Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις - Ρεκόρ παραβιάσεων στο Αιγαίο

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, Σωτήρης Σέρμπος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο», για την στάση της Τουρκίας και τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

«Δημιουργήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες στα ζητήματα υψηλής πολιτικής, με τις δύο χώρες να συνεχίσουν να έχουν ουσιαστικές διαφορές. Στις 13 Μαρτίου υπήρχε μία διάθεση από την Ελλάδα να επανεξετάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία κρατά ενεργό τον ρόλο των ελληνοτουρκικών και αυτό φαίνεται από τις κινήσεις της. Τρέχουν παράλληλα και οι σχέσεις με τη Δύση αλλά και οι εκλογές στην Τουρκία που θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της», ανέφερε αρχικά.

«Η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να αντιστρέψει αυτό το «τραπέζι», συγκεκριμένα, από τη στιγμή που η Τουρκία κάνει όλη αυτή τη συζήτηση με τη Δύση, η Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτό το παράθυρο και το πώς «χτυπά» η Δύση τον ρωσικό αναθεωρητισμό και να ζητήσει από τους Δυτικούς πιο ξεκάθαρες τοποθετήσεις επί της ουσίας για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε ο κ. Σέρμπος.

Όσο αφορά στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν, ο κ. Σέρμπος δήλωσε πως, «είναι ευκαιρία στο Κογκρέσο να εκτεθεί η Τουρκία ως προς τον αναθεωρηρισμό, αλλά και να συζητηθεί και ότι, όλο αυτό το άνοιγμα της Δύσης, θα πρέπει να έχει και σφραγίδα ελληνική, όσο αφορά τον ρόλο της Δύσης στα ελληνοτουρκικά. Συμφέρει την Δύση να βρεθεί υπέρμετρα εξαρτημένη από την Τουρκία; Όχι δεν την συμφέρει. Άρα θα πρέπει να προσέχουμε αποφάσεις για την Ελλάδα, χωρίς την Ελλάδα».

«Στο δια ταύτα, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει την κρισιμότητα του να υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο ως προς τον ρωσικό αναθεωρητισμό. Είναι μία καλή συγκυρία για τη Δύση να ξεκαθαρίσει την στάση της ως προς τον ρωσικό αναθεωρητισμό», κατέληξε λέγοντας.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS