Τσίπρας: Άτοπη η θέση για διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων για μια 10ετία [video]

Τσίπρας: Άτοπη η θέση για διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων για μια 10ετία [video]

Στην παραδοχή ότι στη συμφωνία του Eurogroup υπάρχουν μέτρα που δεν είναι αναγκαία ούτε και θα τα επιλέγαμε προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θέλουμε το σημείο εξόδου από την κρίση να σημάνει την αρχή μιας άλλης. Σε αυτό είμαστε κάθετοι. Επιλέξαμε να κρατήσουμε μία στάση που δεν θα επιτρέπει τη ναρκοθέτηση της εξόδου από την κρίση" ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του στην Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

"Το αποτέλεσμα στη Μάλτα δικαίωσε την επιμονή μας. Αυτά που αποφασίστηκαν καθιστούν πλέον ορατό τον ορίζοντα εξόδου από την οικονομική επιτροπεία.Κατά συνέπεια καθίσταται ορατός και ο διαρκής στόχος μας, που αποτέλεσε και εντολή του ελληνικού λαού. Να δοθεί δηλαδή ένα σαφές τέλος στην περιπέτεια" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Έντονες διαφωνίες του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που δεν είχαν να κάνουν με την αξιολόγηση, αλλά με την πορεία της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος. Η διαπραγμάτευση δεν έχει να κάνει με όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 αλλά με μια συνολική λύση.Οι διαφωνίες αυτές είτε γίνονταν εξωφρενικές απαιτήσεις, είτε καθυστερήσεις. Αυτή η προοπτική του τέλους είναι κάτι που κάποιους δυσαρεστεί ιδιαίτερα. Και έξω και μέσα" κατέληξε.

Οριοθέτησε, δε, ως την επόμενη μεγάλη διαπραγματευτική μάχη τη διαπραγμάτευση για πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του προγράμματος χαρακτηρίζοντας «το λιγότερο άτοπη» τη θέση για διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων για μια 10ετία.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτό (σ.σ. μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προκειμένου να υπάρξει ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) δεν υπάρχει εφαρμογή μέτρων όπως το αποφασίσαμε.

Ο πρωθυπουργός απένειμε, στην ομιλία του και τα εύσημα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο: ''Φτάσαμε στο σημείο αυτό μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση που είχε σκαμπανεβάσματα. τα ζήσατε, τα γνωρίζετε, δεν κρύψαμε ποτέ κάτι. Δεν κρύψαμε κάτι κάτω από το χαλί. Ήταν φανεροί και οι εκβιασμοί. Το πλαίσιο αυτό το μάθαμε στις 20 Φλεβάρη. Κάποιοι προσπάθησαν αυτό το πλαίσιο να το ξηλώσουν. Δεν θέλω να πω ότι το γεγονός ότι ξαναγυρίσαμε σε αυτό ήταν μια νίκη. Αλλά το ότι αποτρέψαμε τις κινήσεις αυτές, είναι ένα γεγονός επιτυχίας. Θέλω να αποδώσω τα εύσημα στους συντρόφους στα κρίσιμα υπουργεία, που έδωσαν σκληρή μάχη για να αποκρούσουν παράλογες απαιτήσεις που εμφανίζονταν στο τραπέζι συνήθως την τελευταία στιγμή, που δεν έχασαν την ψυχραιμία τους''.

https://www.youtube.com/watch?v=DqhHfzuXxoQ

Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε, επίσης, να εξαπολύσει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία ''Εκείνη την ώρα, κάποιοι στο εσωτερικό είχαν στόχο να μην κλείσει η αξιολόγηση. Κάποιοι επέμεναν σε καταδικασμένα από την ιστορία σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Κάποιοι δεν ήθελαν εμείς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Προτιμούν να διαιωνιστεί ο φαύλος κύκλος των μνημονίων''.

Συνέχισε, δε, να εκτοξεύει πυρά λέγοντας: ''Στο εσωτερικό ξέρουμε ποιοι είναι. Δεν δίστασαν ποτέ να ταχθούν στο πλευρό των ακραίων δανειστών. Αυτοί που φώναζαν καθυστερείτε στην πρώτη εμπλοκή. Στην πρόοδο φώναζαν ''φορτώνετε με βάρη τον ελληνικό λαό''. Έναν λαό που λεηλάτησαν και τους τιμώρησε σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτοί που έτρεξαν εν μέσω διαπραγμάτευσης στη Γερμανία να συναντήσουν τον γερμανό ΥΠΟΙΚ και να πάρουν την ευλογία του. Αυτοί που δεν δίστασαν να επιτεθούν στην Κομισιόν''.

Και συνεχίζοντας την επίθεση στη ΝΔ ανέφερε:
"Είναι αυτοί που διά των ανώτατων στελεχών τους δεσμεύονται δημόσια ότι αν ήταν στην κυβέρνηση θα ψήφιζαν ό, τι ζητήσει το ΔΝΤ κι άλλα τόσα. Βασιλικότεροι του βασιλέως. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως βγήκαν στα κεραμίδια όταν δώσαμε τη 13η σύνταξη σε 1.600.000 συμπολίτες μας και μας καλούσαν να το πάρουμε πίσω γιατί εκνευρίζουμε τους δανειστές.Κατά τα άλλα λένε πως φοράνε τη γαλανόλευκη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Εμείς μάλλον θα έχουμε αχρωματοψία. Ξεχωρίζουμε όμως τη χορηγία στη φανέλα. Πότε είναι η Siemens, πότε η διαπλοκή, πότε τα κέντρα εξυπηρέτησης. Αν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, θα υπέγραφε όποια απαίτηση έφερναν οι δανειστές."

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ