Εconomist: Ποιες χώρες ανησυχούν από τη βουτιά του πετρελαίου

economist

Η πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο. Το 2008 η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στα 140 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα βρίσκεται κάτω από τα 90 δολάρια, καθώς οι υγιείς προμήθειες στις ΗΠΑ και αδύναμη ζήτηση από την Κίνα ασκούν πιέσεις στις τιμές. Ο Economist παρουσιάζει σε ένα γράφημα τις τιμές του πετρελαίου στις οποίες κάθε χώρα εξασφαλίζει τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού της.

Με βάση έρευνα της Deutsche Bank που επικαλείται το βρετανικό περιοδικό, επτά από τα 12 μέλη του OPEC, δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους όταν οι τιμές βρίσκονται κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο είναι μια χώρα εκτός OPEC που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, η Ρωσία. Μια περαιτέρω πτώση στις τιμές θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιστοιχούν στο 70% των ρωσικών εξαγωγών και το 50% του προϋπολογισμού.

Πηγή: euro2day.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ