Στην Αθήνα έρχεται την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης - Απελάθηκε ο πρέσβης

Στην Αθήνα έρχεται την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης - Απελάθηκε ο πρέσβης

Στην Αθήνα, για να επισκεφθεί τη Βουλή, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση, θα βρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης που ελέγχεται από δυνάμεις (Εθνικός Στρατός της Λιβύης - LNA) αντίπαλες της κυβέρνησης (εθνικής συμφιλίωσης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ) της Τρίπολης η οποία υπέγραψε τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία.

Μάλιστα, η Βουλή της Λιβύης απέρριψε την εν λόγω συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο πρόεδρός της Αγκίλα Σαλέχ, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, έστειλε επιστολές στον γγ του ΟΗΕ και τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αποτελεί «απειλή για το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Να σημειωθεί ότι η πρόσκληση στον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης είχε απευθυνθεί πριν από τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, ωστόσο η αποδοχή της πρόσκλησης τη δεδομένη χρονική στιγμή και η παρουσία του στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν και σε κάθε περίπτωση θα στείλουν ένα επιπλέον μήνυμα για την έλλειψη νομιμοποίησης της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας. Αλλωστε και ο αρχηγός του LNA, στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ είναι «κλινικά νεκρή» για να υπογράφει «παράνομες» συμφωνίες, που συνιστούν σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και «δεν σέβονται τα έννομα δικαιώματα άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου». Μάλιστα, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει για να βάλει φραγμό στις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης

Εν τω μεταξύ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σήμερα απελαύνεται ο Λίβυος πρέσβης από την Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε πως είχε ραντεβού με τον Λίβυο πρέσβη, στον οποίον δόθηκε προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη. Η απέλασή του ήρθε ως απάντηση της Αθήνας στην άρνησή του να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία που υπέγραψε η Λιβύη με την Τουρκία.

«Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκκλήθη στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαμε θέσει. Περαιτέρω, σημείωσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, τονίζοντας πως είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.Επίσης, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Δένδιας: Ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. «Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», διεμήνυσε.

Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι πέραν των ουσιαστικών και τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα, υπογράμμμισε.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Στην ίδια επιστολή, όπως σημείωσε, τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.

Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε πως την ερχόμενη Τετάρτη ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης θα βρίσκεται στην Αθήνα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS