Μητσοτάκης στη συζήτηση με Καπουτζίδη: «Η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν οδηγεί αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο»

Μητσοτάκης στη συζήτηση με Καπουτζίδη: «Η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν οδηγεί αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο»

Πλήθος θεμάτων και ζητημάτων θίχτηκαν στην συζήτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη, Γιώργο Καπουτζίδη στο συνέδριο της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative», που διεξάγεται σήμερα στο Ωδείο Αθηνών.

Αρχικά, ο Γιώργος Καπουτζίδης συνεχάρη τον πρωθυπουργό για το νέο νόμο του κράτους για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο, επεσήμανε ότι αυτή η χαρά επισκιάστηκε με τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η οργή έχει βαθιές ρίζες και χρειάζεται πολλή δουλειά»

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η ισότητα στο πολιτικό γάμο δεν οδηγεί αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Και συνέχισε, κάνοντας αναφορά στα γεγονότα που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη: «Η οργή και η βία που εκδηλώνεται, προκαλείται από ανθρώπους που είναι αρνητικοί να δεχθούν κάτι που είναι διαφορετικό από τα δικά τους στερεότυπα. Η οργή έχει βαθιές ρίζες και χρειάζεται πολλή δουλειά, για να την κατανοήσουμε και να την αντιμετωπίσουμε. Μακάρι να είχα μια εύκολη απάντηση στο πρόβλημα αυτό και σίγουρα η λύση δεν είναι μόνο η καταστολή, η τιμωρία των υπευθύνων με τον πιο αυστηρό αντιρατσιστικό νόμο. Όλα αυτά θα γίνουν. Αλλά πρέπει, νομίζω, να σκαλίσουμε λίγο πιο βαθιά και να καταλάβουμε τι είναι αυτό το οποίο προκαλεί αυτού του είδους τις αντιδράσεις».

«Όλοι μας αισθανθήκαμε ένα σοκ, μια οργή για τις εικόνες που είδαμε στη Θεσσαλονίκη, που μας υποχρεώνουν να μην βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο, να μην πούμε “εντάξει ωραία, κάναμε κάποια σημαντικά πράγματα, πάμε να προχωρήσουμε παραπέρα”. Αλλά να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα αυτό έχει βαθιές ρίζες και θα χρειαστεί πολλή δουλειά όχι για να το ξεριζώσουμε, αλλά σε πρώτη φάση για να το κατανοήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η πλατφόρμα κατά του bullying δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση του bullying στο σχολικό περιβάλλον, το πρώτο περιβάλλον που συνήθως άτομα με διαφορετικότητα αντιμετωπίζουν φαινόμενα αποκλεισμού», σημείωσε ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση υψηλών συμβολισμών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Απρίλιο στον Λευκό Οίκο - Τα θέματα της ατζέντας

Στο θέμα της ρατσιστικής βίας συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να «εκπαιδευτεί» ο γενικός πληθυσμός αλλά ότι πρωτοβουλίες όπως τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, είναι πρότυπα στην ελληνική αστυνομία, με καταρτισμένο προσωπικό και περισσότερες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τους πολίτες και τις ανάγκες τους στον τομέα αυτό.

«Η επιλογή της συμπερίληψης δεν είναι μόνο ηθικά σωστή, αλλά και επιβεβλημένη»

Στην ερώτηση του κ. Καπουτζίδη «τι σημαίνει για εσάς συμπερίληψη;», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμπερίληψη στον εργασιακό χώρο. «Η επιλογή της συμπερίληψης δεν είναι μόνο ηθικά σωστή, αλλά και επιβεβλημένη με οικονομικά οφέλη. Όλοι πρέπει να ενθαρρύνουμε την συμπερίληψη». Μιλώντας και για την Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπερίληψη σημαίνει κατά βάση περισσότερες γυναίκες.

«Σε ομάδες εργασίας που μετέχουν άτομα με διαφορετικές απόψεις, τα αποτελέσματα είναι πιο δημιουργικά και πιο αποδοτικά», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την ανεργία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει χαμηλή συμμετοχή γυναικών, ατόμων με αναπηρία αλλά και μεταναστών.

«Η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Η ανεργία μειώνεται, έχουμε ήδη ζητήματα ελλείψεων προσωπικού. Έχουμε όμως χαμηλή συμμετοχή γυναικών στην απασχόληση, έχουμε χαμηλή συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση, χαμηλή ενσωμάτωση μεταναστών στην απασχόληση. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μας δημιουργεί, σήμερα που μιλάμε, προβλήματα.

Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της χώρας αν δεν ενισχύσουμε το εργατικό μας δυναμικό. Έχουμε που έχουμε πρόβλημα υπογεννητικότητας στη χώρα, αν κρατάμε και μεγάλες ομάδες που θα έπρεπε ή μπορούν να απασχολούνται έξω από τον ενεργό πληθυσμό, τότε θα έχουμε και άμεσο οικονομικό πρόβλημα ως χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Στο τομέα της νομοθέτησης και μετά την παρέμβαση του κ. Καπουτζίδη, ότι δεν πρέπει οι πλειοψηφίες να αποφασίζουν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά ότι οι μειονότητες έχουν ανάγκη την προστασία της Πολιτείας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους. Και κατ’ εξοχήν τα ζητήματα των δικαιωμάτων, εξ ορισμού είναι ζητήματα τα οποία αφορούν κατά κανόνα τους λίγους. Και όταν οι φιλελεύθεροι στοχαστές του 18ου ή του 19ου αιώνα άρχισαν να επεξεργάζονται τις έννοιες της ευνομούμενης δημοκρατίας με πιο αναλυτικό τρόπο, πάντα επεσήμαναν έναν κίνδυνο: ο κίνδυνος είναι η ''τυραννία της πλειοψηφίας''. Δεν μπορεί μια ευνομούμενη δημοκρατία να ανεχθεί την ''τυραννία της πλειοψηφίας'', γι’ αυτό και τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα δεν μπορούν ποτέ να μπαίνουν σε δημοψηφισματικές λογικές. Και γι’ αυτό και πρέπει να νομοθετούμε, για να προστατεύσουμε και τον έναν ή την μια, εάν αυτό χρειάζεται να γίνει. Και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε».

Για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία και τα θέματα ψυχικής υγείας

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε τις πολιτικές συμπερίληψης που ήδη έχουν εφαρμοστεί, όπως ο προσωπικός βοηθός, το panic button, την πρόσφατη συμπερίληψη συνταξιούχων στην αγορά εργασίας, αλλά και στα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που είναι όλα προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ και συμπλήρωσε ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη Στρατηγική για Άτομα με Αναπηρία 2024-2030.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε: «Ειδικά για τα άτομα με αναπηρία έχουμε κάνει πολλά πράγματα. Και μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα από την πρώτη τετραετία, ακριβώς επειδή αντιληφθήκαμε ότι οι πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία είναι οριζόντιες πολιτικές και αν δεν υπάρχει ένας κεντρικός συντονισμός από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν μπορούμε να τις υλοποιήσουμε. Έχουμε φέρει, λοιπόν, πολλά Υπουργεία μαζί. Επικαιροποιούμε την στρατηγική μας για τα άτομα με αναπηρία, θα την παρουσιάσουμε στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, “Στρατηγική 2024 - 2030”, και προφανώς ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής είναι η δυνατότητα πιο ενεργούς συμμετοχής στην αγορά εργασίας».
Και συνέχισε: «Η μητέρα μου ήταν άτομο με αναπηρία. Δεν κρύφτηκε ποτέ. Μιλούσε ανοιχτά για τα προβλήματα της υγείας της, από τον καρκίνο που πέρασε μέχρι την αναπηρία της, μέχρι και θέματα ψυχικής υγείας, τα οποία χαίρομαι γιατί μπορούμε πια να τα συζητάμε πιο ανοιχτά και να διαπιστώνουμε ότι δεν είναι θέματα-ταμπού.

Διότι ένα μεγάλο ταμπού και μία μεγάλη διάκριση αφορά τα ζητήματα της ψυχικής υγείας. Εγώ πραγματικά βγάζω το καπέλο μου όταν ο αρχηγός της Εθνικής Ποδοσφαίρου, ο Τάσος Μπακασέτας βγαίνει και λέει ανοιχτά: “εγώ πάλεψα με κατάθλιψη και το γεγονός ότι μπορεί να ήμουν σταρ και ποδοσφαιριστής, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε μία σκοτεινή πλευρά πίσω από αυτό, την πάλεψα, μιλώ ανοιχτά” και βοηθά και άλλους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοια παραδείγματα, διότι υπάρχει η διάκριση και το στίγμα και στο θέμα της ψυχικής υγείας».

Τέλος, κλείνοντας τη συζήτηση, και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καπουτζίδης προέτρεψαν όλους να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη για την συμπερίληψη και την καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων, συμπεριλαμβάνοντας άτομα με διαφορετικότητα στον εργασιακό τους χώρο.

«Ας κάνουμε όλοι το κάτι παραπάνω, ώστε να δημιουργήσουμε μία συλλογική δυναμική αλληλεγγύη, και ας μην επαναπαυόμαστε στις πολιτικές του κράτους. Η ένταξη της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο είναι πλούτος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ