ΖΩΗ

Η μία και μοναδική φορά που η βασίλισσα Ελισάβετ κρύφτηκε πίσω από θάμνους για να αποφύγει έναν ηγέτη – Ποιος ήταν;

Μπορεί η 94χρονη βασίλισσα Ελισάβετ να έχει υποδεχτεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Σύριο ηγέτη Μπασάρ Αλ Άσαντ και τον δικτάτορα της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ κατά την διάρκεια της βασιλείας της που είναι η μακροβιότερη σε όλο τον κόσμο, ωστόσο κανένας επισκέπτης δεν έχει δοκιμάσει την θρυλική υπομονή της βασίλισσας τόσο όσο ο Ρουμάνος δικτάτορας.

Ο Νικολάε Τσαουσέσκου είχε πραγματοποιήσει μια 4ήμερη κρατική επίσκεψη στο Λονδίνο μαζί με την σύζυγό του το 1978.


Αντιδημοφιλής ο Τσαουσέσκου στην Βρετανία - Δεν τον χώνευε ούτε η βασίλισσα Ελισάβετ

Όπως είθισται σε όλες τις κρατικές επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατεθεί δείπνο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ προς τιμή του. Ωστόσο ακόμη και πριν επισκεφθεί την Βρετανία, ο κομουνιστής δικτάτορας – που ηγήθηκε της Ρουμανίας από το 1965 έως την εκτέλεσή του το 1989 – ήταν βαθύτατα αντιδημοφιλής στο κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ο Τύπος είχε αρχίσει να κάνει ερωτήσεις στον υπουργό Εξωτερικών» αποκάλυψε ο Ρόμπερτ Χάρντμαν στο νέο ντοκιμαντέρ του ITV, «Our Queen:Inside the Crown», που προβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη, προσθέτοντας πως τα μέσα ενημέρωσης αναρωτιόντουσαν «γιατί πρέπει να προσκαλέσουμε αυτό το τέρας να έρθει στην Βρετανία;».

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος, γνωρίζοντας τα καθήκοντά τους, καλωσόρισαν τον Τσαουσέσκου στον σιδηροδρομικό σταθμός Βικτόρια του Λονδίνου και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν όλοι μαζί με μία ανοιχτή άμαξα μέχρι το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

People watch footage of Britain's Queen Elizabeth II and Nicolae Ceausescu during the Romanian cinema premiere of 'The Autobiography of Nicolae Ceausescu by director Andrei Ujica in Bucharest, Romania, Thursday night, Oct. 28, 2010. The documentary style movie which attempts to give an inside view of the former communist dictator's rise and fall from power was shown in the very hall that hosted most of Ceausescu's party meetings.(AP Photo/Vadim Ghirda)

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ κρύφτηκε πίσω από τον θάμνο

Όμως, παρά την εγκαρδιότητα που έδειχνε απέναντι στους καλεσμένους της, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε την λιγότερο βασιλική στιγμή της μακράς βασιλείας της. «Κάποια στιγμή, η βασίλισσα Ελισάβετ βρήκε την ευκαιρία να βγάλει τα σκυλιά της μια βόλτα στους κήπους του παλατιού και τότε είδε τον Τσαουσέσκου να έρχεται από την άλλη μεριά. Τότε σκέφτηκε: ‘Δεν μπορώ ούτε καν να τους μιλήσω’, έτσι για πρώτη και μοναδική φορά στην ζωή της, κρύφτηκε πίσω από έναν θάμνο στους κήπους του παλατιού για να αποφύγει τους καλεσμένους της» λέει ο Χάρντμαν.

Κανείς δεν ξέρει εάν ο Νικολάε Τσαουσέσκου είδε την βασίλισσα Ελισάβετ να κρύβεται πίσω από τον θάμνο. Είναι σαφές ωστόσο, ότι η βρετανική κυβέρνηση κατάλαβε ξεκάθαρα πως η μονάρχης δεν ενέκρινε αυτή την κρατική επίσκεψη. «Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει ανεχτεί πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά ο Τσαουσέσκου ήταν πολύς γι’ αυτήν» προσθέτει στο ντοκιμαντέρ ο πρώην Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ο λόρδος Ντέιβιντ Όουεν. «Το έκανε πολύ σαφές ότι δεν της άρεσε αυτή η επίσκεψη».

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η Δέσπω και η Μόσχω: Οι ηρωίδες του Σουλίου

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS