Ποιά εμβόλια δίνουν ισχυρή προστασία από την μετάλλαξη Delta του κορονοϊού – Το νέο στέλεχος κυριαρχεί στην Αγγλία

Ποιά εμβόλια δίνουν ισχυρή προστασία από την μετάλλαξη Delta του κορονοϊού – Το νέο στέλεχος κυριαρχεί στην Αγγλία

Καθώς το νέο, πολύ µολυσµατικό στέλεχος του ιού SARSCOV-2 «Delta» συνεχίζει να κυριαρχεί στην Ινδία και εµφανίζεται και σε άλλα κράτη, οι ειδικοί υγείας επισηµαίνουν την αξία του ολοκληρωµένου εµβολιασµού, δηλαδή να έχει λάβει κάποιος και τις δύο δόσεις. Σε µια µελέτη που διενεργήθηκε στο Ηνωµένο Βασίλειο, παρατηρήθηκε ότι µία δόση του εµβολίου της εταιρείας Pfizer δίδει ασφάλεια της τάξης του 33% έναντι στο νέο ινδικό στέλεχος, που ονοµάστηκε Β.1.617.2, ενώ έπειτα από δύο δόσεις η προστασία που παρέχει το εµβόλιο φτάνει το 88%.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος ∆ηµόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδοµένα.

Ηδη, µε βάση τα δεδοµένα αυτά, στη Βόρεια Ιρλανδία η απόσταση µεταξύ των δύο δόσεων του εµβολίου της εταιρείας AstraZeneca έχει µειωθεί σε 8 από 10-12 εβδοµάδες. ∆εν έχουν διενεργηθεί ακόµη µελέτες για την αποτελεσµατικότητα του µονοδοσικού εµβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson και του εµβολίου της εταιρείας Moderna. Ο αριθµός των θανάτων στην Ινδία ηµερησίως όπου κυριαρχεί το συγκεκριµένο στέλεχος άγγιξε τις 6.000. Το στέλεχος αυτό εµφανίζει έντονα συµπτώµατα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, εµέτους, απώλεια όρεξης και ακοής αρθραλγίες και σπάνια θρόµβους, που µπορεί να οδηγήσουν και σε γάγγραινα. Η Ινδία είναι δεύτερη στον κόσµο σε κρούσµατα COVID-19, µε 29 εκατοµµύρια, µετά τις ΗΠΑ, µε 33,4 εκατοµµύρια, και τρίτη σε θανάτους λόγω COVID-19, µε 355.000, µετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, µε 598.000 και 479.000 θανάτους, αντίστοιχα.

Το νέο στέλεχος «Delta» είναι το επικρατούν τώρα στο Ηνωµένο Βασίλειο, καθώς φαίνεται να ευθύνεται για το 91% των νέων κρουσµάτων. Τα µέχρι τώρα δεδοµένα υποστηρίζουν ότι είναι 40%-60% πιο µεταδοτικό από το στέλεχος «Αλφα» Β.1.1.1.7, που δέσποζε έως τώρα στο Ηνωµένο Βασίλειο. Με βάση τα δεδοµένα αυτά, οι ειδικοί επισηµαίνουν τη σηµασία της ολοκλήρωσης του εµβολιασµού.
Συνεχίζονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί

Χωρίς ιδιαίτερα υψηλή ή ακόµα και ανησυχητική αποχή από τα προγραµµατισµένα ραντεβού συνεχίζεται απρόσκοπτα η εµβολιαστική εκστρατεία στη χώρα µας.
Σύµφωνα µε τα επίσηµα σχετικά στοιχεία, τα οποία ανέφερε το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη, η προσέλευση των πολιτών προς εµβολιασµό έφτασε το βράδυ της Τρίτης το 93,7% για τον εµβολιασµό µε τα εµβόλια της φαρµακευτικής εταιρείας Pfi zer - BioNTech και το 93% για τον εµβολιασµό µε το εµβόλιο της φαρµακευτικής εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης.

Σηµειώνεται, µάλιστα, ότι ακόµα και η ως άνω µικρή αποχή η οποία σηµειώνεται από τα προγραµµατισµένα ραντεβού περιλαµβάνει κάθε είδους ακυρώσεων των ραντεβού, είτε για προηγούµενη νόσηση από λοίµωξη COVID-19 είτε για άλλους λόγους. Σύµφωνα µε το υπουργείο Υγείας, η προσέλευση των πολιτών χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, µε αποτέλεσµα να διατηρούνται επίσης πολύ υψηλοί οι ρυθµοί των ηµερήσιων εµβολιασµών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS