Θεμιστοκλέους: Τον Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των 40άρηδων

Θεμιστοκλέους: Τον Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των 40άρηδων

Για το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, τα ποσοστά συμμετοχής, αλλά και τη διστακτικότητα των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ξεκινώντας από το εμβόλιο της Johnson&Johnson που φτάνει αύριο στην Ελλάδα, επισήμανε ότι η διαφορά του σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι ότι έχει μόνο μια δόση, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει αρκετά το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Όπως εξήγησε τον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, «περιμένουμε 2 εκατ. δόσεις για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τον Απρίλιο παραλαμβάνουμε λίγες δόσεις. Η δεύτερη παραλαβή θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε θα χρησιμοποιηθεί τον Μάιο. Έτσι, τον Μάιο περιμένουμε ακόμα 300.000 δόσεις και τις υπόλοιπες περίπου 960.000 δόσεις τις περιμένουμε τον Ιούνιο».

Από την Pfizer, καταγράφεται μια πολύ μεγάλη αύξηση των παραδόσεων, καθώς θα πλησιάσουμε τις 1,5 εκατ. δόσεις τον Μάιο και 1,7-1,8 εκατ. δόσεις τον Ιούνιο.

Από τη Moderna παραμένει χαμηλά ο αριθμός των παραδόσεων, καθώς αναμένονται 100.000-150.000 δόσεις στις αρχές Μαΐου.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είναι κατανοητή οποιαδήποτε διστακτικότητα, καθώς τις τελευταίες 20 ημέρες υπήρχαν αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις Οργανισμών για την ασφάλεια του. «Αυτό προκάλεσε μια αναταραχή.

Παρόλα αυτά τα ποσοστά συμμετοχής της χώρας μας είναι πολύ πιο αυξημένα σε σχέση με τις άλλες χώρες και οι άνθρωποι που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού άκουσαν τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και στη συντριπτική τους πλειοψηφία πήγαν στο ραντεβού τους. Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή με βάση τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνά το 90%, που είναι λίγο πιο χαμηλά από τις υπόλοιπες εταιρείες», υπογράμμισε.

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών
Αναφορικά με την επόμενη κατηγορία των πολιτών που θα εμβολιαστεί και αφορά στα νοσήματα αυξημένου κινδύνου και περίπου 800.000 ανθρώπους, η πλατφόρμα θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή. Όπως ανέφερε, θα περιλαμβάνει νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης και καρδιοαγγειακά νοσήματα, ενώ μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και όλα τα υπόλοιπα. «Τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους θα ξεκινούν από τον Απρίλιο μέχρι και τον Μάιο. Θα έχουν πάρει την πρώτη δόση μέσα στον Μάιο», επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Πρόσθεσε ότι τον Ιούνιο θα προχωρήσει ο εμβολιασμός και των νεότερων ηλικιακών ομάδων (40-50), άρα κάπου μέσα στον Μάιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για αυτή την κατηγορία.

Για τις ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι θα αποφασιστεί στις αρχές Μαΐου αν θα προτεραιοποιηθεί ο εμβολιασμός τους, ανάλογα το πώς θα έχει κινηθεί ο εμβολιασμός των άνω των 50 ετών.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι τη μικρότερη συμμετοχή στον εμβολιασμό την έχει η ηλικιακή ομάδα των 60-64 ετών με ποσοστό 50% και τη μεγαλύτερη η ομάδα 75-79 ετών με ποσοστό που ξεπερνά το 75%. «Και οι 85αρηδες στην αρχή ήταν διστακτικοί, το ποσοστό τους ήταν στο 50% και τώρα έχει φτάσει στο 64%», κατέληξε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS