Όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπουμε, τόσο πιθανότερο να πάθουμε θρόμβωση

Όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπουμε, τόσο πιθανότερο να πάθουμε θρόμβωση

Όσο αυξάνει μέσα στη μέρα ο χρόνος που περνά ένας μεσήλικας παρακολουθώντας τηλεόραση, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να πάθει θρόμβωση σε κάποια φλέβα του, ακόμη κι αν στον ελεύθερο χρόνο του ασκείται σωματικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η πολλή τηλεόραση έχει συσχετισθεί από προηγούμενες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι ανάλογος κίνδυνος υπάρχει για τη δημιουργία θρόμβων στις φλέβες των χεριών, των ποδιών, της λεκάνης και των πνευμόνων, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη για τη ζωή φλεβική θρομβοεμβολή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγήτρια Μαίρη Κούσμαν του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στην Καλιφόρνια, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 15.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 64 ετών. 

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής για πρώτη φορά είναι κατά μέσο όρο 1,7 φορές μεγαλύτερος για όσους παρακολουθούν τηλεόραση «πολύ συχνά», σε σχέση με όσους βλέπουν «σπάνια ή ποτέ». Ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται ανάλογα με τις ώρες μπροστά από την τηλεόραση. Περισσότερο κινδυνεύουν οι παχύσαρκοι, αλλά όχι μόνο αυτοί.

«Η ίδια η παρακολούθηση της τηλεόρασης δεν είναι ίσως κακό πράγμα, αλλά συνηθίζουμε να τρώμε σνακ και να καθόμαστε για παρατεταμένες περιόδους προκειμένου να παρακολουθήσουμε» δήλωσε η Κούσμαν.

Η φλεβική θρόμβωση είναι η τρίτη συχνότερη καρδιαγγειακή διάγνωση μετά τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Αν και είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα άνω των 60 ετών, μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία. Ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβου σε φλέβα του αίματος μπορεί να μειωθεί, εκτός από τον περιορισμό της τηλεόρασης, με τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση κανονικού βάρους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS