Απεργιακός πυρετός στη Γαλλία για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα του Μακρόν

Απεργιακός πυρετός στη Γαλλία για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα του Μακρόν

Αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων ετών βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού.

Στην απεργία συμμετέχουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στους Δήμους, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα σώματα ασφαλείας, στις μεταφορές, στα αεροδρόμια.

Ο Μακρόν, ο οποίος από την πρώτη μέρα της προεδρικής του θητείας είχε μιλήσει για την ανάγκη δύσκολων μεταρρυθμίσεων, ελπίζει ότι δεν θα ζήσει «μέρες 1995». Τότε, η χώρα παρέλυσε επί εβδομάδες με αφορμή τις συντάξεις. Ήταν τέτοιες οι αντιδράσεις που η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ υποχώρησε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φιλίπ Καστανέ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι Αρχές έχουν λάβει σαφείς οδηγίες: Οι ταραξίες θα συλλαμβάνονται άμεσα.

Το σχέδιο του Μακρόν για το συνταξιοδοτικό προβλέπει την ενοποίηση πολλών διαφορετικών συστημάτων. Καθιερώνει ένα είδος point system για κάθε μέρα εργασίας. Οι πόντοι αυτοί θα μεταφράζονται στο μέλλον σε συνταξιοδοτικά προνόμια. Με το point system θα μπει τέλος στα «ρετιρέ» των συντάξεων.

Αναμένεται και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης (σήμερα είναι τα 62 έτη, ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ) και ποινές σε όσους βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα, με τους ρυθμούς γήρανσης του πληθυσμού, οι μελλοντικές γενιές θα μείνουν χωρίς σύνταξη. Επιπλέον, η Γαλλόια έχει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό δαπανών για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η κοινή γνώμη στηρίζει τις αλλαγές, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά θεωρεί ότι ούτε αυτή η κυβέρνηση θα τα καταφέρει.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS