Αυτό είναι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης (Κείμενο και χάρτες) - Παραδόθηκε στο ελληνικό ΥΠΕΞ

Αυτό είναι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης (Κείμενο και χάρτες) - Παραδόθηκε στο ελληνικό ΥΠΕΞ

Στην δημοσιότητα έδωσε η Τουρκία το μνημόνιο με τη Λιβύη, που παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ.

Το μνημόνιο περιλαμβανει 18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβυής και αναλυτικούς χάρτες βάσει των οποίων καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο πλευρών. Το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο υπογράφηκε με βάση την αρχή της ‘ίσης κατανομής’, υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, υποστηρίζοντας ότι με βάση αυτή την αρχή τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και πως για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται.

Κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία που η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη, ο κ. Ερτσίγες ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων. “Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με ‘ίση κατανομή’. Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της ‘ίσης κατανομής’ επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Όπως μετέδωσε πρώτος ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS