Να μη γίνεται μικροπολιτική με τα Γλυπτά του Παρθενώνα ζήτησε ο Αρ. Μπαλτάς

Τη θέση της κυβέρνησης για τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα αποσαφήνισε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Μετά τον θόρυβο που δημιούργησε η ΝΔ ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη δικαστική διεκδίκηση, ο υπουργός έκανε λόγο για «μικροπολιτική», επεσήμανε ότι «ενδεχομένως πρέπει να φτάσουμε» στα δικαστήρια, αλλά το θέμα θα εξεταστεί ώστε να έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

«Μία διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης, όσο ισχυρά επιχειρήματα και αν έχει κάποιος, πάντα ενέχει τον κίνδυνο να χάσεις τη δίκη, Δεν είναι δυνατόν σε μία ζαριά, όσο και αν το ζάρι είναι "γερμένο" 6-1, να πας σε δικαστική λύση, με τον κίνδυνο ότι αν χάσεις, χάνεται η διεκδίκηση. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την παγκόσμια συζήτηση. Εγώ στον ΟΗΕ συνέδεσα την αποκατάσταση του Παρθενώνα με την καταστροφή που γίνεται στην Παλμύρα. Η δικαστική διεκδίκηση είναι ένας ειδικός τρόπος διεκδίκησης. Ενδεχομένως να πρέπει να φτάσουμε εκεί και, ει δυνατόν, η προσφυγή στο δικαστήριο – και σκεφτείτε σε ποιο δικαστήριο θα πρέπει να ασκηθεί – να γίνει από την διεθνή κοινότητα στο σύνολό της», τόνισε ο Αρ. Μπαλτάς.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τασούλα είπε ότι «περίπου με έβγαλε μειοδότη». «Δημιουργήθηκε θέμα εκ του μη όντως» είπε και ζήτησε «να μην κάνουμε μικροπολιτική».

Τόσο ο υπουργός, όσο και οι βουλευτές των κομμάτων, υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση για «ελγίνεια». Μάλιστα ο Αρ. Μπαλτάς επεσήμανε ότι «δεν θα έπρεπε να λέμε καν μάρμαρα., αλλά να μιλάμε για αποκατάσταση του Παρθενώνα με όλα τα στοιχεία που χάθηκαν, που καταστράφηκαν (...) Ίδιο πράγμα είναι και τα γλυπτά, διότι είναι καταστροφή του μνημείου. Από τη στιγμή που ο Παρθενώνας είναι μείζον μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, η διεκδίκηση πρέπει να είναι παγκόσμια υπόθεση».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ