ΕΕ: Η νέα νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα οδηγεί το Facebook σε κλείσιμο στην Ευρώπη τον Ιούλιο

ΕΕ: Η νέα νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα οδηγεί το Facebook σε κλείσιμο στην Ευρώπη τον Ιούλιο

Το εργαλείο του τεχνολογικού κολοσσού για τη νόμιμη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ αναμένεται να καταργηθεί στα μέσα Μαΐου, με το Facebook να ετοιμάζει ένα εναλλακτικό εργαλείο το οποίο ίσως είναι να έτοιμο τον Ιούλιο.

Μέσα στους επόμενους μήνες, η Meta θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σημαντική νομική απόφαση που θα μπορούσε να την οδηγήσει στο κλείσιμο των υπηρεσιών του Facebook στην Ευρώπη.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων (DPC) στην Ιρλανδία, Έλεν Ντίξον, είπε στο Politico ότι είναι «πολύ πιθανό» να καταλήξει σε τελική ετυμηγορία για το τελευταίο νομικό εργαλείο που διαθέτει το Facebook για να στέλνει προσωπικά δεδομένα στις ΗΠΑ πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατορθώσουν να αναπτύξουν μια νέα συμφωνία για τη μεταφορά δεδομένων. Τον Ιούλιο, το DPC εξέδωσε ένα προσχέδιο της απόφασής του για την αναστολή του νομικού εργαλείου, του οποίου η έγκριση πλέον βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τους αντίστοιχους ρυθμιστικούς φορείς προστασίας των ιδιωτικών δεδομένων στην Ευρώπη και θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Από την απόφαση της ΕΕ εξαρτάται η συνέχεια των Facebook και Instagram στην Ευρώπη

Αυτό σημαίνει ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Meta, στον οποίο ανήκει το Facebook, αναμένεται να βρεθεί χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για τη νόμιμη μεταφορά προσωπικών δεδομένω όπως οικογενειακές φωτογραφίες και δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας στις ΗΠΑ για την υπηρεσία του Facebook.

Η εταιρεία τεχνολογίας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο των υπηρεσιών της στην Ευρώπη, στις οποίες περιλαμβάνεται και το Instagram. Πιο πρόσφατα, τον Φεβρουάριο, δήλωσε ότι «εάν δεν εγκριθεί η απόφαση επάρκειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες ή σε άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη».

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ιρλανδική απόφαση θα δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν το νομικό εργαλείο για τη μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ.

Το Δικαστήριο της ΕΕ είχε ακυρώσει προηγιούμενες συμφωνίες για τα δεδομένα με τις ΗΠΑ λόγω φόβου παρακολούθησης

Το δίκτυο των εθνικών αρχών προστασίας δεδομένων της ΕΕ -το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων- πρόκειται να αποφασίσει έως τις 14 Απριλίου εάν θα επιβεβαιώσει την προηγούμενη απόφαση της Ιρλανδίας να αναστείλει ένα νομικό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από εταιρείες, όπως η Meta (η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram) για τη μεταφορά προσωπικά δεδομένα στις ΗΠΑ, που ονομάζονται τυπικές συμβατικές ρήτρες. Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή, η οποία είναι η κύρια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τη Meta και άλλες εταιρείες Big Tech με έδρα την Ιρλανδία, θα έχει στη συνέχεια άλλον ένα μήνα για να λάβει την τελική της απόφαση.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ολοκληρώσει μια ολοκαίνουργια συμφωνία δεδομένων με τις ΗΠΑ πριν από τον Ιούλιο, αφού το Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε δύο προηγούμενες συμφωνίες λόγω των φόβων παρακολούθησης από τις ΗΠΑ.

Η Ντίξον, πάντως, ξεκαθάρισε πως δεν σχεδιάζει να υποχωρήσει στην επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και την ιδιωτικότητα (GDPR). «Θα συνεχίσουμε τη επιβολή της δράσης που έχουμε ορίσει», είπε στη συνέντευξή της και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν, βεβαίως, πιθανοί νομικοί δρόμοι που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε εταιρεία, αλλά είναι πολύ ασαφές και αβέβαιο εάν μια εταιρεία θα μπορούσε να λάβει άδεια υπό τις συνθήκες της εντολής που επιβάλλουμε», πρόσθεσε. (Η "άδεια" αναφέρεται σε μια δικαστική ενέργεια για να σταματήσει μια νομική διαδικασία.)

«Αυτή η υπόθεση σχετίζεται με μια ιστορική σύγκρουση του δικαίου της ΕΕ και των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης μέσω του νέου Πλαισίου Προστασίας Δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προς τη διασφάλιση της συνεχούς διασυνοριακής μεταφοράς δεδομένων και αναμένουμε την τελική απόφαση της ρυθμιστικής αρχής για αυτό το θέμα», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της Meta.

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ