Τέταρτη ημέρα κερδών στο Χ.Α.

Άνοδο για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους τόσο στις τραπεζικές εξελίξεις, όσο και στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται πριν την ημέρα των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 625,24 μονάδες, με τον FTSE να καταγράφει πτώση κατά 0,58% στις 181,90 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 293,81 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 55 μετοχές, πτωτικά 35, ενώ 17 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη κατά 1,03% στις 45,89 μονάδες, με τη μετοχή της Εθνικής να ενισχύεται κατά 3,3% καθώς σήμερα θα εξεταστούν οι προσφορές για την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της, Finansbank. Άνοδο κοντά στο 8% κατέγραψε η Attica Bank, ενώ Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank σημείωσαν άνοδο πέριξ του 1%.

Στο ταμπλό, ξεχώρισε η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία ενισχύθηκε κατά 5,37% καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου (51+16%) του λιμένος Πειραιώς.

Η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ αναμένει από την κινεζική Cosco να καταθέσει οπωσδήποτε προσφορά, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν η κινεζική κυβέρνηση, ενώ, παρά την ανησυχία των τελευταίων εβδομάδων, στο ελληνικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία ότι στον διαγωνισμό τελικά θα συμμετάσχει και η θυγατρική της Maersk, η APM Terminal.

Όσον αφορά το αντίτιμο, επίσημες εκτιμήσεις δεν γίνονται, αλλά στην κυβέρνηση αναμένουν για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ οι προσφορές να κυμανθούν ανάμεσα στα 350 και τα 400 εκατ. ευρώ.

Άνοδο σημείωσε και η μετοχή του Μυτιληναίου (4,13%), όπως και του ΟΠΑΠ (3,14%). Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με κέρδη 5,33% και η ΔΕΗ με 3,81%. Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα υποχώρησε κατά 1,35% , η ΕΥΔΑΠ κατά 1,65% και η Motor Oil κατά 0,90%.

Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητα (ESM) προκειμένου να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ., σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Όπως ανέφερε η Αντρέεβα, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην εφαρμογή όλων των εκκρεμών δράσεων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

«Εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το δ.σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να συνεδριάσει πριν τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση του εναπομείναντος ενός δισεκατομμυρίου», δήλωσε η Αντρέεβα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ