Κορινθιακός: Για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ ανησυχούν οι σεισμολόγοι

Κορινθιακός: Για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ ανησυχούν οι σεισμολόγοι

«Κρούουν» το καμπανάκι του κινδύνου οι σεισμολόγοι.

Μάλιστα, σε νέα προειδοποίηση για ισχυρό σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο προχώρησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι έχουν περάσει 27 χρόνια από την προηγούμενη μεγάλη σεισμική δόνηση στην περιοχή.

Ο σεισμολόγος υπογράμμισε ότι τόσο η πολιτεία όσο και οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κάθε πότε έχουμε τέτοιας έντασης σεισμό

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος», ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «οι ισχυροί σεισμοί, μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ, είναι συχνοί. Κατά μέσο όρο, επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια και αυτό προκύπτει από καταγεγραμμένα στοιχεία που έχουμε από το 1850 και μετά.

Τι σημαίνει αυτό το περί μέσου όρου; Άλλοτε μπορεί να έχουμε δύο διαδοχικούς σεισμούς σε μικρότερο χρόνο κι άλλοτε σε λίγο πιο μακρινό χρόνο.

Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς το πότε, θα επαναληφθεί ένας ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο. Είμαστε στα 27 χρόνια τώρα…

 

Άρα, τον περιμένουμε. Αυτό είναι κάτι που το δέχονται όλοι οι επιστήμονες. Ναι, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιο κομμάτι του Κορινθιακού Κόλπου τον ανησυχεί πιο πολύ, απάντησε: «Το πιο δραστήριο τμήμα είναι το δυτικό. Δηλαδή η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Ερατινής, Ακράτας. Αυτό το τμήμα είναι πιο δραστήριο σε σεισμική διέγερση σε σχέση με το ανατολικό.

Πιο δραστήριο σημαίνει ότι δίνει πιο συχνά σεισμούς. Δεν είναι απλώς η προσωπική μου άποψη, αλλά μια γενικώς παραδεκτή άποψη από την επιστημονική κοινότητα».

Υπάρχει κίνδυνος για μετασεισμικό τσουνάμι;

Σχετικά με το ενδεχόμενο να προκληθεί τσουνάμι από έναν ισχυρό σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο. Στην επιστήμη μας οι βεβαιότητες είναι ελάχιστες».

Εξήγησε, ωστόσο, ότι «αν ο σεισμός είναι στη θάλασσα ή έστω στην παράκτια περιοχή, και είναι από 6 και πάνω, τότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να προκληθεί και τσουνάμι. Τα τσουνάμι του Κορινθιακού Κόλπου έχουν την ιδιότητα να μην μπορούν να διαδοθούν σε μεγάλη απόσταση. Αν, δηλαδή, γίνει ένας σεισμός στο δυτικό τμήμα, το επικίνδυνο τμήμα, δεν έχει μεγάλη δυνατότητα να πάει και στο ανατολικό τμήμα, γιατί μιλάμε για μια κλειστή λεκάνη. Προσέξτε όμως: Πιθανά τσουνάμι στον Κορινθιακό είναι τοπικά μεν, αλλά και ισχυρά, δυνατά. Γι’ αυτό θέλει πολλή προσοχή».

Τι είχε δηλώσει μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε μιλήσει για την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα και μετά τους καταστροφικούς και φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.

Στις 28 Φεβρουαρίου ο σεισμολόγος είχε επισημάνει ότι τα μεγέθη σεισμών δεν είναι μέσα στη σφαίρα της φαντασίας. «Αργά ή γρήγορα θα ξανακάνει 6άρια στην Ελλάδα», είχε πει.

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2022

Η συζήτηση σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό Κόλπο είχε ανοίξει ξανά τον Οκτώβριο του 2022. Στις 9 Οκτωβρίου της περασμένης χρονιάς είχε γίνει σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ στην περιοχή, με το χτύπημα του εγκέλαδου να είναι αισθητό στην Αττική και σε άλλες περιοχές.

Το επίκεντρο εκείνου του σεισμού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, είχε εντοπιστεί στον Κορινθιακό, κοντά στο χωριό Άσπρα Σπίτια, και το εστιακό βάθος ήταν στα 12,7 χιλιόμετρα.

Τότε οι σεισμολόγοι ανησυχούσαν ότι μπορεί να υπάρξει και άλλος μεγάλος σεισμός και επέμεναν ότι χρειάζεται να μελετηθεί το φαινόμενο και το πώς εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, είχε μιλήσει στην «Κοινωνία Ώρα Μega» για τον σεισμό στον Κορινθιακό και για την ανησυχία των επιστημόνων.

«Η φύση δεν λειτουργεί σαν ρολόι. Θέλαμε δύο 24ωρα για να δούμε πώς λειτουργεί το φαινόμενο. Εμένα με προβληματίζει γιατί από προχθές που έγινε ο σεισμός δεν έχουμε καταγράψει κανέναν μετασεισμό, ο μοναδικός που έγινε ήταν πριν από λίγο και μεγέθους 2 Ρίχτερ και η ακολουθία είχε πολύ λίγους μετασεισμούς. Θα έπρεπε να έχουμε και 2,5 Ρίχτερ και 3 και 4», είχε δηλώσει.

«Το 2019 είχαμε στην περιοχή ένα 5,3 και μετά δεν είχαμε έντονη μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι να έχουν “παγώσει” οι μετασεισμοί. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν μέτρα σεισμικής προφύλαξης τα οποία πρέπει να λαμβάνει. Μπορεί να τα βρει σε όλες τις ιστοσελίδες πλέον. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι ο Κορινθιακός είναι μια περιοχή που έχει πολλά ρήγματα. Στο ανατολικό κομμάτι είναι οι Αλκυονίδες. Δεν είδαμε όμως μετατόπιση σε αυτό το ρήγμα. Οι Αλκυονίδες, ωστόσο, έχουν μαζέψει πολλή ενέργεια», είχε συμπληρώσει ο κ. Τσελέντης.

«Πολλοί μού είπαν ότι τον κατάλαβαν και στην Αθήνα. Εγώ ήμουν στην Πάτρα και δεν κατάλαβα τίποτα. Αυτό γιατί το ρήγμα έχει μία κατεύθυνση Δύση - Ανατολή, προς τα κάτω και δεξιά, γι’ αυτό υπήρξε ενίσχυση προς την πλευρά της Αθήνας και της Στερεάς Ελλάδος. Μετά από μέρες μπορούμε να δούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι, πιστεύω σε δύο μέρες μπορεί να ξέρουμε.

Η περιοχή του Κορινθιακού έχει μαζέψει πολλή ενέργεια. Υπάρχει μία ανησυχία για τις Αλκυονίδες, γιατί δεν έχουμε κάποια ακολουθία έως τώρα εκεί στο σημείο. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουμε για κάτι τώρα, θέλει προσοχή η περιοχή», είχε τονίσει.

«Οι Αλκυονίδες κοιμούνται 40 χρόνια και η ενέργεια έχει μαζευτεί. Ο χθεσινός σεισμός δεν φάνηκε να ενεργοποιεί τις Αλκυονίδες», είχε καταλήξει ο κ. Τσελέντης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS