Όλο το προσχέδιο του προϋπολογισμού- Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,9%

staikourasready

«Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας», αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Καταθέτουμε σήμερα, προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2015. Διαδικασία η οποία θα διεξαχθεί σε ένα περιβάλλον σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών της χώρας και αποκατάστασης της διεθνούς θέσης και αξιοπιστίας της», δήλωσε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε:

«Σήμερα, οι δημοσιονομικοί στόχοι - για 3η συνεχόμενη χρονιά - επιτυγχάνονται, διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται, χρόνιες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες εξαλείφονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται, η επιστροφή στις αγορές σταδιακά επιτυγχάνεται και επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια, με καλύτερους όρους.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% για το 2015, ενώ για το 2014 η αύξηση του ΑΕΠ τοποθετείται στο 0,6%, έναντι μείωσης 3,9% το 2013.

Για φέτος το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τελικά το στόχο του 1,5% του ΑΕΠ και θα φτάσει στο 2% ή στα 3,6 δισ. ευρώ.

Και αυτό προβλέπεται να συμβεί παρότι εγγράφονται στο έλλειμμα 415 εκατ. ευρώ που είναι ως τώρα το κόστος των αναδρομικών για δικαστικούς και ενστόλους, καθώς και πληρωμές 126 εκατ. ευρώ που θα είναι η πρώτη δόση αυξήσεων που θα τους δοθεί («μποναμάς» για τον Δεκέμβριο πιθανότατα). Τα αναδρομικά δεν αναμένονται όμως πριν τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2015.

Στο «λογαριασμό» θα περιληφθούν ακόμη και τα εξής μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών, που ξεκινούν από φέτος κιόλας ή το 2015:

- Μείωση 30% στην εισφορά αλληλεγγύης

- ΦΠΑ 13% στην εστίαση

- Μείωση 30% στον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης

- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

- Ρύθμιση χρεών στην εφορία με έως και 100 δόσεις

- Αναδρομικά σε ένστολους και δικαστικούς.

Ωστόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ έλεγε πως αν πάνε καλά τα στοιχεία για το προσεχές δίμηνο, η κυβέρνηση μπορεί να ενσωματώσει στο τελικό κείμενο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη βουλή τον Νοέμβριο και άλλες φοροελαφρύνσεις, όπως μειώσεις συντελεστών φόρου εισοδήματος ή και ΦΠΑ.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη δήλωση του Χ. Σταϊκούρα

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ