Δίχως τέλος το ράλι των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη - Εξετάζει παρεμβάσεις η Κομισιόν

Δίχως τέλος το ράλι των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη - Εξετάζει παρεμβάσεις η Κομισιόν

Η Τσεχία που βρίσκεται αυτό το εξάμηνο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσουν μέτρα, που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις που έχει αυτή η πρωτόγνωρη κρίση στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Θυμίζουμε ότι την Δευτέρα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε ετοιμάζει μια «επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», καθώς το σημερινό μοντέλο είχε αναπτυχθεί κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Πρόσθεσε ότι στην απαιτείται ένα νέο μοντέλο αγοράς για το ηλεκτρικό ρεύμα που λειτουργεί και επαναφέρει την εξισορρόπηση.

Παράλληλα, ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που προμηνύουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα είναι το γεγονός ότι χθες οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν έντονες διακυμάνσεις, με υψηλό ημέρας τα 307 ευρώ και χαμηλό στα 268 ευρώ. Την ίδια ώρα, οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος έσπασαν όλα τα ρεκόρ ξεπερνώντας ακόμα και τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη Γερμανία για τα συμβόλαια του 2023, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα και στη Γαλλία.

Στο μεταξύ, σήμερα η τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ελλάδα αγγίζει την «εξωπραγματική» τιμή των 671 ευρώ, στη Γαλλία τα 744 ευρώ και στη Γερμανία τα 660 ευρώ.

Ποια μέτρα τίθενται επί τάπητος

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη προσανατολίζεται στην αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου και της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στην επιβολή πλαφόν που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πρόταση που είχαν καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο Μάιο οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά οι βόρειες χώρες ήταν τότε κατηγορηματικά αντίθετες.

Ωστόσο, μετά το ξέφρενο ράλι των τιμών ενέργειας, φαίνεται να έχουν αναθεωρήσει με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να προαναγγέλει χθες μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνοντας ότι «η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να αποσυνδεθούν μεταξύ τους».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS