ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Ρήξη για τις κλειστές δομές -Τα μέτρα της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις

Σκηνικό ρήξης έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου μετά την απόφαση της πρώτης να επιτάξει χώρους προκειμένου να δημιουργήσει ελεγχόμενες κλειστές δομές που θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Η κατασκευή των συγκεκριμένων δομών αναμένεται να ξεκινήσει έως τις αρχές Μαρτίου και η ολοκλήρωσή τους σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης αναμένεται έως τις αρχές του καλοκαιριού. Οι αντιδράσεις ωστόσο σε πέντε νησιά, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και την Λέρο είναι παραπάνω από έντονες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δήμοι νησιών του Βόρειου Αιγαίου σε έκτακτες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων αποφάσισαν μία σειρά μέτρων κατά της κυβερνητικής απόφασης για επίταξη περιοχών.

Η οριστική ρήξη ωστόσο επήλθε μετά το ψήφισμα της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, χθες, με το οποίο διακόπτεται κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για επίταξη εκτάσεων γης με σκοπό τη δημιουργία των κλειστών δομών.

Μεταναστευτικό: Οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων για την επίταξη
Ειδικότερα, το δημοτικό συμβούλιο δυτικής Λέσβου κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.
Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.
Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.
Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής. 

Και στην Χίο, το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του με τη διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στη θέση «17» και έτσι αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης και κατά κάθε άλλης δικαστικής πράξης που σχετίζεται με αυτή. Επίσης, αποφασίστηκε καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου να συμβάλει στη δημιουργία της δομής.

Ρήξη Κυβέρνησης – Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο μεταναστευτικό
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της χθες το απόγευμα, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Μεταναστευτικό: Φορτισμένο κλίμα, αναβολή της συνάντησης με Μηταράκη και συγκεντρώσεις
Με το κλίμα πλέον να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο,αναβλήθηκε η συνάντηση του περιφερειάρχη του Βορείου Αιγαίου και των δημάρχων των νησιών με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη.

Αντί συνάντησης με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής μάλιστα, το ψήφισμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στηρίζει την προγραμματισμένη για το πρωί της Πέμπτης συγκέντρωση διαμαρτυρίας αιγαιοπελαγίτικων οργανώσεων έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Κυβέρνηση για μεταναστευτικό: Έγινε εξαντλητικός διάλογος με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς
Από την πλευρά της η κυβέρνηση απαντώντας στις αντιδράσεις μετά την απόφασή της να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών δομών σε πέντε νησιά υποστηρίζει ότι το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει εξαντλητικός διάλογος με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς.

«Εδώ και δύο μήνες περίπου έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Αναφερόμενος ειδικά στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου τόνισε ότι «είχε ζητήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, και τονίζοντας ότι κατανοεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες αποφάσισε να ενισχύσει τους δήμους που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού εκταμιεύοντας άμεσα 9.491.400 ευρώ. Πρόκειται για το ποσό που προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος για κάθε διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας, όπως εξήγησαν κυβερνητικές πηγές.

Από την άλλη, θεωρείται ότι οι αντιδράσεις θα εκτονωθούν με την αποσυμφόρηση των νησιών μέσω της επιτάχυνσης των επιστροφών, της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, και της κατασκευής κέντρων και στην ενδοχώρα.

Παρά τις ενέργειες πάντως να κοπάσουν οι αντιδράσεις, το μεταναστευτικό φαίνεται πως απασχολεί έντονα το εσωτερικό της ΝΔ καθώς θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα σε συζήτηση που θα έχουν την Κυριακή οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, με κομματικά στελέχη της Πειραιώς.

 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS