ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον τάφο της Αμφίπολης-Οι αρχαιολόγοι δουλεύουν εντατικά

amfipolipoiready

Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλούν τα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης, με δημοσιεύματα από το βρετανικό δίκτυο BBC, το περιοδικό Time, τον βρετανικό Guardian, τη γαλλική Le Figaro, ακόμα και ιστοσελίδες της Ταιβάν και της Ινδίας, κάνουν λόγο για τη «σημαντική ανακάλυψη» στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης Σερρών.
Το περιοδικό Time στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνει λόγο για τα ευρήματα στην περιοχή που χρονολογούνται από την εποχή της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει πως αποκλείεται να πρόκειται για τον τάφο του, καθώς όπως διευκρινίζεται στο κείμενο ο Μέγας Αλέξανδρος «πέθανε στη Βαβυλώνα και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο για την ταφή το 323 π.Χ.».

amfipoli1gallery


Οι αρχαιολόγοι δουλεύουν ασταμάτητα-Συρρέει κόσμος απο όλη την Ελλάδα


Το μυστήριο που κρύβει ο τάφος στην Αμφίπολη κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου που πλέον αυξάνεται κατακόρυφα. Ολοένα και περισσότεροι κατευθύνονται στη Μεσολακιά, καθώς θέλουν να δουν από κοντά τα ευρήματα που έχουν κάνει ακόμη και τα διεθνή ΜΜΕ να ασχολούνται με τις ανασκαφές στις Σέρρες. Την ίδια ώρα, οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους και σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματά τους.

amfipoli8gallery

 

Η είσοδος της ταφικής περιβόλου στο λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης καλύφθηκε με ειδικά σκέπαστρα, προκειμένου να προστατευτούν οι Σφίγγες αλλά και οι αρχαιολόγοι από την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και από τα περίεργα βλέμματα των επισκεπτών. Το ενδιαφέρον που έχουν προκαλέσει οι ανασκαφές είναι τέτοιο, που ο κόσμος προσπαθεί να δει τα σπάνια ευρήματα ακόμη και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και προχωρούν εκατοστό εκατοστό, απομακρύνοντας επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματα τους.

amfipoli7gallery

 

Την ίδια ώρα, η Μεσολακιά έχει γίνει προορισμός ολοένα και περισσότερων επισκεπτών, καθώς άνθρωποι κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα θέλουν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο σημείο της ανασκαφής. Ομως, η αστυνομική δύναμη που υπάρχει στο σημείο ενισχύθηκε, προκειμένου να συγκρατεί τον ενθουσιασμό του κόσμου.

amfipoli6gallery

 

Οσο για τους αρχαιολόγους, που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μικροκάμερα για να πάρουν μερικές πρώτες ενδεικτικές εικόνες, σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους. Σύμφωνα με το «Εθνος», η διερεύνηση του δρόμου συνεχίζεται μέχρι να φτάσουν στο «παρθένο», δηλαδή στο απάτητο και μη αναμοχλευμένο έδαφος. Εκεί είναι πιθανό να βρουν κατάλοιπα που άφησαν πίσω τους επισκέπτες του τάφου, και βέβαια υπολείμματα από την ταφική πυρά του νεκρού ή σπασμένα κεραμικά, τα οποία- αν εντοπιστούν- θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ακριβέστερη χρονολόγηση του τάφου.

Στη συνέχεια, οι αρχαιολόγοι θα «διαλύσουν» πέτρα- πέτρα τον τοίχο που εντοπίστηκε και κατασκευάστηκε μετά την ταφή προκειμένου να προστατεύσει τον τάφο. Μετά από αυτό το στάδιο, αν δεν μεσολαβεί και άλλος τοίχος, οι αρχαιολόγοι θα βρεθούν μπροστά στην είσοδο του τάφου.

sfiggesamfipoligallery

 

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι, σύμφωνα με μία γεωφυσική διασκόπηση που έχει γίνει. Η χειρότερη περίπτωση είναι να έχει καταρρεύσει η οροφή και να έχει γεμίσει όλος ο χώρος με τόνους χώματος. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει η μεταφορά του με προσοχή, διότι ενδιάμεσα είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποια κτερίσματα.

Αν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, οι αρχαιολόγοι θα διαπιστώσουν αν είναι ασύλητος ο τάφος- γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να έχουν απομακρυνθεί σημαντικά στοιχεία- με βάση τον σκελετό ή τους σκελετούς, το φύλο, την ηλικία, το ύψος του νεκρού, τα κτερίσματά του και τα αγγεία που θα τον συνοδεύουν, θα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη διαπίστωση της ταυτότητας του νεκρού. Ολα αυτά θα απαιτήσουν αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες, ώσπου να ανοίξει ο τάφος.

amfipoli9gallery

 

 

banner eko 1

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

menoumespiti logo

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS