Κρούσματα κοροναϊού, μεταλλάξεις και διασωληνωμένοι φέρνουν πιο κοντά την παράταση του lockdown

Κρούσματα κοροναϊού, μεταλλάξεις και διασωληνωμένοι φέρνουν πιο κοντά την παράταση του lockdown

Απομακρύνεται καθώς φαίνεται το σενάριο της άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων, καθώς η πανδημία “σαρώνει” τη χώρα και η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται διαρκώς, με το επόμενο 10ημερο να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο. Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης αποτυπώνεται τόσο στα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες, όσο και στον χάρτη του ECDC, όπου η Ελλάδα έχει χρωματιστεί πλέον με “κόκκινο”.

Τα κρούσματα καλπάζουν, ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, έσπασε το “φράγμα” των 500, γεγονός που δημιουργεί ασφυξία στα νοσοκομεία, ειδικά στην περιοχή της Αττικής. Είναι ενδεικτικό, ότι την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.570 νέα κρούσματα, ακόμη 51 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 506. Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα των μεταλλάξεων αυξάνονται, κάτι που εντείνει την ανησυχία για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και δείχνει ότι η “μάχη” με την πανδημία θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα. Μόνο σήμερα γνωστοποιήθηκε ότι εντοπίστηκαν 373 νέα κρούσματα και τα συνολικά κρούσματα των μεταλλάξεων ανέρχονται σε 2.144. Επικρατεί, βέβαια, το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης.

Ανήσυχος για τη μεγάλη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στην κοινότητα εμφανίζεται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος πάντως εκτιμά ότι θα υπάρξει μια επιβράδυνση της ανόδου ή και σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

"Επειδή και την Τετάρτη ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε αποτυπωθεί με βάση τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα και πραγματοποιήθηκε επαναπαραμετροποίηση του μοντέλου στα νέα δεδομένα και επικαιροποίηση των προβλέψεων, οι οποία έλαβε υπόψη επίσης τη πιθανή παράταση του lockdown έως και τις 29 Μαρτίου. Η διαφαινόμενη αυτή παράταση είναι απόρροια της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας, όπως αυτή αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που αποτυπώνονται καθημερινά, όσο και στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα της πληρότητας των κλινών ΜΕΘ" αναφέρουν χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του στην ανάλυση για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr. Παράλληλα, τονίζουν ότι θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας τα rapid test για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

"Παρά την ισχυρή παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών, πιστεύουμε ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την επικρατούσα μετεωρολογία πρόκειται να επιφέρει μια επιβράδυνση της ανόδου ή και σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες" υπογραμμίζουν.

Στο μεταξύ, αγωνία επικρατεί σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, όπως περιγράφει ο πρύτανης του ΑΠΘ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, ενώ ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Ροηλίδης εκτιμά πως η απότομη αύξηση του ιικού φορτίου "προϊδεάζει για πιθανή ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων". Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την έρευνα που διενεργεί η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, τόσο η εβδομαδιαία όσο και η ημερήσια τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου, εμφανίζεται σημαντικά αυξητική. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 08/03 και της Τρίτης 09/03 είναι: αυξημένη κατά 63% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 5/3 και της Κυριακής 7/3 και αυξημένη κατά 206% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 1/3 και Τρίτης 2/3.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν το σενάριο να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ στον “πάγο” φαίνεται πως μπαίνει το σενάριο για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων (Γυμνασίων- Λυκείων σε πρώτη φάση) έως το τέλος Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή των Εμπειρογνομώνων θα αναλύσει τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και θα κάνει την σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα της Παρασκευής. Πληροφορίες που μετέδωσε, πάντως, χθες η ΕΡΤ ανέφεραν ότι οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν να μπουν στο "βαθύ κόκκινο" τρεις νέες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, εισηγούνται να εισέλθουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) η πόλη των Ιωαννίνων, η Χαλκιδική και ο Δήμος Βισαλτίας Σερρών.

Μόνο στρατιωτική παρέλαση την 25η Μαρτίου


Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δεν θα γίνουν παρελάσεις για την 25η Μαρτίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. "Είμαστε σε μια δύσκολη φάση, σε μια δύσκολη τελευταία φάση. Θα έχουμε πίεση για τουλάχιστον δέκα ημέρες" και πρόσθεσε ότι "δεν θα γίνουν παρελάσεις την 25η Μαρτίου με αυτά τα δεδομένα". Σύμφωνα με την ίδια, "θα πραγματοποιηθεί μόνο η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα με την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων και πρωτοκόλλων". Όπως τόνισε, "η στρατιωτική παρέλαση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά".

Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη


Αύξηση παρουσίασε το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που ξεπέρασαν πλέον τους 500, ενώ ελαφρά μείωση καταγράφηκε στα ημερήσια κρούσματα σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, σε μία ημέρα επιβεβαιώθηκαν 2.570 νέες μολύνσεις (2.633 χθες). Διενεργήθηκαν 50.078 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 18.754 μοριακά και τα 31.324 radpid.

Σε μία ημέρα, ακόμη 51 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας να έχει ανέλθει σε 6.937.

Αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 506 ασθενείς με κορονοϊό, δηλαδή 27 περισσότεροι σε σύγκριση με χθες.

Προβληματική η κατάσταση στην Αττική - Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων


Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένει η Αττική, όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση της Πέμπτης από τον ΕΟΔΥ. Από το σύνολο των 2.570 νέων κρουσμάτων κορονοϊού, τα επτά είναι εισαγόμενα και εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι βάσει της κατανομής των 2.563 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν τα μισά και συγκεκριμένα 1.282. Ταυτόχρονα προβληματική παραμένει η κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας. Η Αχαΐα κατέγραψε ξανά τριψήφιο αριθμό (131), ενώ το ίδιο συνέβη και στη Θεσσαλονίκη με 229.

Υψηλά τα νούμερα και σε Αργολίδα (22), Αρκαδία (14), Εύβοια (48), Ηράκλειο (48), Κοζάνη (34), Κορινθία (40), Λάρισα (82), Λέσβο (27), Πιερία (24), Χανιά (27) και Χαλκιδική (34).

Ειδικά για την Αττική, όπου εντοπίστηκαν 1.282 νέα κρούσματα, το κέντρο έδωσε εκ νέου τις περισσότερες νέες μολύνσεις, 317 συνολικά και ακολούθησε ο Πειραιάς με 226. Προβληματική παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και τα δυτικά προάστια με 67 και 210 νέα κρούσματα αντίστοιχα, ενώ υψηλά νούμερα καταγράφονται στα βόρεια προάστια με 160 κρούσματα, αλλά και στον Νότιο Τομέα Αθηνών με 144. Στην Ανατολική Αττική εντοπίστηκαν 141 νέα κρούσαμτα και στα νησιά 17.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ