Νίκος Δένδιας: Εξωστρεφή, νεωτερική πολιτική σε ένα περιβάλλον που αλλάζει

Νίκος Δένδιας: Εξωστρεφή, νεωτερική πολιτική σε ένα περιβάλλον που αλλάζει

Το 2019 ήταν έτος κρίσιµων εξελίξεων για την περιοχή µας και η Ελλάδα βρίσκεται αντιµέτωπη µε σειρά προκλήσεων, που απαιτούν µια νέα προσέγγιση για την ελληνική εξωτερική πολιτική, µακριά από στερεότυπα και αγκυλώσεις. 

Η πρωτοφανής αστάθεια στη Μεσόγειο, εξαιτίας πρωτίστως της κλιµακούµενης προκλητικότητας της Τουρκίας, η παροδική αβεβαιότητα σχετικά µε τον ευρωπαϊκό δρόµο των γειτονικών µας βαλκανικών χωρών, αλλά και η επιτακτική ανάγκη για νέες πολιτικές στο πλαίσιο της Ε.Ε. για την αντιµετώπιση κρίσιµων ζητηµάτων, όπως το Brexit και η διαχείριση των µεταναστευτικών ροών, αποτελούν καίρια ζητήµατα, επί των οποίων η χώρα µας καλείται να τοποθετηθεί.

Απέναντι στις προκλήσεις, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαµορφώνει µια νέα αντίληψη και στρατηγική για την εξωτερική µας πολιτική, επιδιώκοντας πνεύµα οµοψυχίας και εθνική συναίνεση ως προς τους κύριους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Με αίσθηµα ευθύνης επιλέγουµε τον δρόµο του πατριωτισµού.

∆ιαφυλάσσουµε τον ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισµό της χώρας και προασπίζουµε τα συµφέροντά της, όπως και τη διεθνή νοµιµότητα. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα επαναπροσδιορίζει και ενισχύει τις σχέσεις της µε τους παραδοσιακούς εταίρους και συµµάχους, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας µε όλους τους σηµαντικούς «παίκτες» του παγκόσµιου γίγνεσθαι.

Ενισχύει επίσης τις σχέσεις της µε χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και του αραβικού κόσµου, ενώ κατοχυρώνει τον ρόλο της στη βόρεια γειτονιά της, στηρίζο ντας την ενταξιακή προοπτική των χωρών των ∆υτικών Βαλκανίων, υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση του πλήρους σεβασµού του ευρωπαϊκού κεκτηµένου και της τεθείσας αιρεσιµότητας.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα προτάσσει µια πολιτική βασισµένη στη διεθνή νοµιµότητα. Είναι πάντοτε έτοιµη για διάλογο και δεν επιθυµεί την αποµόνωση της Τουρκίας, όµως δεν ανέχεται µονοµερείς διεκδικήσεις, απειλές και παραβίαση ή σφετερισµό των κυριαρχικών µας δικαιωµάτων.

Είµαστε µια ευρωπαϊκή χώρα και ενεργούµε µε γνώµονα το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, τις διεθνείς Συνθήκες και τις συνταγµατικές µας επιταγές. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωµατική εκστρατεία, η οποία έχει αποδώσει καρπούς, εξασφαλίζοντας τη διεθνή καταδίκη του άκυρου και ανυπόστατου µνηµονίου που υπέγραψε η Αγκυρα µε την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ταυτόχρονα, πάντα σε συνεννόηση µε την Κυπριακή ∆ηµοκρατία και τους Ευρωπαίους εταίρους µας, πετύχαµε την οµόφωνη καταδίκη από την Ε.Ε. των παράνοµων τουρκικών δραστηριοτήτων στα κυπριακά χωρικά ύδατα και στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κυβέρνηση της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας αντιµετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών µε αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, στρατηγικό σχεδιασµό και όραµα.

Είµαστε µια χώρα-σύνορο της ∆ύσης και επιδιώκουµε να συµβάλλουµε θετικά στη σταθερότητα στην περιοχή, στη βάση του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και της συνεργασίας. Στη βάση αυτών των αρχών θα πορευθούµε και το 2020, κατοχυρώνοντας τον ρόλο µας ως άγκυρας ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή µας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ