Εκανε πίσω η κυβέρνηση και απέσυρε την τροπολογία για τις απεργίες

Εκανε πίσω η κυβέρνηση και απέσυρε την τροπολογία για τις απεργίες

Μετά τον σάλο αντιδράσεων, η κυβέρνηση έκανε προσωρινά πίσω στο θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας για την κήρυξη απεργίας.

Οι τροπολογίες που αποσύρονται είναι:

  • Το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων.
  • Την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη.
  • Τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, αλλά και προκειμένου να δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο.

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προβλέπει πως για την κήρυξη απεργίας απαιτείται το 50% των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται πως με τον ισχύοντα νόμο απαιτούνταν μόλις το 20%.

Ειδικά, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «ορίζεται ότι για τη συζήτηση και λήψη απόφασης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ½ των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης (σήμερα η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να ληφθεί υπο προϋποθέσεις και από το 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών).

Αποσαφηνίζεται η αληθής έννοια της διάταξης αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής της προβλεπόμενης δαπάνης εκ μέρους του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος εφόσον διαπιστώνεται με δικαστική απόφαση ότι οφείλεται σε δόλο του τελευταίου είτε ως προς το αποτέλεσμα του ατυχήματος καθεαυτό είτε ως προ τη μη τήρηση διατάξεων που ορίζουν μέτρα προστασίας της ασφάλειας και υγείας στην εργασία», αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ