Τώρα ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» στο θέατρο: Μετά τον Λιγνάδη «βροχή» οι καταγγελίες από ηθοποιούς

Τώρα ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» στο θέατρο: Μετά τον Λιγνάδη «βροχή» οι καταγγελίες από ηθοποιούς

Σχεδόν 1,5 μήνα μετρά το κίνημα #metoo στην Ελλάδα με την αρχή να γίνεται έπειτα από την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, όμως η συσνέχεια να είναι καταιγιστική για το ελληνικό θέατρο. Η Ζέτα Δούκα πήρε τη σκυτάλη καταγγέλλοντας τον Γιώργο Κιμούλη για λεκτική και σωματική βία. Ακολούθησαν νέες καταγγελίες για άλλουν αγαπημένους ηθοποιούς. 


Η μεγάλη βόμβα έσκασε στο άκουσμα του ονόματος του Δημήτρη Λιγνάδη, έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς της χώρας μας. Έπειτα από τρεις διαφορετικές καταγγελίες, βρέθηκε κατηγορούμενος για βιασμούς κατά συρροή. Ακολουθεί η σύλληψη και η προφυλάκισή του. 

Υπάρχει όμως, τουλάχιστον για τον καλλιτεχνικό χώρο, σωρεία καταγγελιών που δεν έχουν να κάνουν μόνο με περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και λεκτικής και σωματικής. Καταγγελίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή για περιστατικά κάθε είδους κακοποίησης και στο Αρσάκειο, όχι μόνο κατά την περιόδο που ο Λιγνάδης συνεργαζόταν με το σχολείο αυτό. Οι καταγγελίες για παρενόχληση στο ΑΠΘ έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. 

Εβδομάδα εξελίξεων για την υπόθεση Λιγνάδη


Ενώ λοιπόν ο διάσημος σκηνοθέτης και ηθοποιός περνάει τα πρώτα του 24ωρα στη φυλακή, αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεσή του αυτήν την εβδομάδα.

Ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, κατά πάσα πιθανότητα θα καταθέσει αίτημα για την ακύρωση της προφυλάκισής του, ενισχύοντας παράλληλα τόσο με μάρτυρες όσο και με αποδεικτικά στοιχεία τους ισχυρισμούς του καλλιτέχνη ότι τον Αύγουστο του 2010 και του 2015 (χρονικά διαστήματα για τα οποία καταγγέλλεται) βρισκόταν στην Αίγυπτο και την Ιθάκη.

Από την άλλη, και η πλευρά των καταγγελλόντων αναμένεται να περάσει σε αντεπίθεση. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος που εκπροσωπεί έναν από τους καταγγέλλοντες, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και νέες καταγγελίες για την υπόθεση Λιγνάδη.

Όπως είπε στον Alpha, ο ίδιος θα προσκομίσει στην ανακρίτρια αυτήν την εβδομάδα νέα αποδεικτικά στοιχεία που περιλαμβάνουν νέες καταγγελίες και μαρτυρίες για την εν γένει εγκληματική δραστηριότητα του Λιγνάδη.

Επίσης, θα ζητήσει τη διενέργεια περαιτέρω ανακριτικών πράξεων και συγκεκριμένα την κατάσχεση υπολογιστών και των κινητών, καθώς και την έρευνα των ψηφιακών δεδομένων του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ξεκινάει η έρευνα για τις καταγγελίες στο Αρσάκειο


Στη δικογραφία για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, υπάρχει η μαρτυρία του Βασίλη, του πρώτου μηνυτή, ο οποίος ανέφερε ότι έβλεπε παιδιά από το Αρσάκειο να πηγαίνουν στο σπίτι του ηθοποιού και σκηνοθέτη. Ο Βασίλης προσθέτει μάλιστα ότι ο Λιγνάδης τού είχε ζητήσει να συνευρεθεί ερωτικά με μια μαθήτρια του Αρσακείου, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε και έτσι στην πράξη προχώρησε ο ηθοποιός.

Αντίστοιχα, και ο μουσικοσυνθέτης που έχει καταθέσει ως μάρτυρας, κάνει λόγο για σχέσεις του Δημήτρη Λιγνάδη με παιδιά του Αρσακείου.

Σε αυτές τις μαρτυρίες ήρθε να προστεθεί και η αναφορά που έγινε από αποφοίτους της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ζητώντας να διερευνηθεί μια περίοδος από το 1994 μέχρι και το 2018.

Με επιστολή τους που απέστειλαν στο in.gr, 285 απόφοιτοι του Αρσακείου από το 1993 έως το 2018 αναφέρουν ότι γνωρίζουν και έχουν πληροφορηθεί για σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές που έχουν υποστεί μαθητές και μαθήτρεις από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες.

Μετά τη δημοσιοποίηση της παραπάνω επιστολής, το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, όπως είχε αναγγείλει και ο πρόεδρος του καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, κατέθεσε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναφορά με αίτημα «να κληθούν ένας προς έναν οι 285 απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων που υπογράφουν την επίμαχη ανακοίνωση, η οποία διοχετεύθηκε στα ΜΜΕ, προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τις καταγγελίες τους ώστε να διερευνηθούν αυτές αρμοδίως από την Εισαγγελία Αθηνών».

Η αναφορά αυτή οδήγησε στην παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας που ζήτησε προκαταρκτική έρευνα, η οποία ξεκινά από αύριο Δευτέρα.

22 γυναίκες καταγγέλλουν τον ηθοποιό-σκηνοθέτη που είχαν καταγγείλει οι Μπότση και Λάμπρη


Ένα θέμα που είχε μείνει «στάσιμο» τον τελευταίο καιρό, ελέω των ραγδαίων εξελίξεων στην υπόθεση Λιγνάδη, ήταν αυτό των καταγγελιών της Τζένης Μπότσης, της Αγγελική Λάμπρη και της Λουκίας Μιχαλά εις βάρος πασίγνωστου σκηνοθέτη και ηθοποιού. Τον άνδρα αυτόν έχει κατηγορήσει επίσης και η Παναγιώτα Βλάντη.

Όπως αποκάλυψε δημοσιογράφος του Real News στον Alpha, οι γυναίκες που υπογράφουν την καταγγελία στο ΣΕΗ των δύο ηθοποιών για σεξουαλική παρενόχληση είναι 22 στο σύνολο.

Όπως μάλιστα είπε η Αγγελική Λάμπρη στην εφημερίδα, οι περισσότερες από τις γυναίκες αυτές είναι μέλη του ΣΕΗ ενώ ο καταγγελλόμενος δεν είναι επομένως η απόφαση του Σωματείου θα είναι για τυπικούς λόγους και για την ηθική ικανοποίηση των γυναικών αυτών.

Στα χέρια του ΣΕΗ πολλές ακόμη καταγγελίες…


Και ο οχετός δεν έχει τέλος, καθώς αμέτρητες είναι οι καταγγελίες ηθοποιών για συναδέλφους τους που φτάνουν καθημερινά στα γραφεία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA , ο Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, σημείωσε ότι οι καταγγελίες των ηθοποιών στο Σωματείο είναι καθημερινές και εξετάζονται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

«Υπάρχουν καταγγελίες που έρχονται καθημερινά. Το πειθαρχικό συμβούλιο είναι ανοιχτό».

Σύμφωνα με τον κ. Μπιμπίλα, «υπάρχουν γενικά διαμαρτυρίες για κακότροπη συμπεριφορά», με το Σωματείο και το Πειθαρχικό του Συμβούλιο να συγκεντρώνει όλες τις καταγγελίες και να τις παραδίδει στη Δικαιοσύνη.

«Μπορεί να μην είναι όλες οι πράξεις αξιόποινες».

Παρά τον μεγάλο αριθμό των καταγγελιών, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, τονίζει ότι υπάρχει ακόμη φόβος και δισταγμός όσον αφορά τις καταγγελίες.

«Υπάρχει ακόμη και τώρα ταμπού, η αίσθηση ότι αν κάποιος πει κατά μπορεί να χάσει τη δουλειά του. Προσπαθούμε να διώξουμε τον φόβο από τους συναδέλφους μας».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS