Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία εξπρές: Προβλήματα σε Θεσσαλία, Πήλιο, Καρδίτσα – Χιόνια στα Γρεβενά

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία εξπρές: Προβλήματα σε Θεσσαλία, Πήλιο, Καρδίτσα – Χιόνια στα Γρεβενά

Η αλλαγή στον καιρό μπορεί να είναι πρόσκαιρη, ωστόσο, κάνει αισθητή την παρουσία της με έντονα φαινόμενα. Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για πλημμύρες σε Θεσσαλία, κεντρική και ανατολική Μακεδονία και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι Αρχές ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας και ιδιαίτερα 4 περιφέρειες. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο Σάββατο (20-04-24) το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακό η κακοκαιρία είναι σε εξέλιξη. Έχουν προχωρήσει οι βροχές, στον άξονα Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα και ανατολικότερα. Έχει αρχίσει να βρέχει και στην ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου. Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» είναι η Ανατολική Θεσσαλία, οι Βόρειες Σποράδες, η Ν. Πιερία, η ΒΑ. Εύβοια, η Λέσβος και η Χίος.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το χαμηλό βαρομετρικό θα προκαλέσει επιδείνωση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου μέχρι νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 20 Απριλίου, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ ήχησε το 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη.

Ισχυρή βροχή στο Πήλιο, αγωνία για τη λίμνη Κάρλα

Το νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε να σφυροκοπά τη Μαγνησία, με καταιγίδες και χαλαζόπτωση σε Νότιο και Ανατολικό Πήλιο. Μεγάλη ποσότητα νερού πέφτει αυτή την ώρα σε όλο το βουνό των Κενταύρων, πλημμυρίζοντας δρόμους και σοκάκια σε Ζαγορά, Μηλιές και άλλα χωριά. Ισχυρή καταιγίδα χτυπά όμως αυτή την ώρα και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθο και Σκόπελο.

Οι έντονες βροχοπτώσεις έκαναν την παρουσία τους και στις περιοχές πέριξ της λίμνης Κάρλα, με τους ντόπιους να ανησυχούν για την ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Να υπογραμμισθεί δε πως οι εκτάσεις γύρω από τη λίμνη Κάρλα στα σύνορα των νομών Μαγνησίας και Λάρισας παραμένουν πλημμυρισμένες από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κάτω από τόνους νερού βρίσκονται χωράφια με καλλιέργειες, ακόμα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Στεφανοβίκειο.

Ήδη στο νότιο Πήλιο έχει εκδηλωθεί βαρομετρικό χαμηλό, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις, ενώ αναμένεται τα φαινόμενα να επεκταθούν στον Βόλο, στο ανατολικό Πήλιο αλλά και στις Σποράδες.

Χιόνια στη Βασιλίτσα Γρεβενών

«Χιονοθύελλα κατά διαστήματα στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Θέση καταφύγιο 1850», γράφει η ανάρτηση στο Facebook με το σχετικό βίντεο.

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία στην Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα σε ορισμένα σημεία σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με δεδομένο ότι τα φρεάτια δεν μπορούν να απορροφήσουν το νερό. Αναμένεται στα διαστήματα που η βροχή κοπάζει, να γίνεται πτώση των νερών.

Στις βουνοκορφές του ορεινού Δήμου Αργιθέας έριξε χιόνι, ενώ σύμφωνα με την ertnews.gr, στον Δήμο Παλαμά μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Κακοκαιρία – Κολυδάς: Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του για την επερχόμενη κακοκαιρία επισημαίνει πως τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα αναμένονται κοντά στα μεσάνυχτα με μια «σχεδόν κανονική» χρονική κατανομή.

Κακοκαιρία: Στα 45 χιλιοστά η μέση βροχόπτωση – Νέα ανάρτηση Κολυδά

Σε νέα ανάρτηση προχώρησε ο Θοδωρής Κολυδάς σχετικά με την πρόγνωση και την αξιολόγηση των μέχρι στιγμής δεδομένων της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο μετεωρολόγος η μέση βροχόπτωση μέχρι και τις 21:00 βρίσκεται περί τα 40-45 mm και οι πραγματικές δορυφορικές μετρήσεις συμβαδίζουν με τα προγνωστικά δεδομένα.

Η πληρέστερη εικόνα για το πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία θα γίνει γνωστή μέσω της επικαιροποίησης του έκτακτου δελτίου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ