Εξαγοράζοντας τον χρόνο

Εξαγοράζοντας τον χρόνο

Κατά παράδοξη σύμπτωση, ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που πραγματοποιούνται επισκέψεις Τούρκων προέδρων στην Ελλάδα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1952, ο τότε πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ επισκεπτόταν την Ελλάδα, σε μια εποχή μεγάλων προσδοκιών, αφού στη διάρκεια του έτους εκείνου οι δύο χώρες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ. Έπειτα από 65 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι σχέσεις Αθηνών – Αγκύρας πέρασαν από φάσεις κρίσεων, με σοβαρότερη την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως πρόεδρος πλέον της Τουρκικής Δημοκρατίας, θα έφθανε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα, η «Κ» δημοσίευε συνέντευξη του κ. Ερντογάν στον Αλέξη Παπαχελά, όπου αναφερόταν στην ανάγκη «επικαιροποιήσεως» της συμφωνίας της Λωζάννης, 94 χρόνια μετά την υπογραφή της. Ο διάλογος μεταξύ των Προέδρων Προκόπη Παυλόπουλου και Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της τηλεοράσεως ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Σήμερα, ο πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται στην Αθήνα και για μία φορά ακόμη η τοποθέτησή του –σε συνέντευξή του στην «Κ για παραπομπή όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη– χαρακτηρίσθηκε εκ νέου «πρόκληση» και «απαράδεκτη» από πολιτικούς ηγέτες της αντιπολιτεύσεως και όχι μόνον. Το γεγονός βεβαίως ότι ο κ. Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι αναθεώρησε την πάγια πολιτική της Αγκυρας έναντι της Ελλάδος στα θέματα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου, της μειονότητος στη Θράκη ή στο Κυπριακό. Ούτε είναι δυνατόν μια ενδεχόμενη παραπομπή στη Χάγη των ελληνοτουρκικών διαφορών να γίνει με όρους μιας ελληνικής κυβερνήσεως. Οπως επίσης είναι βέβαιο ότι στη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τα μείζονα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Εδώ και μέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε σαφές πως «δεν υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», και κάποιοι λαλίστατοι υπουργοί της Ν.Δ. επαναλάμβαναν τα ίδια. Οσο για τα θέματα «χαμηλής εντάσεως» που προβάλλει η κυβέρνηση, περί αυτών υπάρχει συμφωνία απόλυτη.

Στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα, το 2017, ο κ. Ερντογάν είχε επίσης αποσαφηνίσει ότι, παρά τις διαφορές, υποστηρίζει την προώθηση και ενίσχυση της συνεργασίας στον στρατιωτικό, οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα. Επειτα από έξι χρόνια, τα ίδια θέματα βρίσκονται στην ατζέντα. Η Ελλάδα και η Τουρκία εξαγοράζουν χρόνο, σε «φιλική ατμόσφαιρα», η καθεμία για τους δικούς της λόγους.

Εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ