Στον εισαγγελέα το ηχητικό Μιωνή: Οι διαφορετικές εκδοχές Παπαγγελόπουλου-Παππά

Στον εισαγγελέα το ηχητικό Μιωνή: Οι διαφορετικές εκδοχές Παπαγγελόπουλου-Παππά

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου από συνομιλία του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά.

Χθες, Τετάρτη, και αφού η προανακριτική επιτροπή της Βουλής είχε στείλει φάκελο της υπόθεσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Βαγγέλης Ιωαννίδης, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Οι στόχοι της έρευνας
Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση προκύπτει το ενδεχόμενο για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Οι κατευθύνσεις της έρευνας, σε πρώτη φάση, φαίνεται να είναι θέματα που αφορούν αμιγώς νομικά ζητήματα, στα οποία καλείται να απαντήσει ο εισαγγελικός λειτουργός που θα κληθεί να χειριστεί την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα ζητούμενα που θέτει η Εισαγγελία είναι αυτό που αφορά τον καθαυτό χαρακτήρα του υλικού ως νόμιμου ή παράνομου, με κρίσιμο θέμα αν η συνομιλία κρίνεται δημόσια ή ιδιωτική. Δηλαδή, αν ήταν μπροστά και άλλα άτομα. 

Ακόμη ένα θέμα που θα απασχολήσει την έρευνα είναι ο τόπος διεξαγωγής της επίμαχης συζήτησης, που -όπως προκύπτει- είναι η Κύπρος, όπου η πράξη της καταγραφής διέπεται από άλλο δίκαιο.
Η έρευνα, επίσης, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για το υλικό ως αποδεικτικό μέσο καταγγελλόμενης πράξης. Εν προκειμένω, εάν νομιμοποιείται η χρήση του, με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο άρθρο 14 του νόμου 4637/2019, που αποδέχεται χρήση αποδεικτικού μέσου εφόσον με αυτό καταγγέλλεται κακουργηματική δράση που αφορά οικονομικό έγκλημα και περιπτώσεις διαφθοράς.
Τέλος, στις επόμενες κινήσεις της Εισαγγελίας δεν αποκλείεται να είναι η εντολή για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης με στόχο να διαπιστωθεί η γνησιότητα του υλικού και αν έχει ή όχι υποστεί επεξεργασία.

Πολιτική αντιπαράθεση
Το ηχητικό ντοκουμέντο με τη συνομιλία Παππά - Μιωνή έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, με τη ΝΔ να ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα να θέσει σε «καραντίνα» τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «υποκλοπές».

Εννέα ηχητικά Μιωνή
Την ώρα μάλιστα που η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται, ο δικηγόρος του Ισραηλινού επιχειρηματία αποκάλυψε ότι ο κ. Μιωνής έχει κι άλλες «αποδείξεις» στα χέρια του. Δεν διευκρίνισε αν αυτές οι αποδείξεις στις οποίες αναφέρεται είναι κι άλλες ηχογραφημένες συζητήσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σάμπυ Μιωνής έχει στη διάθεσή του άλλα εννέα ηχητικά ντοκουμέντα.

Οι διαφορετικές εκδοχές Παπαγγελόπουλου - Παππά
Το ηχητικό ντοκουμέντο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ωστόσο, φαίνεται να αιφνιδίασε την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Νίκος Παππάς αρχικά έκανε λόγο για «κατασκευασμένες συνομιλίες», στην πορεία ανέφερε ότι οι διάλογοι είναι παραποιημένοι και πως οι αναφορές σε ατζέντα και σε δουλειές με λεφτά δεν αφορούσαν τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, αλλά τους κ. Σαμαρά, Μιωνή, Παπασταύρου.

Όσον αφορά στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο οποίος συνεχίζει την απολογία του για τα αδικήματα που του αποδίδονται, επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από το περιεχόμενο της συνομιλίας Παππά - Μιωνή, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αναφέρθηκε ποτέ στη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ανακατεύει γυναικόπαιδα στην πολιτική αντιπαράθεση και έκανε λόγο για Γκέμπελς που λασπολογούν.

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε το ηχητικό ντοκουμέντο ως «συρραφή διαλόγων» μεταξύ Παππά - Μιωνή και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αγαπά και να εκτιμά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά. Για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αναφερόμενος στη συνάντηση που υποστήριξε ότι είχαν, υπογράμμισε ότι δεν τον απείλησε, απλώς του ζήτησε να βοηθήσει και του το ζήτησε με ύφος φιλικό και λόγω της σχέσης που είχε μαζί του: «Δεν με πίεσε ο Σαμαράς, δεν με απείλησε. Ζήτησε να τον βοηθήσω, αν παρενέβαινα θα ήταν παρέμβαση. Το ότι το είπε σε εμένα δεν το θεωρώ παρέμβαση, ήταν φιλικό το ύφος του και μου το ζήτησε λόγω σχέσης μας. Ρώτησα τον κ. Σαμαρά πώς θα μπορούσα να παρέμβω ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό του το ξέκοψα».

Όπως σχολιάζει πάντως η ΝΔ σχετικά με τις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου για Σαμαρά, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «εξακολουθεί να πέφτει σε συνεχείς αντιφάσεις».

Αναφέρει συγκεκριμένα η ΝΔ: «Στην αρχή ισχυρίστηκε ότι ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μάξιμου με τους κ. Φιλιππάκη, Τάρκα, Μιωνή, Παπασταύρου. Οταν του επισημάνθηκε ότι αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, επικαλέστηκε το υπόμνημα Φιλιππάκη. Οταν του ειπώθηκε ότι δεν το λέει αυτό, επικαλέσθηκε ασθενή μνήμη και το ανακάλεσε. Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι -δεν θυμάται πότε- στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς του ζήτησε να βοηθήσει τον κ. Παπασταύρου μέσω της κυρίας Τουλουπάκη. Οταν του επισημάνθηκε πως αυτό δεν ήταν δυνατόν να ισχύει καθώς η κυρία Τουλουπάκη ανέλαβε την υπόθεση το… 2017, "θυμήθηκε" ότι ήταν βοηθός του κ. Αθανασίου. Οταν του ειπώθηκε πως η κυρία Τουλουπάκη ανέλαβε βοηθός του κ. Αθανασίου το 2016, ενώ η υπόθεση είχε αποσταλεί από τον κ. Αθανασίου στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν…θυμόταν! Σήμερα υπέπεσε σε μεγάλες αντιφάσεις».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS