Φονική πυρκαγιά στην Ισπανία: Πώς ένας θυρωρός έσωσε δεκάδες από την πύρινη λαίλαπα στην 14ώροφη πολυκατοικία

Φονική πυρκαγιά στην Ισπανία: Πώς ένας θυρωρός έσωσε δεκάδες από την πύρινη λαίλαπα στην 14ώροφη πολυκατοικία

Οι μαρτυρίες επιζώντων από την φονική πυρκαγιά σε 14όροφη πολυκατοικία που ξέσπασε στην Βαλένθια της Ισπανίας σοκάρουν ενώ οι ηρωικές πράξεις απλών ανθρώπων για την διάσωση των ενοίκων βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η Ισπανία ζει της δική της τραγωδία μετά την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία, προκαλώντας πανεθνικό και παγκόσμιο σοκ. Οι ομάδες διάσωσης, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να σώσουν τυχόν επιζώντες και να βρουν ακόμα και τις σορούς των θυμάτων που δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από την καταστροφή.

Η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς είναι πάντα μια ομαδική προσπάθεια που απαιτεί μεγάλο συντονισμό. Αλλά μέχρι να φτάσουν οι ομάδες έκτακτης ανάγκης στον τόπο του συμβάντος, υπάρχουν μερικά πολύ κρίσιμα λεπτά που μπορούν να κρίνουν τις ζωές δεκάδων ανθρώπων.

Ένας θυρωρός- ήρωας έσωσε δεκάδες ανθρώπους

Ένα άτομο, θυρωρός της πολυκατοικίας με την γενναιότητά του, κατάφερε να υπερνικήσει το χάος και τον πανικό που επικρατούσε και με κίνδυνο της ζωής του έσωσε πολλούς ανθρώπους από την πύρινη λαίλαπα, προτού να είναι αργά.

Πρόκειται για τον Julián, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Ιdeal, ένας από τους θυρωρούς, ο οποίος στα πρώτα λεπτά του συμβάντος συνειδητοποίησε τι επρόκειτο να συμβεί και αποφάσισε να πάει από πόρτα σε πόρτα για να προειδοποιήσει και να βγάλει έξω τους ενοίκους. Κάποιοι δεν είχαν αντιληφθεί ότι το κτίριο είχε πάρει φωτιά, αλλά η παρέμβαση του θυρωρού ήταν καθοριστική, σύμφωνα με κάποιους από τους γείτονες. Ενήργησε γρήγορα και απέτρεψε ένα πολύ μεγαλύτερο κακό από αυτό που συνέβη, με 4 νεκρούς και 15 αγνοούμενους προς το παρόν, στον τραγικό απολογισμό που δεν έχει τελειώσει.

Χτυπούσε πόρτα-πόρτα τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς

«Πήγε χτυπώντας πόρτα-πόρτα, όσο το δυνατόν περισσότερους», λέει ο Manuel, ένας από τους ιδιοκτήτες ενός από τα διαμερίσματα που έχουν ήδη ισοπεδωθεί. «Τον προσπέρασα στις σκάλες», λέει.

«Χάρη σε αυτόν, πολλοί άνθρωποι σώθηκαν. Αυτός ο άνθρωπος ήταν μια ειδική αναφορά», λέει.

Η Amalia Correcher, η συντονίστρια ενός από τα κέντρα που συγκεντρώνουν τη βοήθεια, συμφωνεί. «Οι γείτονες λένε ότι ήταν το κλειδί, σίγουρα έσωσε πολλούς ανθρώπους», λέει. Ο ίδιος, ωστόσο, προτιμά να παραμείνει ανώνυμος προς το παρόν, αν και η εφημερίδα επικοινώνησε μαζί του.

Σοκ στην Ισπανία

Ο Julián ήταν, μαζί με την ομάδα των πυροσβεστών, ένας από τους ήρωες της ημέρας, που έζησαν στιγμές μεγάλης αγωνίας μέσα και έξω από το κτίριο. Άλλοι ήρωες ήταν αναμφίβολα οι πυροσβέστες που κατάφεραν να διασώσουν δύο ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε ένα από τα μπαλκόνια του κτιρίου.

Η διάσωση μπορούσε να παρακολουθηθεί ζωντανά, τόσο από τις τηλεοπτικές κάμερες που μετέδιδαν εικόνες από το γεγονός, όσο και από τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες κάτοικοι της Βαλένθια.

Η διάσωση ήταν αγωνιώδης, επειδή η φωτιά έφτασε να πολιορκεί το μπαλκόνι από όλες τις πλευρές. Όμως η επέμβαση ενός ζευγαριού πυροσβεστών, με την ανανέωση του υγρού από τη μάνικα, ήταν το κλειδί για την απομόνωσή τους. Τελικά, μετά από πολλά λεπτά ικεσίας για βοήθεια, κατάφεραν και οι δύο να ανέβουν στον γερανό των σωστικών συνεργείων και μπόρεσαν να βγουν από το σπίτι τους.

Η επιχείρηση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το πλήθος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ