Τσακαλωτος και Χουλιαράκης δεν κατάφεραν να πείσουν ότι το αποτέλεμα του Eurogroup ήταν θετικό

tsakalwtos xouliarakis740

To "άσπρο-μαύρο" προσπάθησαν να κάνουν χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο Γιώργος Χουλιαράκης για το πόσο θετικό ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup για την Ελλάδα.

Για τα μέτρα που ψηφίστηκαν

"Το είπα ότι τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, έχουν υφεσιακή ροπή, θα δυσκολέψουν τον κόσμο. Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε "Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ την συμφωνία"..." είπε ο Υπουργός Οικονομικών και συνέχισε:

"Δεν είναι καινούρια μέτρα. Είναι στην συμφωνία του καλοκαιριού το 1% του ΑΕΠ μέτρων. Έλεγαν οι δανειστές να αυξήσουμε 10% τους φόρους στο ηλεκτρικό και το νερό. Αυτό δεν γινόταν. Εμείς είπαμε ότι θα πάρουμε μέτρα για μικρή αύξηση σε πάρα πολλά πράγματα για να καταμεριστεί το βάρος.
Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά. Υπάρχει αδικία, αλλά εγώ ξέρω ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, είναι 5-6 ευρώ, όμως στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω.

Το ίδιο κάναμε και στις συντάξεις. Προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις. Για όποιον έχει σύνταξη, 1400 ευρώ δεν μειώνεται τίποτα.
Ερωτώμενος ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει το ίδιο για τους νέους συνταξιούχους, οι οποίοι ήταν συνεπείς στις εισφορές τους, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού "για να είναι βιώσιμο".

Συγκεκριμένα τόνισαν τα εξής: 

-Δεν πρόκειται να αποσυρθεί η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά παρά τις αντιδράσεις (Καμμένος, Βούτσης)
-Ηταν ασαφείς για το πότε θα έρθει η άρση των capital controls την οποία συνδύασαν με την επιστροφή της εμπιστοσύνης και των καταθέσεων. Ενώ κάλεσαν και τα ΜΜΕ να συνδράμουν αναλύοντας «σωστά τα γεγονότα» ώστε να υπάρξει όσο το δυνατον νωρίτερα η άρση των τραπεζικών περιορισμών!
-Διαβεβαίωσαν ότι το ΕΚΑΣ δεν θα αναζητηθεί αναδρομικά από τους συνταξιούχους που το χάνουν και πως η δαπάνη θα καλυφθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο
-Παραδέχθηκαν ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει νέα κόντρα των θεσμών το φθινόπωρο
-Διατύπωσαν αιχμές για την στάση του εγχώριου Τύπου καθώς όπως υποστήριξαν άπαντες οι εμπλεκόμενοι παραδέχθηκαν για πρώτη φορά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Παρότι παραδέχθηκαν πως η απόφαση είχε και συμβιβασμούς («υπάρχουν κάποια σημεία, κάποιες «ουρές», όπως και σε όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις»), υποστήριξαν πως το μείζον είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θα γίνει εκταμίευση.
Οι δύο υπουργοί υποστήριξαν ότι η Ελλάδα στη συνεδρίαση πέτυχε και τους τρεις στόχους της

1.Να εξασφαλίσουμε την εκταμίευση
2.Να μπορέσουμε με την αξιολόγηση να μπούμε και στο QE της ΕΚΤ
3.Να έχουμε μια συμφωνία για το χρέος.

Διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να βιαστούμε να βγούμε στις αγορές, ενώ για την άρση των capital controls κάλεσαν τους... δημοσιογράφους να «βάλουν ένα χεράκι» αναλύοντας «σωστά τα δεδομένα» για να αρθούν πιο γρήγορα!

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ