Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για το τελεσίγραφο της Τρόικα

samaras venizelos-2

Με εκατέρωθεν βέλη μεταξύ Αδωνι Γεωργιάδη και στελεχών του ΠΑΣΟΚ να έχουν προηγηθεί, συναντώνται το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον Ευ. Βενιζέλο μετά το τελεσίγραφο της τρόικας.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ (Κουτσούκος - Καρύδης) σημειώνουν ότι, αφενός μεν δεν μπορεί να υπάρξει νέα αλλαγή για τις 100 δόσεις, αφετέρου οι "κόκκινες γραμμές" είναι γνωστές για ομαδικές απολύσεις, ασφαλιστικό κλπ. Παρά ταύτα, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι προϋποθέσεις για επίτευξη τελικής συμφωνίας με την τρόικα δεν έχουν χαθεί, καθώς μπορεί να δοθούν προς την πλευρά των πιστωτών παρεμβάσεις σε προβληματικές ΔΕΚΟ, είτε σε άλλες συμπληρωματικές κατευθύνσεις.

Η αλήθεια είναι ότι οι νέες απαιτήσεις της τρόικα έχουν δημιουργήσουν την αίσθηση ασφυκτικού κλοιού, ενόψει μάλιστα της 8ης Δεκεμβρίου και έντονες αμφιβολίες στην αγορά για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό βήμα συμφωνίας.

Μάλιστα, ακόμα και σενάρια πρόωρων εκλογών έχουν δεν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να αναλάβει δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει την εμπλοκή στις συζητήσεις με την Τρόικα. Ένα μήνα μετά την αναχώρηση των επικεφαλής των ελεγκτών από την χώρα μας και 24 ώρες μετά το τελεσίγραφο των Βρυξελλών προς την Αθήνα "να τελειώνει" με τις αντιρρήσεις της σε όσα ζητούν οι δανειστές, για να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συναντάται αυτή την ώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για να τον ενημερώσει για τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και τι μέλλει γενέσθαι αν η Τρόικα επιμείνει στην άρνηση να κουβεντιάσει τις ελληνικές θέσεις και απόψεις.

Ο υπουργός Οικονομικών εξομολογήθηκε στον κ. Παπούλια το.. παράπονό του ότι βρίσκεται στο στόχαστρο όλων: «Όταν κρατάς τον κουμπαρά είσαι στο στόχαστρο. Όταν φτιάχνεις το σχέδιο για τη χώρα αναγκαστικά είσαι στο στόχαστρο. Κι όταν χρωστας χρήμα και έχεις και τους δανειστές, πάλι είσαι στο στόχαστρο», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Απαντώντας στην παρατήρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι έχει μπερδευτεί και πολλά θρυλούνται, ο υπουργός των Οικονομικών σχολίασε ότι τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα και επιβεβαίωσε επισήμως ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με την Τρόικα, την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι το Μνημόνιο τελειώνει...

Υποδεχόμενος τον υπουργό Οικονομικών στο γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπούλιας είπε στον κ. Χαρδούβελη: «Οι υπουργοί Οικονομικών είναι πάντα στο στόχαστρο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος θα εξετάσουν ποιες κινήσεις ή πρωτοβουλίες θα απαιτηθούν, για να αποφευχθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι η απουσία εθνικής ομοψυχίας καθιστά πιο αδιάλλακτους τους δανειστές, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο από το Μνημόνιο –με τη μορφή τουλάχιστον που το γνωρίσαμε τα τελευταία 45 χρόνια.
Για να κάμψουν τις αντιστάσεις της Τρόικα, που θέτει και θέμα δημοσιονομικού κενού ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ, στην κυβέρνηση σκέφτονται να παρουσιάσουν την Παρασκευή νέο σχέδιο προϋπολογισμού, που θα "κουρεύει" το πρωτογενές πλεόνασμα σε 1,8% ή και μόλις 1,5% του ΑΕΠ για φέτος, προκειμένου να αφήσουν μεγαλύτερα περιθώρια επιτυχίας στο στόχο για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και χωρίς νέα μέτρα που ζητά η Τρόικα. Οι ελεγκτές ανοίγουν ξανά το θέμα αυτό, για να πιέσουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη ρύθμιση χρεών όπως τη σχεδιάζει, με την απειλή ότι έτσι θα χάσει έσοδα από φόρους το 2015 και θα πρέπει να τα αναζητήσει από άλλες πηγές.

Τις... άγριες διαθέσεις των ελεγκτών δείχνει εξάλλου και η σημερινή τοποθέτηση της εκπροσώπου της Κομισιόν, Μίνας Αντρέεβα, η οποία επανέλαβε ότι «η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις».

Ερωτηθείσα σχετικά με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, η κυρία Αντρέεβα απάντησε ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά από πολιτικές και δράσεις.

Επανέλαβε, δε, ότι στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, λέγοντας: «Εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, που θα ανοίξει το δρόμο για την περάτωση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας».

Υπενθύμισε, τέλος, ότι οι συζητήσεις για τη «μεταμνημονιακή εποχή» θα ξεκινήσουν μόνο όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Όπως είναι φανερό, στην πράξη οι δανειστές έχουν σχεδόν αποθρασυνθεί και εγείρουν διαρκώς νέα ζητήματα στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα, όχι τόσο για να επιβάλουν κάθε σκέψη και άποψή τους, αλλά για να «μπλοκάρουν» τις κρίσιμης σημασίας συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» και την ρύθμιση του χρέους. Παίζουν με την κυβέρνηση σαν την γάτα με το ποντίκι, πιέζουν με την έλλειψη χρόνου για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, εκφοβίζουν την κυβέρνηση με δύσκολες αποφάσεις για αντιδημοφιλή μέτρα, καραδοκώντας πότε θα κάνει την λάθος κίνηση η ελληνική πλευρά για να την «πλαγιοκοπήσουν» με δημόσιες δηλώσεις και απειλές. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου κινήθηκε και η χθεσινή διαρροή από τις Βρυξέλλες πως οι δανειστές δίνουν προθεσμία 48 ωρών στην κυβέρνηση προκειμένου να προσαρμοστεί ώστε να επιστρέψει η Τρόικα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Bloomberg: Το αδιέξοδο με την Τρόικα οφείλεται στην άρνηση της Αθήνας να υποκύψει στις πιέσεις

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ανθίσταται σε πιέσεις της τρόικας των πιστωτών για πρόσθετες εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό του 2015 ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomebrg, το οποίο επικαλείται δύο πρόσωπα που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Το αδιέξοδο εγκυμονεί τον κίνδυνο να μείνει η Ελλάδα χωρίς δίχτυ ασφαλείας την 1η Ιανουαρίου (του 2015), μετά τη λήξη του προγράμματος στο τέλος του έτους, δήλωσαν τα ίδια πρόσωπα.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας - του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) - είναι εξοργισμένοι, επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για να καλύψει το (δημοσιονομικό) κενό, μετά τη συζήτηση που είχαν νωρίτερα στον μήνα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Το αδιέξοδο σημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τα βήματα που απαιτούνται για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος βοήθειας και για το ό,τι θα ακολουθήσει, δήλωσαν οι δύο πηγές.

Η αξιολόγηση καθυστερεί και η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει περισσότερες συγκεκριμένες προτάσεις για τον προϋπολογισμό του 2015 για να ξεμπλοκάρει ο διάλογος, σύμφωνα με μία από τις δύο πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, η οποία σημείωσε ότι είναι απίθανη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τις 8 Δεκεμβρίου.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, και ότι η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα μεταξύ των 28 της ΕΕ, εκτός από τη Γερμανία, που θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στο μηδέν το 2015.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ