποταμιεύσεις για πολλά χρόνια για να κάνουν το προσκύνημα.

«Είμαστε χαρούμενοι που θάφτηκε στη Μέκκα», είπε η κόρη του Ινδονήσιου, προσθέτοντας ότι ελπίζει να επισκεφτεί τον τάφο του πατέρα της όταν τελικά κάνει και αυτή το προσκύνημα.

Η Jumartiyah είπε ότι η μητέρα της, Pariyem Prawirodinomo, είναι υγιής και πρόκειται να επιστρέψει στην Ινδονησία στις 7 Ιουλίου. Περίπου 241.000 Ινδονήσιοι προσκυνητές ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν το ταξίδι στη Μέκκα φέτος, σύμφωνα με Ινδονήσιους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Θρησκευμάτων της Ινδονησίας, οι περισσότεροι από τους Ινδονήσιους που πέθαναν στο προσκύνημα φέτος ήταν άνω των 50 ετών. Δεν είναι ασυνήθιστο για την Ινδονησία να καταγράφει εκατοντάδες θανάτους κατά τη διάρκεια του Χατζ κάθε έτους - πέρυσι, 773 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, σύμφωνα με αρχεία του υπουργείου.

«Είδα πολλούς προσκυνητές που πέθαναν»

Η υπερβολική ζέστη είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από τους εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς που αναφέρθηκαν φέτος κατά τη διάρκεια του Χατζ. Στην ιερή πόλη της Μέκκα οι θερμοκρασίες εκτινάχθηκαν στους 51 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα.

Διάφορες αρχές είπαν επίσης ότι τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί από τον αριθμό των ανεπίσημων προσκυνημάτων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε την Κυριακή ότι περισσότεροι από 4 στους 5 θανάτους αφορούσαν σε «μη εξουσιοδοτημένα» ταξίδια. Όπως εξηγεί το CNN, η Σαουδική Αραβία απαιτεί από κάθε προσκυνητή να αποκτήσει μία από τις 1,8 εκατομμύρια διαθέσιμες άδειες για νόμιμη πρόσβαση στη Μέκκα. Αυτές οι άδειες μπορεί να κοστίζουν αρκετές χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ. Οι προσκυνητές χωρίς άδεια συνήθως δεν ταξιδεύουν με οργανωμένα τουριστικά λεωφορεία με κλιματισμό ή εύκολη πρόσβαση σε προμήθειες νερού και τροφίμων.

Στο πλαίσιο του προσκυνήματος, οι πιστοί πραγματοποιούν μια σειρά από τελετουργίες μέσα και γύρω από την ιερή πόλη της Μέκκα, που συχνά περιλαμβάνουν πολλές ώρες περπάτημα στον καύσωνα κάθε μέρα. Ορισμένοι προσκυνητές έχουν παραπονεθεί για την κακή υποδομή και την οργάνωση του φετινού Χατζ. Ακόμη και οι προσκυνητές σε επίσημες περιοδείες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέραςμπερπατώντας σε εξωτερικούς χώρους στη ζέστη. Κάποιοι μάρτυρες είπαν στο CNN πώς είδαν πιστούς να χάνουν τις αισθήσεις τους και ότι πέρασαν μπροστά από πτώματα που είχαν καλυφθεί με λευκό ύφασμα.

«Στο δρόμο για το σπίτι, είδα πολλούς προσκυνητές που πέθαναν. Σχεδόν κάθε μερικές εκατοντάδες μέτρα, υπήρχε μία σορός ξαπλωμένη και καλυμμένη με ένα ύφασμα ihrom (λευκό ύφασμα)», είπε στο CNN 44χρονος Ινδονήσιος δηλώνοντας μόνο ότι ονομάζεται Ahmad. «Κάθε φορά που γίνεται διανομή νερού από κατοίκους της περιοχής ή ορισμένες ομάδες, (το σημείο) κατακλύζεται αμέσως από τους προσκυνητές», πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν είδε υγειονομικούς ή ούτε ένα ασθενοφόρο κατά μήκος του δρόμου.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το τεράστιο μέγεθος του πλήθους στο Χατζ οδήγησε σε μια σειρά θανατηφόρων περιστατικών κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, συμπεριλαμβανομένης μία τραγωδίας το 2015 όπου εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν και έχασαν τις ζωές τους.
Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί την πιο θανατηφόρα απειλή για τους προσκυνητές καθώς στη Μέση Ανατολή σημειώνονται ρεκόρ θερμοκρασιών.

Ανησυχία για τα επόμενα προσκυνήματα στη Μέκκα

Ο κλιματολόγος και ιστορικός καιρού Maximiliano Herrera, ο οποίος παρακολουθεί τις ακραίες θερμοκρασίες, είπε στο CNN ότι οι έρημοι στην περιοχή «θερμαίνονταν τη νύχτα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας», κάτι που υποτίθεται ότι παρείχε ένα διάλειμμα και ανακούφιση από τη ζέστη. «Αυτό δεν υπήρχε μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες», είπε ο Herrera. «Όλοι επηρεάζονται από τη θανατηφόρα ζέστη και δυστυχώς δεν με εκπλήσσει ο αριθμός των νεκρών (στο Χατζ)», πρόσθεσε. «Το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους στην ακραία ζέστη της Μέκκας είναι σαν να ρισκάρεις με τον θάνατο… οπότε φοβάμαι ότι θα υπάρξουν περισσότερα θανατηφόρα προσκυνήματα Χατζ στο μέλλον», κατέληξε.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ