Κορωνοϊός: Ξεκινά στην Ελλάδα θεραπεία με πλάσμα ιαθέντων από τον ιό -Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Κορωνοϊός: Ξεκινά στην Ελλάδα θεραπεία με πλάσμα ιαθέντων από τον ιό -Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως ξεκινά στην Ελλάδα η δοκιμή της θεραπείας έναντι του κορωνοϊού με χρήση πλάσματος από ιαθέντες πρώην νοσούντες Covid-19.

Ο λοιμωξιολόγος έκανε αναφορά στην μέθοδο αυτή, για την οποία έχουν γραφτεί αρκετά δημοσιεύματα στο εξωτερικό, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας τη Μεγάλη Δευτέρα.

Όπως εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η θεραπεία βασίζεται στην χρήση πλάσματος από το αίμα ασθενών που ανάρρωσαν πλήρως από τον κορωνοϊό.

Η διαδικασία ξεκινά στην Ελλάδα σε εθελοντική βάση, με συντονιστή τον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνου Δημόπουλου. Ο πρύτανης μιλώντας νωρίτερα για το θέμα στον ΣΚΑΪ, έλεγε: «Κάνεις μια παθητική ανοσοποίηση. Του δίνεις έτοιμα αντισώματα». Όπως σημείωνε θα κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές ένα ελληνικό πρωτόκολλο που θα έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν οξέα περιστατικά, αλλά θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε και για το μέλλον.

Πλάσμα για τον κορωνοϊό σε σοβαρά ασθενείς

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως το πλάσμα θα χορηγείται σε σοβαρά ασθενείς, αφού συλλεχθεί από δότες που νόσησαν, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ο λοιμωξιολόγος έσπευσε να σημειώσει πως δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. «Αν αποδειχτεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμη θετικό όπλο» δήλωσε ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος.

Κινέζοι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης και της κινεζικής εταιρείας China National Biotec Group Company Ltd της Γουχάν, πραγματοποίησαν στις αρχές του Απρίλη μια παρόμοια θεραπευτική αγωγή με πλάσμα, η οποία φαίνεται πως είχε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS