Τι είναι το σύνδρομο ανατάραξης που προκάλεσε το ταρακούνημα του πατέρα στο μωρό στη Μεσσηνία - Ποιες βλάβες προκαλεί

Τι είναι το σύνδρομο ανατάραξης που προκάλεσε το ταρακούνημα του πατέρα στο μωρό στη Μεσσηνία - Ποιες βλάβες προκαλεί

Σοκάρει το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Μεσσηνία, όπου ένα μωρό 4 μηνών βρίσκεται διασωληνωμένο στην εντατική του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», αφού ο πατέρας του το ταρακούνησε έντονα, προκαλώντας του κρανιοεγκεφαλικές και θωρακικές κακώσεις.

Το βρέφος έπαθε το «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού», που αποτελεί μια σοβαρή μορφή κακοποίησης.


Τι είναι το σύνδρομο της ανατάραξης

Το σύνδρομο ανατάραξης είναι μια σοβαρή εγκεφαλική βλάβη που προκύπτει από το βίαιο κούνημα ενός βρέφους ή ενός μικρού παιδιού.

Το ταρακούνημα καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και εμποδίζει τον εγκέφαλό του βρέφους να πάρει αρκετό οξυγόνο.

Πώς προκαλείται

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού εεμφανίζεται περισσότερο σε παιδιά κάτω των δύο ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει παιδιά μέχρι και την ηλικία των πέντε ετών.

Τα μωρά έχουν αδύναμους μύες του λαιμού και δεν μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος του κεφαλιού τους. Έτσι, εάν ένα μωρό ταρακουνηθεί με δύναμη, ο εύθραυστος εγκέφαλος του κινείται μπρος-πίσω μέσα στο κρανίο. Αυτό προκαλεί μώλωπες, πρήξιμο και αιμορραγία.

Το σύνδρομο ανατάραξης του βρέφους εμφανίζεται συνήθως, όταν ένας γονέας ή ένας φροντιστής τραντάξει έντονα ένα μωρό ή νήπιο λόγω απογοήτευσης ή θυμού.

Τα σημάδια που εμφανίζονται στο βρέφος

Τα σημάδια εμφανίζονται στο βρέφος περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, λήθαργο, δυσκολία στην αναπνοή, εμετό, χλωμό δέρμα, επιληπτικές κρίσεις, διεσταλμένες κόρες, παράλυση, ενώ μπορεί ακόμη να πέσει σε κώμα.

Τα σημάδια του συνδρόμου μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά το ταρακούνημα του παιδιού. Συνήθως φτάνουν στο αποκορύφωμά τους μέσα σε τέσσερις έως έξι ώρες.

Οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν

• Αιμάτωμα μεταξύ της επιφάνειας του εγκεφάλου και της σκληρής μήνιγγας (η σκληρή, ινώδης εξωτερική μεμβράνη που περιβάλλει τον εγκέφαλο).
• Αιμορραγία μεταξύ της δικτυωτής μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και είναι γεμάτη με νωτιαίο υγρό και του εγκεφάλου.
• Άμεσο τραύμα στην ίδια την εγκεφαλική ουσία. Το τραύμα αυτό προκαλείται όταν ο εγκέφαλος προσκρούει στις εσωτερικές επιφάνειες του κρανίου.
• Θλάση της εγκεφαλικής ουσίας τόσο στο φλοιό όσο και σε βαθύτερες στιβάδες.
• Αιμορραγίες του αμφιβληστροειδούς.
• Κατάγματα κρανίου που προκύπτουν από πρόσκρουση όταν το μωρό πέφτει πάνω σε σκληρή ή μαλακή επιφάνεια.
• Κατάγματα σε άλλα οστά, συμπεριλαμβανομένων των πλευρών, της κλείδας και των άκρων- μώλωπες στο πρόσωπο, το κεφάλι και ολόκληρο το σώμα.

Πόσο συχνά συμβαίνει
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για το Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού (National Center on Shaken Baby Syndrome), στις ΗΠΑ καταγράφονται κάθε χρόνο 600 με 1.400 περιπτώσεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS