Πρίμα μπαλαρίνα, με αλτσχάιμερ, ακούει την Λίμνη των Κύκνων και θυμάται ξανά τις κινήσεις [video]
H prima ballerina Marta C. González/Φωτογραφία Twitter

Πρίμα μπαλαρίνα, με αλτσχάιμερ, ακούει την Λίμνη των Κύκνων και θυμάται ξανά τις κινήσεις [video]

Ένα βίντεο κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες, στο διαδίκτυο, από μια υπέροχη στιγμή της Marta C. González, μιας πρώην πρίμα μπαλαρίνας, η οποία αναγνώρισε την Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι.

Η μπαλαρίνα, ισπανικής καταγωγής, υπέφερε από αλτσχάιμερ και είχε καθηλωθεί σε καροτσάκι. Αλλά η δύναμη της μουσικής ξεκλείδωσε τη μνήμη της και την επανέφερε στα υπέροχα χρόνια του κλασικού μπαλέτου.

Η μουσική του Τσαϊκόφσκι παίζει στα ακουστικά της και τότε η διάσημη μπαλαρίνα κάνει μια κίνηση αναγνώρισης αν και η λύπη ζωγραφίζεται στο πρόσωπό της. Μέσα σε λίγα λεπτά, τα χέρια της ενστικτωδώς ζωντανεύουν τις υπέροχες κινήσεις που έκανε στη σκηνή, το 1967. Και στο κρετσέντο της μουσικής, η González χάνεται εντελώς μέσα στην περφόρμανς, οι κινήσεις και οι εκφράσεις του προσώπου της καθρεφτίζουν τον κορυφαίο ρόλο που είχε χορέψει πριν από πολλές δεκαετίες.

 

https://twitter.com/GoodNewsCorres1/status/1325534489167208449?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1325534489167208449%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fzoi%2Fprima-mpalarina-me-altshaimer-akoyei-tin-limni-ton-kyknon-kai-thymatai-xana-tis-kiniseis

Ολοκληρώνοντας την περφόρμανς της δέχτηκε χειροκροτήματα από όσους βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στον οίκο ευγηρίας στην Βαλένθια ης Ισπανίας. Ένιωσε, όπως εξομολογήθηκε στους εργαζόμενους του ιδρύματος, συναισθηματικά φορτισμένη. Ακούγεται στο τέλος να λέει «πρέπει να πάρουμε πουέντ», παπούτσια κλασικού χορού.

Αυτό το βίντεο, στο οποίο παρεμβάλλονται σκηνές από την πρωτότυπη περφόρμανς της González , όταν χόρεψε την Λίμνη των Κύκνων, στη δεκαετία του 1970, γράφηκε πέρυσι και μοίρασε ο ισπανικός οργανισμός Asociacion Musica para Despertar, που χρησιμοποιεί τη μουσική ως θεραπευτική μέθοδο για ασθενείς με άνοια έχοντας ως στόχο, ανάμεσα σε άλλα, να ενισχύσει τη διάθεση και τη μνήμη τους. Τώρα βγήκε ξανά στην επιφάνεια και κυκλοφόρησε στα social media, σε όλο τον κόσμο. Στον λογαριασμό της το σχολίασε και η χορογράφος και διευθύντρια θεάτρου, Arlene Phillips.

«Μου ράγισε την καρδιά σήμερα το πρωί. H μνήμη τρεμοπαίζει, λύπη για όσους ζουν ή έχουν κάποιον με αλτσχάιμερ. Στηρίξτε @alzheimerssoc and @AlzResearchUK. Αν η μουσική και ο χορός μπορούν να επαναφέρουν τη μνήμη, πόσο σπουδαίο», έγραψε σε ένα tweet.


Η Marta C. González έφυγε από τη ζωή αλλά η ομορφιά της τέχνης της παραμένει ζωντανή.

Το βίντεο ανακάλυψε και ο Antonio Banderas που θέλησε να μοιραστεί με τους εκατομμύρια διαδικτυακούς του φίλους στη σελίδα του στο facebook.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ