Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια: Οι πρώτες εικόνες από τις ζημιές - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια: Οι πρώτες εικόνες από τις ζημιές - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Τις πρώτες εικόνες από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκεύης στο Προκόπι Ευβοίας, παρουσιάζουν τα τοπικά μέσα. Παρά τα 5,1 Ρίχτερ φαίνεται ότι οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός δεν είναι μεγάλες.

Ωστόσο, η ισχυρή δόνηση έριξε προϊόντα από τα ράφια σούπερ μάρκετ και προκάλεσε κατολισθήσεις σε δρόμους.

seismos euboia mantoudi 1

Οι πρώτες εικόνες σούπερ μάρκετ στο Μαντούδι

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό υπάρχουν ζημιές σε καταστήματα και σε επιχειρήσεις που έχουν σπάσει τζάμια κυρίως στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο. Οι κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί είναι σε δρόμους κοντά στο επίκεντρο, στο χωριό Πύλι. Μάλιστα, στον δρόμο Κακιά Σκάλα στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου έχει κλείσει ο δρόμος.

seismos katolisthiseis

Σύμφωνα με πληροφορίες του eviaonline υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στο Α.Τ Μαντουδίου, καθώς έπεσε η ψευδοροφή του κτιρίου, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν υπάρξει κλήσεις. Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις σε σημεία από το Προκόπι προς το Πήλι χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος ή να έχει εγκλωβιστεί κάποιο άτομο.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Ο σεισμός έγινε σε ορεινή περιοχή, δεν εμπνέει ανησυχία», ανέφερε στο protothema.gr ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

«Είναι νωρίς, θα χρειαστούμε και άλλους μεγαλύτερους μετασεισμούς», τόνισε στο Action24 του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη», ανέφερε. «Θυμίζω ότι όμως υπάρχουν και σεισμικές εκπλήξεις, γι' αυτό χρειάζεται παρακολούθηση και αξιολόγηση», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε σε μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα διαχρονικά που δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. «Το 5 μπορεί να είναι και η οροφή των σεισμών στην περιοχή. Είναι μια συστάδα ρηγμάτων με κατεύθυνση ΒΑ, έχει δώσει και πριν από 1,5 χρόνο σεισμός. Το καλό είναι ότι στην περιοχή αυτή δεν έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς που θα έχουν μικρό μέγεθος, αυτό δείχνει η ιστορία της περιοχής. Θέλει λίγο προσοχή αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Δεν νομίζω να υπάρχει επίδραση τέτοια ώστε να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, αυτό το λέω με επιφύλαξη και με βάση τα ιστορικά δεδομένα», υποστήριξε.

«Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής ενώ είναι πολύ καλό ότι υπάρχουν μετασεισμοί» δήλωσε στον Lamia Polis 87.7 o διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς.

Όπως είπε στο Προκόπι που έγινε, είναι μία μικρή λεκάνη που κατεβαίνει το ποτάμι αλλά η περιοχή δεν έχει κάποιο ρήγμα. Καταλήγουν όμως εκεί ρήγματα από το Αιγαίο. Συνέστησε στους κατοίκους που διαμένουν σε παλιά σπίτια να είναι προσεκτικοί ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει σεισμική ακολουθία για μερικές μέρες το οποίο χαρακτήρισε θετικό.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Facebook o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του η μετασεισμική ακολουθία «φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική» προσθέτοντας ότι «θα μας δώσει μετασεισμους της τάξης του 4-4,5 Ρίχτερ» και γι' αυτό, όπως σημειώνει «απαιτείται προσοχή».

Στο πλαίσιο αυτό ζητά από όσους βρίσκονται στην περιοχή να βρίσκονται μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων.

Κατά τον Άκη Τσελέντη αφενός το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό και αφετέρου κατά μεγάλη πιθανότητα ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

Τι έγραψε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

«Σχετικά με το σεισμό στην Εύβοια:

  1. Η έως τώρα ακολουθία φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική αλλά θα μας δώσει μετασεισμους της τάξης του 4-4,5 για αυτό απαιτείται προσοχή. Μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων.
  2. Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό.
  3. Εκτιμώ ότι ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ήταν ο κύριος.
  4. Ακούτε ανακοινώσεις των ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ και όχι διαφόρων κινδυνολόγων.


Έγώ ευρίσκομαι μακριά για αυτό με χάσατε αύριο επιστρέφω Ελλάδα»
Στους δρόμους μαθητές και κάτοικοι στο Μαντούδι

Στο μεταξύ, κάτοικοι αλλά και μαθητές στο Μαντούδι, αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό βγήκαν στους δρόμους. Όπως ανέφερε στο evima.gr o αντιδήμαρχός Μαντουδίου Γιάννης Καντζούρας, «ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι βγήκαν στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».

seismos euboia mantoudi 2

Στα προαύλια βγήκαν οι μαθητές αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό

Σύμφωνα με το evima.gr έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Την αναστάτωση που επικράτησε επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψάθας. Όπως είπε οι μαθητές βγήκαν στα προαύλια, ενώ τα σχολεία έκλεισαν για σήμερα για προληπτικούς λόγους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ