Μαξίμου: Είμαστε μακριά από την εξεύρεση λύσης στο  Eurogroup

Μαξίμου: Είμαστε μακριά από την εξεύρεση λύσης στο  Eurogroup

Μερικές ώρες πριν την  κρίσιμη και καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης και τη συζήτηση για το θέμα του χρέους, ένας πραγματικός πόλεμος δηλώσεων έχει  ξεσπάσει ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ  οι εκπρόσωποι των  θεσμών για πρώτη φορά εμφανίζονται ιδιαίτερα  αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα προσχωρήσουν και το ελληνικό ζήτημα θα κλείσει στην σημερινή συνεδρίαση, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εμφανίζεται να λέει ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια λύση στο Eurogroup.

«Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο  Eurogroup με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ‘καυτή πατάτα’ θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η Αγκελα Μέρκελ» υπογράμμισε χαρακτηριστικά συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι είναι δύσκολο να βρεθεί λύση σε Eurogroup που μετέχει ο Β. Σόιμπλε.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως επιμένει ότι εάν η λύση δεν είναι ικανοποιητική για την ελληνική κυβέρνηση τότε ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στην σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα  φέρεται να έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ -σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δυο άνδρες- ότι σε περίπτωση αποτυχίας του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής των 19 χωρώv της ευρωζώνης.

Η αντιπαράθεση αυτή πέρα από  την ουσία έχει προφανώς και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά καθώς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών για προεκλογικούς λόγους επιθυμεί  να συνεχίσει να εμφανίζεται σκληρός απέναντι στην χώρα μας, ενώ από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση στοχοποιεί τον Β. Σόιμπλε και γιατί περνάει στο θυμικό του Έλληνα αλλά και γιατί ευελπιστεί σε μια μικρή νίκη αν σήμερα πάρει από το συμβούλιο μια διαχειρίσιμη λύση κόντρα στις επιθυμίες του σκληρού Γερμανού.

Παρά τις όποιες προσδοκίες πάντως της ελληνικής κυβέρνησης, το Βερολίνο εμφανίζεται αρνητικό στο σχέδιο απεμπλοκής που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση και που αφορά τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ευρωπαϊκές πηγές έλεγαν πάντως  ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αποκλείεται να υπάρξει τελικά μια λύση που να ικανοποιεί και την Ελληνική πλευρά αλλά και ον Β. Σόιμπλε. Μια λύση που θα έχει να κάνει με την εκταμίευση της δόσης και ίσως και ένα μεγαλύτερο πακέτο (2-3 δισεκατομμυριούχων ευρώ), με ένα πρόγραμμα ανάπτυξης το οποίο θα συνδέεται με το θέμα του χρέους αλλά και με μια διατύπωση για το χρέος που μπορεί να μην είναι η ιδανική θα είναι όμως επαρκής για να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές το επόμενο διάστημα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ