Σίσα, η «κόκα των φτωχών»: Ποιο είναι το ναρκωτικό που έριξε σε κώμα την 16χρονη από το Βύρωνα

Σίσα, η «κόκα των φτωχών»: Ποιο είναι το ναρκωτικό που έριξε σε κώμα την 16χρονη από το Βύρωνα

Το σίσα είναι ένα συνθετικό διεγερτικό ναρκωτικό που είναι γνωστό και ως "κοκαΐνη των φτωχών" επειδή είναι πιο φθηνό από την κοκαΐνη.

Το ναρκωτικό σίσα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο επειδή μπορεί να περιέχει άγνωστες συνθετικές προσμίξεις που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτές οι προσμίξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, όπως κώμα, επιληπτικές κρίσεις, καρδιακές αρρυθμίες και μόνιμες βλάβες.

Είναι εξαιρετικά τοξικό και προκαλεί πολλαπλάσιο εθισμό από τα συνήθη ναρκωτικά όσο και καταστροφικές συνέπειες στον οργανισμό των χρηστών.

Στην περίπτωση της 16χρονης από τον Βύρωνα, η οποία νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση, εκτιμάται ότι το σίσα που χρησιμοποίησε περιείχε επικίνδυνες προσμίξεις που προκάλεσαν τις επιπλοκές της.

«Σκεφτείτε ότι έξι μήνες χρήσης σίσα, προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ισοδύναμες με 20 χρόνια χρήσης ηρωίνης, είπε ο Γιώργος Παπαζήσης, καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ και Ψυχίατρος.

Είναι μάστιγα παγκοσμίως αυτά τα συνθετικά ναρκωτικά που είναι εύκολα στην παραγωγή και πολύ φθηνά και ανήκουν στην κατηγορία διεγερτικών μαζί με το Captagon, είπε ο καθηγητής, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Τέτοιες κωματώδεις καταστάσεις προκαλούν και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, είπε ο καθηγητής, την ώρα που η 16χρονη παραμένει σε άνιση μάχη στη Μονάδα Εντατικής. Η έρευνα που οδήγησε σε έξι συλλήψεις, ενοχοποιεί και 17χρονο ο οποίος την παρέσυρε σε σπίτι στο Βύρωνα για να βρεθεί την επόμενη ημέρα «με τα μάτια ανοιχτά να αιμορραγεί από τα ρουθούνια», όπως περιέγραψε η φίλη της.

«Η τοξικότητα αυτών των ουσιών είναι αυτό που φοβόμαστε, καθώς η βάση της «κοκαΐνης των φτωχών», είναι κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, με προσμίξεις και διάφορες ουσίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε», είπε ο Γιώργος Παπαζήσης.

Η «σίσα», καπνίζεται αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται και χρήση ενέσιμης μορφής.

«Αλλαγή συμπεριφοράς παιδιού, πόσο απουσιάζει ή αν αποσύρεται από δραστηριότητες ευρεθιστότητα και επιθετικότητα, διαταραχή ύπνου, συνδέονται με την χρήση διεγερτικών ναρκωτικών και είναι αυτονόητο για τον Γιώργο Παπαζήση ότι «η οικογένεια πρέπει να έχει γενικότερο έλεγχο», υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση της 16χρονης δεν την άφησαν να επιστρέψει το βράδυ στο σπίτι της.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν φανερά προειδοποιητικά σημάδια, παρά μόνο όταν η χρήση περάσει στο δεύτερο στάδιο δηλαδή την ενέσιμη μορφή, τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό από το Γυμνάσιο τα παιδιά να είναι ενημερωμένα για τους κινδύνους των συνθετικών ναρκωτικών που «στοιχίζουν λίγα ευρώ αλλά είναι πολλαπλάσια τοξικά και εθιστικά».

hmc gif 300 600

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS