Μεγάλη η αγωνία για τα διαγνωστικά κέντρα μετά το νέο έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ

elleima

H αγωνία στο κατακόρυφο για το πως θα εξελιχθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ αφού μέχρι και αργά χθες τα κομμάτι του υπουργείο Υγείας παράμενε ανοικτό. Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης  για την επιβολή αυστηρού ορίου στα φάρμακα που δίνονται από τα νοσοκομεία, μέτρο το οποίο περιλαμβανόταν στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, το "θρίλερ" των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους θεσμούς μεταφέρθηκε στο άλλο μεγάλο μέτωπο για να κλείσει η συμφωνία, που αφορά τη μείωση του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και το 40%, προκειμένου οι δαπάνες των κέντρων να πλησιάσουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το enikonomia.gr, η υπουργική απόφαση που αφορά τις περικοπές στο κόστος των φαρμάκων μέχρι και το 2018 εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έπρεπε να εκδοθεί και η τελευταία υπουργική απόφαση για τις περικοπές στα διαγνωστικά κέντρα που θα έδινε το πράσινο φώς για την τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα έδινε με την σειρά του την εντολή για την εκταμίευση της δόσης Κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα η νέα εβδομάδα να ξεκινά με το συγκεκριμένο θέμα να παραμένει ανοιχτό.

Το θέμα πρέπει να λυθεί εντός της ημέρας καθώς αν η ελληνική πλευρά δηλώσει στους θεσμούς πρόβλημα που δεν προλαβαίνει να λυθεί μέχρι και αύριο, που κλείνουν οι υπηρεσίες των Κοινοτικών Οργάνων για τα Χριστούγεννα, τότε η δόση αναβάλλεται επ' αόριστο.

Τούτο διότι θα συνδεθεί με την πρώτη αξιολόγηση και την επόμενη δόση του δανείου που θα την συνοδεύει.

Στο μεταξύ, φαίνεται όμως ότι εκτός από τα γνωστά μεγάλα θέματα (Ασφαλιστικό, Φορολογικό, Ταμείο αποκρατικοποιήσεων) της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου ανακύπτουν όπως και σε κάθε προηγούμενη αξιολόγηση και κάποια νέα δημοσιονομικά θέματα που θα εξεταστούν και αυτά στο πλαίσιο της πρώτη αξιολόγησης του προγράμματος.

Μετά την διάψευση του Μαξίμου σχετικά με δημοσιεύματα που ήθελαν να ζητούν νέα μέτρα πηγές του υπουργείου οικονομικών αλλά και εκπρόσωποι των θεσμών παραδέχονταν ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για φορολογικά μέτρα ίσα με το 0,5% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 900 εκ ευρώ.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι διαφορές εντοπίζονταν κυρίως στα έσοδα από ΦΠΑ όπου αμφισβητείται η εισπραξιμότητα του συνόλου των 800 εκ ευρώ επιπλέον εσόδων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2016.

Απαντώντας ανωνύμως και στα δημοσιεύματα τόνιζαν ότι η διαφορά είναι πολύ μικρότερη στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια όπου η διαφορά στις εκτιμήσεις για τα έσοδα είναι περίπου 100 εκ ευρώ.

Ένα ανοιχτό μέτωπο είναι και οι μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες που υπολογίζονται για τον επόμενο χρόνο στα 500 εκ ευρώ.

Εδώ η διαφορά με τους δανειστές εντοπίζεται στο ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη από τα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών και άμυνας οι υπουργικές αποφάσεις με την οποίες θα υλοποιηθούν αυτές οι περικοπές.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα και με τις δύο πλευρές δεν τίθεται θέμα συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2016 για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι οι όποιες διαφορές συμφωνηθούν τελικά θα ενσωματωθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2016-2019.

Στο ίδιο κείμενο αναμένεται να αποφασιστούν έως και στις γενικές τους αρχές και να ενσωματωθούν και τα μη κατανεμημένα μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ (1% του ΑΕΠ) που προβλέπει το μνημόνιο για τα έτη 2017 και 2018 με στόχο η Ελλάδα να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Μια εναλλακτική που προβλέπουν οι δανειστές για να καλυφθεί η τρύπα που θα συμφωνηθεί μετά από διαπραγματεύσεις είναι η επιτάχυνση κάποιων μεταρρυθμίσεων που θα κλείσουν το κενό χωρίς να υπάρξουν νέα μέτρα.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ