Σχέδιο για «ρυθμίσεις-πακέτο» ιδιωτών και επιχειρήσεων για χρέη σε δημόσιο και τράπεζες

rithmiseisxreonreadypoi

Σε εξατομικευμένες λύσεις για όλα τα χρέη που «πνίγουν» τον κάθε ιδιώτη σε τράπεζες, Δημόσιο κλπ, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Το σχέδιο θα βασίζεται στην ιδέα ότι για κάθε οφειλέτη θα γίνεται συνολική αντιμετώπιση των χρεών τους και αυτά θα ρυθμίζονται με εξωδικαστικό διακανονισμό που θα καθορίζει τι θα πρέπει να πληρώνει όπου χρωστάει (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ιδιώτες κλπ).

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με την Τρόικα, στα μέσα Αυγούστου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της, ώστε να λειτουργήσει από Σεπτέμβριο. Στόχος της είναι να μην υπάρξει κοινωνικό πρόβλημα, να μην επιβραβεύει τους «μπαταχτσήδες» αλλά και να μην κινδυνέψει η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. «Το "κούρεμα" είναι απαγορευμένη λέξη» σχολίασε μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που θα βοηθήσει την οικονομία να βγει από την κρίση αλλά δεν θα επιτρέψει στους μπαταχτσήδες να γελάνε σε βάρος των εντίμων ανθρώπων», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν η τρόικα είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση σημείωσε ότι «κανένας δεν θέλει να καταστρέψει την αγορά».

Ο μηχανισμός εξωδικαστικής επίλυσης που θα δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, όπως σχολίασε στέλεχος του υπουργείου μετά τη συνεδρίαση.

Σήμερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ίδια συνεδρίαση, παρουσιάστηκαν ακόμη, μία μελέτη της KPMG για το ιδιωτικό χρέος, μία μελέτη της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών για την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και μια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για την τήρηση των στοιχείων του Τειρεσία.

Όπως αναφέρθηκε από στέλεχος του υπουργείου, το πτωχευτικό δίκαιο είναι πλέον μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Ενδεικτικό είναι, σε ό,τι αφορά στον νόμο Κατσέλη, ότι το 52% των περιπτώσεων έχουν πάρει δικάσιμο πέντε χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης και ένα 20% εκδικάζεται μετά από 10 χρόνια».

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση θέλει κάθε για οφειλέτη να εξετάζεται το συνολικό χρέος του προς όλους και η ρύθμιση να αφορά όλα τα χρέη του αλλά και το τι θα πληρώνει και σε ποιους.
Παραμένει όμως η διάκριση ανάμεσα σε χρέη νοικοκυριών (που θα αντιμετωπίζονται με βάση τον Κώδικα της ΤτΕ και κοινωνικά κριτήρια αφενός, και επιχειρήσεων που θα εξετάζονται με οικονομικούς όρους (με προτεραιότητας στις βιώσιμες) αφετέρου.

Πηγή: newmoney.gr-ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ