Αλαν Τούρινγκ: Πριν γράψει ιστορία σπάζοντας των κώδικα των Ναζί, υπολόγιζε τις πιθανότητες νίκης στη ρουλέτα!

Αλαν Τούρινγκ: Πριν γράψει ιστορία σπάζοντας των κώδικα των Ναζί, υπολόγιζε τις πιθανότητες νίκης στη ρουλέτα!

Ο Άλαν Τούρινγκ υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα «μυαλά» στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Χρησιμοποίησε τη μεγαλοφυΐα του στα μαθηματικά για να σπάσει τον κώδικα Enigma των Ναζί, βοηθώντας στην επιτάχυνση της νίκης των Συμμάχων.

Αλλά πριν από αυτό, ο Άλαν Τούρινγκ χρησιμοποίησε το μυαλό του σε ένα λιγότερο ζωτικής σημασίας αλλά δυνητικά πιο κερδοφόρο έργο - να τινάξει στον αέρα την μπάνκα στο Μόντε Κάρλο.

Σχεδόν μια δεκαετία πριν από τις ηρωικές προσπάθειές του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποίησε εξισώσεις για να αξιολογήσει τις πιθανότητες νίκης στη ρουλέτα.

Η ανάλυση του Τούρινγκ αποκαλύφθηκε σε μια επιστολή που γράφτηκε πριν από 88 χρόνια, ενώ ήταν 21 ετών προπτυχιακός φοιτητής στο King's College, Cambridge. Σε όλο αυτό, τον ώθησαν οι ιστορίες για το επιτυχημένο παρελθόν στον τζόγο, του εφευρέτη Άλφρεντ Μπιούτελ (Alfred Beuttell), πατέρα ενός στενού φίλου του σχολείου.

Ο Μπιούτελ είπε στον Τούρινγκ ότι είχε επινοήσει τη δική του μέθοδο «Monte Carlo» και ζούσε από τα κέρδη του στο καζίνο για ένα μήνα στη Γαλλική Ριβιέρα.

Ο Αλαν Τούριγνκ δοκίμαστε το σύστημα του Μπιούτελ, υπολογίζοντας τις πιθανότητες νίκης μετά από 150, 1.520, 4.560 και 30.400 περιστροφές. Οι υπολογισμοί του έδειξαν ότι ήταν πιθανό να κερδίσει «ένα απροσδόκητα μεγάλο ποσό» βραχυπρόθεσμα, αλλά όσο περισσότερο παίζει ο παίκτης, τόσο «πιο μακρινές είναι οι πιθανότητές του».

«Χαιρετίσματα σε όλους και παρακαλώ μην αισθάνεστε ότι υπάρχει ανάγκη να απαντήσετε σε αυτές τις ασυναρτησίες μου», υπογράφει στο γράμμα του ο Βρετανός μαθηματικός.

Η επτασέλιδη χειρόγραφη επιστολή, εστάλη τον Φεβρουάριο του 1933 και παρέμεινε στην οικογένεια μέχρι σήμερα. Σήμερα πωλείται μέσω των δημοπρατών Bonhams του Λονδίνου στις 15 Σεπτεμβρίου με τιμή που εκτιμάται στις 50.000 λίρες.

Ο Τούρινγκ έγινε πολύ καλός φίλος με τον γιο του Μπιούτελ, Βίκτορ, τον οποίο τον γνώρισε όταν ήταν μαθητές στο σχολείο Σέρμπορν στο Ντόρσετ στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Οι δυο τους έμειναν φίλοι για πάρα πολλά χρόνια.

Μίλησαν στο τηλέφωνο το βράδυ πριν από την αυτοκτονία του Τούρινγκ το 1954 μετά τη δίωξή του για ομοφυλοφιλικές πράξεις, τότε παράνομες στη Βρετανία.

Η βασίλισσα του έδωσε χάρη μετά τον θάνατό του, το 2013. Τον Αλαν Τούρινγκ υποδύθηκε ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στην ταινία του 2014 «Το παιχνίδι της μίμησης». Μάλιστα, η ερμηνεία του Βρετανού ηθοποιού, του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Ο Μάθιου Χάλεϊ, επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων του Bonhams, δήλωσε: «Από το γράμμα παίρνετε πραγματικά την αίσθηση ότι ο Τούρινγκ, απολάμβανε να κάνει όλους αυτούς τους υπολογισμούς».

«Με ευγενικό τρόπο φαίνεται ότι το συμπέρασμά του ήταν ότι η επιτυχία του Μπιούτελ ήταν η τύχη των αρχάριων. Υπογραμμίζει τη γοητεία του Τούρινγκ με την πιθανότητα… αν και δεν φαντάζομαι ότι ο Τούρινγκ θα είχα πάει σε ρουλέτα στο Μόντε Κάρλο».

Πωλείται επίσης μια φωτογραφία του Αλαν Τούρινγκ και του Βίκτορ με άλλα αγόρια και πλοιάρχους στο Σέρμπορν το 1930. Η αξία της είναι 4.000 λίρες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS