Λέκκας: «Τα κτίρια στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά» - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ανάλογα με την τοποθεσία και τα υλικά δόμησης

Λέκκας: «Τα κτίρια στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά» - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ανάλογα με την τοποθεσία και τα υλικά δόμησης

Για την στατική επάρκεια των σπιτιών και των κτιρίων στις περιοχές που επλήγησαν, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel,μίλησε το πρωί της Τετάρτης (13/09) ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διεγραμμένα», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι ακόμα και παλιά σπίτια που δεν κατέρρευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές είναι πλέον ακατάλληλα, καθώς δεν έχουν πλέον αντοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιοκτήτες πιο σύγχρονων σπιτιών που έχουν χτιστεί με τούβλα καθώς «και αυτά έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά έτσι ώστε να διαπιστώσουμε την στατική τους επάρκεια».

Επιπλέον, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με οπλισμένο σκυρόδεμα έχουν υποστεί ζημιές κυρίως σε μη δομικά στοιχεία. Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε και στην περιοχή του Πηλίου. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι φθορές έχουν υποστεί πετρόκτιστα σπίτια και ξενοδοχεία: «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τυπολογίας κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία όπου είναι η πιο σημαντική και αφορά την αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτηρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτήρια τα οποία να έχουν ανατραπεί ή να έχουν πάθει σημαντικές βλάβες».

Υδροφόρος ορίζοντας

Όπως εξήγησε επιπλέον κίνδυνο αποτελεί η άνοδος του υδροφόρου ορίζοντα καθώς «λόγω της ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, που έφτασε σχεδόν στην επιφάνεια (σ.σ. του εδάφους) ενώ ήταν στα 30 ή τα 100 μ., μπορεί να έχουμε διόγκωση των υλικών των πετρωμάτων και αυτή η διόγκωση προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στα κτήρια». «Εάν έχουμε διόγκωση του εδάφους θεμελίωσης, το κτήριο υφίσταται βλάβες στατικής επάρκειας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Καταγραφή

Επίσης, ο ίδιος τόνισε την ανάγκη «να γίνει άμεσα μία χαρτογράφηση συνολικά της περιοχής που επλήγη σε σχέση με το φαινόμενο. Θα πρέπει να γίνει ένα σύστημα με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, με δορυφορικές πληροφορίες και εικόνες, έτσι ώστε να έχουμε αποτυπωμένη όλη την καταστροφή».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ