Πώς πεθαίνουν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα για την πανδημία της Covid, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο

Πώς πεθαίνουν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα για την πανδημία της Covid, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο

Τις αιτίες που το τελευταίο διάστημα καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι στη χώρα μας, ένα θέμα που απασχολεί και την παγκόσμια κοινότητα, προσπάθησε να διερευνήσει το Πολυτεχνείο Κρήτης

Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε έρευνα με τον τίτλο «Απώλειες ζωών στην Ελλάδα: Διαχρονική Αύξηση, Υπερβάλλουσα Θνησιμότητα και Κορωνοϊός» και επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η πανδημία της Covid που -όπως καταγράφεται, πλέον, και στα νούμερα- επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα, ειδικά τα πρώτα δύο χρόνια της επικράτησης του κορωνοϊού, αύξησε τους θανάτους και τα ποσοστά θνητότητας στη χώρα μας.

Οι αριθμοί

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα ο μέσος όρος θανάτων την τριετία της πανδημίας ήταν 138.056, αυξημένος κατά 16.570 θανάτους σε σχέση με την πενταετία 2015- 2019, που ο μέσος όρος ήταν 121.486. Αν λοιπόν εξαιρεθούν οι θάνατοι από κορωνοϊό, ο μέσος όρος της τελευταίας τριετίας είναι 126.487 θάνατοι, δηλαδή 5.001 περισσότεροι θάνατοι από τον μέσο όρο της τελευταίας προπανδημικής πενταετίας. Η συνεχής αύξηση των θανάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα δεινά που μαστίζουν την Ελλάδα και ο βασικότερος λόγος αυτού αποτελεί η γήρανση του πληθυσμού, με τη χώρα μας να είναι από τις πιο γερασμένες χώρες στον ανεπτυγμένο κόσμο. Είναι φυσικό πως, όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, που στην Ελλάδα είναι πλέον περίπου τα 80 έτη από τα 65 που ήταν το 1955, τόσο θα αυξάνεται και ο πληθυσμός των ηλικιωμένων ατόμων. Οι δύο πρωταρχικές αιτίες θανάτου είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία από το 2019 έχει τονίσει πως κάθε χρόνο στο Λεκανοπέδιο Αττικής πεθαίνουν ξαφνικά 2.500 άνθρωποι και σε πανελλαδικό επίπεδο συμβαίνουν 10-15 νεανικοί θάνατοι τον μήνα, εκ των οποίων το 65% οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις κυρίως λόγω κληρονομικότητας, οι οποίες μέχρι τη στιγμή που συμβαίνει το περιστατικό είναι άγνωστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. αλλά και τον ΕΟΔΥ, οι θάνατοι που δεν είχαν ως αιτία τις επιπλοκές της Covid ανήλθαν το 2020 σε 125.682, το 2021 σε 127.633 και το 2022 σε 126.145. Η έρευνα διαπιστώνει ότι ο κορωνοϊός επέφερε αύξηση και των θανάτων από άλλες αιτίες.
Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα φαίνεται να έγκειται και στις μειωμένες επισκέψεις στα νοσοκομεία, όταν προέκυπταν προβλήματα υγείας, αφού οι άνθρωποι δεν προσέρχονταν στα εξωτερικά ιατρεία ή στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ αναβάλλονταν και προγραμματισμένα χειρουργεία, κάποια εκ των οποίων αφορούσαν σοβαρά περιστατικά. Αυτό συνεχίστηκε ακόμα και όταν ανεστάλησαν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που από τον φόβο μην εκτεθούν στον ιό απέφευγαν να κάνουν τις εξετάσεις τους. Επιπλέον, ήταν αναμενόμενο πως η πανδημία θα άφηνε στην παγκόσμια κοινότητα πολλά απότοκα, μεταξύ των οποίων η long covid. Η παρούσα υγειονομική κρίση, εκτός από τους άμεσους θανάτους από τον ιό, επιφέρει και έμμεσους θανάτους, που δεν οφείλονται άμεσα σε αυτόν αλλά προκύπτουν εξαιτίας αυτού λόγω των προβλημάτων υγείας που αφήνει σε όσους νόσησαν από αυτόν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS