Κορωνοϊός: Η… Δύση και η Ανατολή της πανδημίας

Κορωνοϊός: Η… Δύση και η Ανατολή της πανδημίας

Η πανδημία της Covid-19 μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει τελειώσει επειδή αποτελεί πλέον ενδημική ασθένεια, δήλωσε ο Γερμανός ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν στην εφημερίδα Tagesspiegel, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Βιώνουμε το πρώτο ενδημικό κύμα με τον Sars-CoV-2 αυτό τον χειμώνα· κατά την εκτίμησή μου η πανδημία έχει τελειώσει», δήλωσε ο επικεφαλής Ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité του Βερολίνου.

Από τον χειμώνα και μετά, η ανοσία στον πληθυσμό θα είναι τόσο ευρεία και ανθεκτική, που ο ιός θα έχει λίγες πιθανότητες να επιβιώσει το καλοκαίρι, είπε ο Ντρόστεν.

Πιθανότητα για «μικρά νέα κύματα»

Ωστόσο, μικρά νέα κύματα του κορωνοϊού είναι ακόμη πιθανά. Ο εντατικολόγος Κρίστιαν Καραγιαννίδης, ο οποίος είναι επίσης μέλος του γερμανικού συμβουλίου εμπειρογνωμόνων COVID-19, δήλωσε ότι η πανδημία πιθανότατα θα έχει τελειώσει μετά τον χειμώνα.

«Περιμένω ότι η πανδημία θα ολοκληρώνει πλέον όλο και περισσότερο τη διαδρομή της», είπε ο Καραγιαννίδης σε συνέντευξή του στο Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Ενώ ένα ή δύο μικρά κύματα της COVID-19 ήταν ακόμη πιθανά, ο Καραγιαννίδης είπε ότι η ανοσία του πληθυσμού είναι σταθερή και υπάρχουν σημαντικά λιγότεροι ασθενείς με COVID-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο Ντρόστεν ανέφερε την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως την αιτία για το τέλος της πανδημίας. Ανέφερε, δε, ότι αυτό δεν συμβαίνει στην Κίνα, για παράδειγμα, όπου οι μολύνσεις από κορωνοϊό εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς.

Ο Ντρόστεν υπερασπίστηκε επίσης τα προστατευτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού. «Αν δεν είχε γίνει τίποτα, θα υπήρχαν ένα εκατομμύριο ή περισσότεροι θάνατοι στη Γερμανία στα κύματα του κορωνοϊού έως την εμφάνιση της παραλλαγής “Δ”», είπε.

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν ζήτησε την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων ανταποκρινόμενος στις δηλώσεις του Ντρόστεν, σημειώνοντας ότι ο Ντρόστεν ήταν ένας από τους πιο προσεκτικούς επιστήμονες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σημειωτέον ότι τα περισσότερα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό έχουν ήδη αρθεί στη Γερμανία.

Στο ίδιο, αισιόδοξο πλαίσιο, κατά το 2022 η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν δήλωσε ότι ο SARS-CoV-2 δεν αποτελεί πλέον απειλή για την κοινωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι η πανδημία έχει τελειώσει, ακόμα και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγιέσους, έχει εκφράσει την ελπίδα ότι ο χαρακτηρισμός της COVID-19 ως παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης θα τελειώσει το 2023.

Η περίπτωση της Κίνας

Η ασθένεια όμως προκαλεί όμως ακόμη καταστροφικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Nature, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κίνα, από τις τελευταίες χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας ενόψει της ταχέως εξαπλούμενης παραλλαγής «Ομικρον». Οι σκηνές που απεικονίζονται από τα κινεζικά νοσοκομεία τώρα θυμίζουν τον όλεθρο που προκάλεσε η «Ομικρον» στο Χονγκ Κονγκ πριν από σχεδόν έναν χρόνο. Η Κίνα, ωστόσο, θα μπορούσε να είχε βιώσει εκτεταμένη μετάδοση, ανεξάρτητα από το αν ο πρόεδρος Σι είχε εγκαταλείψει την πολιτική μηδενικής COVID-19 τον Δεκέμβριο. Αλλά τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει την προοπτική έως και ενός εκατομμυρίου θανάτων τον επόμενο χρόνο, για να μην αναφέρουμε τις εκτεταμένες απουσίες στον χώρο εργασίας και τις διαταραχές στην κινεζική -και παγκόσμια- οικονομία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Κίνα είναι ανοσολογικά απροετοίμαστοι για την «Ομικρον», το κυρίαρχο στέλεχος που κυκλοφορεί τώρα. Δεν είχαν εκτεθεί σε καμία παραλλαγή SARS-CoV-2 και έχουν λάβει εμβόλια μόνο κατά του αρχικού στελέχους του ιού. Η Κίνα είναι πιθανό να ανακαλύψει αυτό που βρήκαν άλλες χώρες με περιορισμένη προηγούμενη έκθεση στον ιό τον περασμένο χρόνο: ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα κύμα «εξόδου» για να σηματοδοτήσει την άρση των περιορισμών της πανδημίας. Είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλα κύματα μόλυνσης και θανάτων, είτε από νέες παραλλαγές που προκύπτουν στον πληθυσμό, είτε από παραλλαγές που εισάγονται καθώς η χώρα ανοίγει τα σύνορά της στους επισκέπτες.

«Η Κίνα έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό και υπάρχει περιορισμένη ανοσία. Και αυτό φαίνεται να είναι το σκηνικό στο οποίο μπορεί να δούμε έκρηξη μιας νέας παραλλαγής», δήλωσε ο δρ Στιούαρτ Κάμπελ Ρέι, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press.

«Μεγάλο μέρος της ηπιότητας που βιώσαμε τους τελευταίους έξι έως 12 μήνες σε πολλά μέρη του κόσμου οφείλεται στη συσσωρευμένη ανοσία είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω μόλυνσης, όχι επειδή ο ιός έχει αλλάξει», είπε ο Ρέι.

«Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει», λένε οι επιστήμονες, με το βλέμμα στην Κίνα, αλλά ξεκάθαρα «η πανδημία δεν έχει τελειώσει».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS