Εμβόλιο: Ανοιξε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους τρεις μήνες

Εμβόλιο: Ανοιξε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους τρεις μήνες

Το παρασκήνιο της απόφασης - O ρόλος της Ομικρον

Τη μείωση του διαστήματος της τρίτης δόσης του εμβολίου από τους 6 μήνες που ίσχυε μέχρι σήμερα, στους 3 μήνες, αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων ημερησίως, ο χειμώνας που συνεπάγεται συναναστροφές σε κλειστούς χώρους, πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς και τα στοιχεία από έρευνες στο Ισραήλ και άλλες χώρες για την τρίτη δόση του εμβολίου, φαίνεται να έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίσπευση του χρονικό διαστήματος μεταξύ των δόσεων των εμβολίων.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα κατέληξε στη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Η δήλωση της επιτροπής εμβολιασμού που διάβασε ο Μάριος Θεμιστοκλέους εξηγούσε μάλιστα τους λόγους της απόφασης αυτής, για επίσπευση ουσιαστικά της τρίτης δόσης.

«Με την ανάδυση της παραλλαγής Όμικρον και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε εκτάκτως τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid – 19 καταλήγοντας στα εξής:

Χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19 ο εμβολιασμός συστήνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωσή της.

Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις».

Ένα ακόμα στοιχείο που φαίνεται να μέτρησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης είναι τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης, αλλά και το παράδειγμα άλλων χωρών που προγραμμάτισαν την ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έθεσε τα δεδομένα και προχώρησε στη σχετική απόφαση, εκτιμώντας τα επιστημονικά δεδομένα και της πατρίδας μας και άλλων χωρών, όπως π.χ. του Ισραήλ που έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμών. Υπάρχουν κι άλλες χώρες, όπως η Αγγλία που έχει προχωρήσει στους τρεις μήνες και άλλες στους πέντε μήνες» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η απόφαση της επιτροπής όπως ανέφερε και ο κ. Θεμιστοκλέους διαβάζοντάς τη, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.

Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Τι ισχύει για τους νοσήσαντες

Όσο αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσο αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson's and Johnson's η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Επίσης, σύμφωνα με ό,τι εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, εκτιμώντας δε σε 2 εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Μανωλόπουλος: «Ασφαλής η τρίτη δόση του εμβολίου στους 3 μήνες»

Στην τρίτη δόση του εμβολίου και το πόσο ασφαλής είναι, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ευ. Μανωλόπουλος τόνισε πως «τα στοιχεία υπάρχουν και αθροίζονται. Ξέρουμε πως είναι ασφαλής, υπάρχουν πολλά δεδομένα. Τώρα, το αν είναι 4 ή 5 μήνες δεν φαίνεται να έχει μεγάλη διαφορά όσον αφορά στο αν είναι ασφαλής σαν διαδικασία, αλλά έχει διαφορά στην προστασία σε κάποια άτομα που εξαντλείται πιο γρήγορα η ανοσία τους».

Ο κ. Μανωλόπουλος, αν και υποστήριξε πως «ίσως οι τρεις μήνες είναι λίγο υπερβολικοί, με τους 4 να είναι ένα καλό διάστημα», τόνισε πως και στους τρεις μήνες, από θέμα ασφάλειας, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να αποφύγουμε τον εμβολιασμό.

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να γίνει τεστ αντισωμάτων πρώτα, ο κ. Μανωλόπουλος εξήγησε πως «δεν δίνουν πολλή πληροφορία, γιατί πολύ λίγα από αυτά είναι αντισώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Τα άτομα να πάνε να κάνουν την τρίτη δόση στους 3, στους 4, στους 5. Αλλά να μην περιμένουν πολύ μετά τους 6 μήνες».

«Να μην καθοδηγεί κανείς τις αποφάσεις του από το τεστ αντισωμάτων, αλλά να ακολουθήσει τις οδηγίες για την τρίτη δόση» συμπλήρωσε, ενώ όσον αφορά στο αν θα χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτη δόση, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε: «Τα στοιχεία που έχουμε από το Ισραήλ, και είναι ξεκάθαρα, δείχνουν ότι με την τρίτη δόση η ανοσιακή απόκριση είναι υψηλή. Ξεπερνά αυτή των δύο δόσεων και δεν φθίνει».

«Φορτσάρουν» τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς

Ο Δεκέμβριος έχει μπει με δυναμικό τρόπο, όπως δείχνουν τα στατιστικά εμβολιασμού για τον COVID-19:

Την 1η Δεκεμβρίου έγιναν 92.736 εμβολιασμοί, συνολικά, μέσα σε μια ημέρα.
Τη 2α Δεκεμβρίου έγιναν 94.598 εμβολιασμοί, συνολικά, μέσα σε μία ημέρα.
Την 3η Δεκεμβρίου έγιναν 96.938 εμβολιασμοί, συνολικά, μέσα σε μία ημέρα.
Ακολουθούν αναλυτικά τα στοιχεία με τους σημερινούς (3.12.21) εμβολιασμούς:

  1. 598.248 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί (+96.938 σε μια ημέρα)
  2. 095.868 εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση έχουν πραγματοποιηθεί (+16.957 σε μια ημέρα)
  3. 644.434 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί (+13.251 σε μια ημέρα)
  4. 574.472 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης (+69.016 σε μία ημέρα)
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS