Πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, τουρισμός το Μάιο

Πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, τουρισμός το Μάιο

Στο κυβερνητικό επιτελείο δημοσίως εμφανίζονται επιφυλακτικοί περιμένοντας τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ωστόσο σε εσωτερικές συζητήσεις εκφράζεται αισιοδοξία ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων και θα ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία της αγοράς από τις 5 Απριλίου.

Με βασικά όπλα τους εμβολιασμούς και τα self test, που σε λίγες μέρες θα διατίθενται στα φαρμακεία, εκτιμάται ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων δεν θα έχει πισωγυρίσματα και θα οδηγήσει στα μέσα Μαΐου στο άνοιγμα και του τουρισμού. Η κυβέρνηση παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας ρίχνει το βάρος στην οικονομία, την οποία αρμόδια στελέχη χαρακτηρίζουν ως το μεγάλο στοίχημα των επόμενων μηνών.

Ο δείκτης θετικότητας

Εάν θέλει κανείς να παρακολουθήσει την εξέλιξη της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 στη χώρα μας, ιδιαιτέρως το επίπεδο της διασποράς και της εξέλιξής του, διαμέσου των εβδομάδων, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει την καθημερινή και, κυρίως, την εβδομαδιαία εξέλιξη του δείκτη θετικότητας.

Συγκεκριμένα, για την εβδομάδα η οποία μόλις ξεκίνησε, οποιαδήποτε τιμή του δείκτη θετικότητας δεν ξεπερνά το 6%, αποτελεί σταθεροποίηση της διασποράς του νέου κοροναϊού στην επικράτεια της χώρας μας, ενώ εάν ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά αισθητά το 6%, αυτό θα σημαίνει αύξηση της διασποράς του νέου κοροναϊού στην επικράτεια.

Εάν, μάλιστα, ο μέσος εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από ή κοντά στο 6%, τότε αυτό θα σημαίνει, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ότι η διασπορά του νέου κοροναϊού στην επικράτεια εξακολουθεί να βρίσκεται σε σταθεροποίηση.

Βεβαίως, όταν αυτός ο μέσος εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας βρεθεί κάποια στιγμή – υπολογίζεται σε δύο εβδομάδες από σήμερα - αισθητά κάτω από το 6%, αυτό θα σημαίνει ότι η διασπορά του νέου κοροναϊού βρίσκεται στην πολυπόθητη μείωσή της.

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει το σχέδιο του ταμείου Ανάκαμψης

Χθες το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση την Τετάρτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρακτήρισε ως την «γέφυρα προς την μετά COVID εποχή αλλά και προς την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα», καθώς, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε ορίζοντα εξαετίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας. 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό. Αν προστεθεί η μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό εκτιμάται ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι επενδύσεις το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας και της εργασίας

Επίσης χθες, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον Απρίλιο, τα οποία ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ. Το μεγάλο άγχος και η πίεση, όμως, αφορά την επόμενη μέρα των επιδομάτων και ενισχύσεων. Η οικονομία θα πρέπει σταδιακά να πάρει μπροστά και το μεγάλο στοίχημα είναι οι επενδύσεις και η στήριξη της εργασίας. Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει επιτύχει να συγκρατήσει τα ποσοστά της ανεργίας, αλλά όταν το λιανεμπόριο και η εστίαση επαναλειτουργήσουν, δεν είναι δεδομένο ότι θα διατηρήσουν όλες της θέσεις εργασίας. Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν σε μια αύξηση των επενδύσεων, χάρις και το Ταμείο Ανάκαμψης και σε προγράμματα εργασίας για να συγκρατηθεί σε πρώτη φάση η ανεργία και στην αμέσως επόμενη να δημιουργηθούν και νέες θέσεις απασχόλησης.

Κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι στο πεδίο της οικονομίας θα κριθεί και η πολιτική μάχη τους επόμενους μήνες. Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες και δημόσιο είναι ένας επιπλέον πονοκέφαλος και αναμένονται παρεμβάσεις και σε αυτόν τον τομέα. Ως θετικό της προηγούμενης περιόδου αποτιμάται η αύξηση των καταθέσεων, ποσοστό των οποίων μπορεί να οδηγηθεί στην κατανάλωση, εν μέρει και ως εκτόνωση των πολιτών μετά το παρατεταμένο lockdown.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ