Ανεξέλεκτη η φωτιά στην Κερατέα: Καίγονται σπίτια - 52 απεγκλωβισμοί και δεκάδες εκκενώσεις

Ανεξέλεκτη η φωτιά στην Κερατέα: Καίγονται σπίτια - 52 απεγκλωβισμοί και δεκάδες εκκενώσεις

Τρεις μόνιμες κατοικίες, δύο εξοχικά και τουλάχιστον τρεις αποθήκες έχουν παραδοθεί στις φλόγες τις τελευταίες ώρες, οπότε και ξέσπασαν ταυτόχρονες εστίες στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας.

Είναι η τρίτη φωτιά που εκδηλώνεται στην περιοχή μέσα σε 10 ημέρες. Οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη για να μην επεκταθεί ακόμη περαιτέρω το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Τέσσερις διαφορετικές εστίες

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πυρκαγιά δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν 4 διαφορετικές εστίες.

Αυτή τη στιγμή στα μέτωπα ενεργούν 155 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 17 αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και οκτώ ομάδες δασοκομάντο, ενώ σημαντική βοήθεια προσφέρουν οι εθελοντές πυροσβέστες αλλά και η Περιφέρεια με την παροχή βυτιοφόρων με νερό.

Οι άνεμοι πνέουν με ένταση που φτάνει σταδιακά ακόμη και τα 9 μποφόρ, ενώ το πρόβλημα όπως έχουν ενημερώσει οι επίγειες δυνάμεις το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, είναι πως η φωτιά αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις, μέσα σε δευτερόλεπτα δημιουργώντας μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για όσους συμμετέχουν στην κατάσβεση.

Από το αρχηγείο έχουν δοθεί σαφές εντολές για την διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής όσων συμμετέχουν στις κατασβέσεις, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και να ενεργούν με ιδιαίτερη προσοχή.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή εστιάζεται στο μέτωπο που κατευθύνεται προς τον Άγιο Κωνσταντίνο, καθώς εκεί υπάρχει πυκνό πευκοδάσος το οποίο προσπαθούν να προστατεύσουν οι πυροσβέστες.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δίνουμε μεγάλη μάχη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

«Έχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες», είπε, προσθέτοντας ότι η αεροπορική βάση δεν κινδυνεύει.

keratea fotia2

Εστάλη 112

Στις 12.30 εστάλη 112 για 4 οικισμούς.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του Πανοράματος, της Παλαιοκαμάριζας, του Μαρκατίου και της Πλάκας πρέπει να εκκενώσουν προς Λαύριο μέσω ΠΕΟ Αθηνών-Λαυρίου, ενώ οι άνεμοι σπρώχουν τη φωτιά προς τον εθνικό δρυμό του Σουνίου.

Λίγο αργότερα νέο μήνυμα από το 112 καλούσε πάλι τους κατοίκους από το Μαρκάτι, αλλά και από τον Αγιο Γεώργιο Θωρικού να απομακρυνθούν μέσα της ΠΕΟ Αθηνών-Λαυρίου προς το Λαύριο, ενώ εν συνεχεία ζητήθηκε η απομάκρυνση από την περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος.

Κάηκαν σπίτια

Η Πυροσβεστική που ενημερώθηκε στις 11:55 για φωτιά που καίει κοντά σε σπίτια έσπευσε με 78 πυροσβέστες, 26 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη ώστε να μην περάσει η μεγάλη φωτιά στον εθνικό δρυμό του Σουνίου, με τους ισχυρούς ανέμους, έως και 9 μποφόρ να δυσκολεύουν το έργο της.

Τρεις μόνιμες κατοικίες, δύο εξοχικά και τουλάχιστον τρεις αποθήκες έχουν ήδη παραδοθεί στις φλόγες, ενώ έχουν προκληθεί πολλές υλικές ζημιές και σε άλλα σπίτια της περιοχής.

Οι καπνοί είναι ορατοί σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως στη Βάρκιζα και την Ανάβυσσο.

 

Εκκενώσεις οικισμών και σπιτιών - 52 απεγκλωβισμοί

Στην Κερατέα έχουν εκκενωθεί μέχρι τώρα με ασφάλεια 6 οικισμοί, ενώ οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε 52 απεγκλωβισμούς και δεκάδες εκκενώσεις.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδράμουν αστυνομία (που φροντίζει για τις εκκενώσεις), ΟΤΑ και στρατός (με μηχανήματα έργου).
Συγκεκριμένα στην περιοχή βρίσκονται 6 ομάδες της ΟΠΚΕ, 8 ομάδες της ΔΙΑΣ, 5 περιπολικά της Τροχαίας, 2 περιπολικά της ασφάλειας, 1 ΔΙΜΕΤ και 6 περιπ. Αμεση Δράσης, 3 περιπ. τάξης.

Αρνούνται να εγκαταλείψουν τις οικίες τους

Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της Άμεσης Δράσης εδώ και περίπου μια ώρα βοηθούν τους πολίτες της ευρύτερης παραλιακής περιοχής της Κερατέας να εκκενώσουν τα σπίτια τους, καθώς ο κίνδυνος είναι σοβαρός. Κάποιοι κάτοικοι αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους θέτοντας σε κίνδυνο έτσι τις ζωές τους αλλά και των αστυνομικών που προσπαθούν να τους εξηγήσουν πως κινδυνεύουν, αφού η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι επίγειες δυνάμεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 άτομα καθώς πρέπει τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς να σπάσουν σε μικρότερα για να αντιμετωπιστούν. Όσο υπάρχουν ενιαία μεγάλα μέτωπα, η φωτιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να σβήσει, με δεδομένο πως σε όλη την Ανατολική Αττική πνέουν άνεμοι 8-9 μποφόρ.

Δεν κινδυνεύει το στρατόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, που επικαλείται πληροφορίες από την Πολεμική Αεροπορία, το στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή, όπου υπάρχουν αντιαεροπορικά συστήματα, δεν κινδυνεύει, καθώς βρίσκεται 2,5χλμ από την πυρκαγιά που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της φωτιάς

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην Κερατέα, η Αστυνομία προχώρησε σε εκτροπές κυκλοφορίας:

  • Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου
  • Λεωφόρος Λαυρίου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου
  • Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης
  • Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας
  • Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινά)
  • Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)
  • Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγ. Κωνσταντίνος)
  • Λεωφόρος Αθηνών- Σουνίου και Αγίας Παρασκευής
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ